12 важни правила за безопасна работа в интернет

12-vazhni-pravila-za-bezopasna-rabota-v-internet
  • 11616 преглеждания

Интернет отдавна се превърна в най-богатия източник на информация в света. Онлайн можеш да намериш уроци, игри, развлечения, приятели. С това обаче дойдоха и много заплахи в онлайн пространството.

В днешната статия сме подготвили 12 правила за безопасна работа в интернет, заедно с пояснения и примери. Така можеш да си спокоен и уверен, докато разучаваш и се забавляваш в уеб пространството.

1. Не споделяй лична информация онлайн

Всеки обича да се похвали онлайн, когато е отишъл на ваканция, видял се е с приятел или си е направил красива вечеря у дома. Не винаги обаче тази информация стига само до доброжелателно настроени хора.

Често се случва и да си намерим нови приятели в интернет, на които искаме да споделим по-лична информация. Как обаче гарантираш, че тази информация ще бъде използвана за добри цели?

Сигурната безопасност в интернет започва с теб и твоите действия. Бъди внимателен какво споделяш онлайн, защото никога не знаеш как и до кого ще стигне.

Ето няколко примера за случайно споделяне на лична информация, която може да попречи на безопасното сърфиране в интернет:

  • Решаваш да отидеш на концерт с приятели и се снимате с колата си в паркинга до сцената - по този начин разкриваш сегашната си локация, както и фактът, че колата ти ще е без надзор за няколко часа. 
  • Искаш да се похвалиш за спечелена грамота или сертификат и качваш снимка - документът може да съдържа лични данни като ЕГН, дата на раждане, адрес и друга сензитивна информация. С тях злонамерени лица могат да ти създадат множество проблеми.

Разбира се, това да практикуваш безопасно поведение в интернет не значи да си под постоянен стрес и тотално да отбягваш онлайн света. Нужно е само да си внимателен с информацията, която споделяш.

Разсъждавай така - ако е нещо, което не би казал на непознат на улицата, значи не е за споделяне с хиляди онлайн потребители :)

2. Използвай силни пароли

Много често хората си мислят, че паролите им онлайн са сигурни. Или пък че няма причина, по която някой да иска да разбие профилите им, понеже няма нищо ценно в тях.

На практика нещата не стоят по този начин. Имайки достъп до профилите ти, хакери могат да разберат информация за теб и близките ти, и да измамят много хора, които ти имат доверие.

Затова правилата за безопасност в интернет включват никога да не споделяш паролите си с никого. Не ги пази на листче на бюрото си, на документ на десктопа или бележка в телефона.

Трябва да обърнеш внимание и на самите си пароли. Няколко добри практики при избора на парола за безопасно сърфиране в интернет са:

  • Използвай дълги пароли с главни и малки букви, цифри и символи;
  • Не включвай в паролата лична информация като имена, рождени дати, адрес или ЕГН;
  • Не слагай еднакви пароли за всичките си акаунти;
  • Като цяло избягвай да използваш думи в паролите си, по-добре е да ползваш случайни комбинации.

3. Избягвай съмнителни сайтове

Да, често ни се иска да прескочим платените стрийминг платформи и да си изтеглим филм или нова игра. Има и много статии с шокиращи заглавия, които привличат вниманието ни.

Добре е обаче да сме критични в избора на сайтове, които да посещаваме. От досадни изскачащи екрани и неприлични реклами до вируси и malware - възможностите да си изпатиш от злонамерен сайт са много.

Как обаче да знаеш, че една страница е опасна преди да си я посетил? Като правило за безопасна работа в интернет можеш да избягваш следното:

  • Ако линкът на страницата започва с http вместо https - не винаги е знак за злонамерен сайт, но не пречи да си сигурен.
  • Не търси домейни на ръка - звучи странно, но даваме пример. Ако искаш да отидеш в google.com, но без да искаш си написал gooble.com, можеш да се озовеш в злонамерен уеб сайт.
  • Сайтове с лоша репутация - торент сайтове, сайтове за възрастни, сайтове за хазарт и пр.
  • Съмнителни характеристики - странни заглавия, непознати домейни, много символи в името.

4. Не влизай в контакт с непознати

Всеки иска да има много приятели, с които да си говори и да се забавлява. Докато Интернет има множество възможности за подобно начинание, трябва да си внимателен с кого споделяш.

Един от най-важните моменти, с които да гарантираш своята безопасност в интернет, е да не позволяваш на непознати да се свързват с теб. Независимо в социалните медии, в онлайн игри или чат стаи.

Подобни конктакти могат да бъдат изключително опасни понеже няма как да си сигурен кой стои пред компютъра отсреща. Съответно, ти също не бива да влизаш в контакт с непознати.

5. Търси помощ при кибертормоз

Кибертормозът е дигитално упражнение на насилие с цел сплашване, раздразнение или излагане. Може да се случи на всеки и най-важното е да потърсиш помощ в подобна ситуация.

Кибертормозът може да се изразява в:

  • Разпространение на неприлична, лъжлива или лична информация за теб онлайн;
  • Заплахи и обиди от познати и непознати в дигитална среда;
  • Изнудване със сензитивни материали.

Безопасността в интернет е твоя отговорност, но това не значи, че си сам. Ако имаш съмнения, че си подложен на подобно поведение, не се колебай да се обърнеш към доверени хора - родители, учители и др.

Такива случаи се покриват и от Националната телефонна линия за деца на тел. 116 111. Спазването на правила за безопасност в интернет също помага да се предпазиш от потенциален кибертормоз.

6. Внимавай на какви реклами кликаш

Рекламите в търсачките и по уеб сайтовете винаги са били един от каналите на онлайн измамниците. Чрез тях можеш да стигнеш до вредни страници, които да заразят компютъра ти и да компрометират личните ти данни.

Разбира се, не всяка реклама, която видиш, е потенциално вредна. Важно е да използваш критично мислене и внимателно да преценяш на коя реклама е безопасно да се довериш.

Ако:

  • Рекламата има шокиращо заглавие без да разкрива за какво става въпрос: “Това магическо лекарство ме спаси”, “Дете от Разград спечели 10000 robux”;
  • Рекламата има лош дизайн;
  • Рекламата съдържа неприлични думи и изображения.

То най-добре е да не кликаш върху нея. Едно от правилата за безопасност в интернет е, че всичко, което звучи твърде добре, за да е истина, вероятно е лъжа.

7. Използвай виртуална карта при онлайн пазаруване

Ако си стигнал до момента, в който желаеш и имаш разрешение да пазаруваш онлайн, бъди разумен и преценявай добре какви сайтове избираш. Когато продуктите са подозрително евтини или уеб сайтът не ти се струва качествено направен, имай едно наум.

Много банки имат опцията за виртуална карта, която да се използва при онлайн плащания. Това е добър вариант да практикуваш безопасност в интернет, докато пазаруваш.

Виртуалните карти се зареждат с толкова пари, колкото ти трябват за съответната покупка. Така при случай на проблем, злонамерени търговци или хакери няма да имат достъп до същинската сметка и средствата в нея.

8. Бъди критичен към съмнителни имейли

Имейл измамите са по-често срещани, отколкото си мислиш. Киберпрестъпниците стават все по-изобретателни в идеите и манипулативните си тактики.

Някои от този тип имейли са лесни за разпознаване, тъй като имат грешки, преведени са зле от друг език или пък директно отиват в папка Спам. Това не важи за всички от тях.

Няколко правила за безопасна работа в интернет във връзка с използването на имейл са:

  • Никога не следвай линкове в имейли, за чиито подател не си сигурен. Независимо дали се представят за банка, полицейски служител или известна личност. В ситуация, в която не можеш да прецениш дали имейлът е истински, най-сигурно е да провериш на място. Т.е. ако имейлът е от банка “Х”, посети клон и говори със служител;
  • В почти 100% от случаите, ако някой ти предлага пари или награди по имейл (особено ако не си се записвал за състезания и игри), то тези имейли са фалшиви. Вероятно целта на подателя е да се сдобие с личните ти данни, когато си поискаш наградата;
  • Проверявай подателя на имейла. При фалшиви имейли често ще забележиш, че името на “банката” или “държавната институция” е едно, но имейл адресът е напълно различен. Например, получаваш писмо от МВР, но имейлът им е go6o@abv.bg;
  • Внимавай в какви сайтове се регистрираш. Използвай основния си имейл само за регистрация в доверени сайтове и приложения. Ако се налага да се регистрираш в сайтове, които ти се струват съмнителни, използвай алтернативен имейл адрес или временен такъв.

9. Използвай актуален антивирусен софтуер

Антивирусните програми са все още ефективни, независимо че хората обичат да спорят по темата. Важно е да се снабдяваш с тях от легитимни източници и да ги актуализираш, когато има нужда.

Какви са ползите от антивирусен софтуер?

  • Предпазва от вируси, червеи, троянски коне, ransomware, шпионски софтуер и друг зловреден софтуер;
  • Засича заплахи от опасни файлове и програми в реално време;
  • Някои от антивирусните програми предлагат и уеб защита, с която се пазиш от вредни уеб сайтове, неприлично съдържание и др.

Важно е да знаеш, че повечето ефективни антивирусни софтуери са платени. Ако видиш безплатни версии, то или са с ограничени функции, или са фалшиви и всъщност могат да навредят на компютъра ти.

Вграденият антивирусен софтуер на Windows - Defender също върши добра работа срещу зловредни влияния.

10. Ограничи използването на публични Wi-Fi мрежи

Публичните Wi-Fi мрежи звучат като страхотна възможност да достъпиш интернет, когато си в заведение, в парк или на летище. Но в живота безплатните неща са малко, а публичните мрежи не са от тях.

Свързвайки устройството си към несигурна мрежа, даваш потенциално зловреден достъп до него и данните си.

Старай се да отбягваш използването на подобен тип Wi-Fi публични мрежи, освен ако не е наистина наложително и спешно. 

11. Редовно архивирай важна информация

Понякога, въпреки че си спазил всички правила за работа в интернет, лошите неща намират начин да се случат. В крайна сметка компютърът е машина, а машините се развалят.

Хубаво е да държиш важни файлове, документи и снимки на външен носител или да използваш облачна услуга. Така можеш да подсигуриш тези материали при потенциална кибератака или проблем с устройството.

12. Информирай се за новости

Измамите ги е имало винаги и винаги ще ги има. С напредването на технологиите, начините да бъдеш подведен онлайн също стават повече.

Следи за нова информация относно добри практики за киберсигурност и правила за безопасен интернет редовно. Така можеш да си сигурен, че стига да си внимателен, можеш да избегнеш потенциални онлайн проблеми.