3 ключови области, на които трябва да обърнат внимание програмистите на уеб сайтове и приложения

програмиране
11 май 2020
1780 преглеждания

Тенденциите в уеб девелопмънта се променят много бързо под влияние на потребителското поведение и желания. За да бъде вашият продукт актуален и релевантен на пазара, вие трябва да следвате и да се “подчинявате” на новите трендове. Това означава, че и уменията в областта на технологиите и програмирането трябва да се поддържат актуални. В следващите редове ще разгледаме 3-те ключови области, които трябва да вземе под внимание всеки един мобилен и уеб програмист. 

Изкуствен интелект (AI)
Последно време масово се говори за изкуствен интелект и неговото приложение. Разбира се, ние също сме на мнение, че AI ще промени фундаментално много области и най-вече начина, по който използваме уеб сайтовете и мобилните приложения. Интересен е фактът, че много потребители даже не знаят, че взаимодействат с изкуствен интелект. Силата на AI се потвърждава и от ръста на използване на чатботове и добавена реалност. Всеки от нас е комуникирал поне един път с чатбот във Фейсбук. 


Нови програмни езици 
През 2000-та година имаше застой в развитието на програмните езици. Повечето хора бяха на мнение, че няма нужда от нов език за програмиране, тъй като Java, C, C++, JavaScript и Python удовлетворява всички нужни. Това се промени, когато Google отвори вратата за нови езици, като създаде Go. През последното десетилетие се появиха много интересни езици за програмиране като Rust, Swift, Kotlin, TypeScript. Една от причините за това е, че съществуващите езици често не могат да се възползват от най-новите промени в хардуера (например клауд базиран). Друг фактор е, че съвременните езици се фокусират върху по-бързата и лесна разработка. В проучване на Stackoverflow повечето от съвременните езици заемат първото място (Rust заема първо място за 4 поредни години). Модерните програмни езици могат да подобрят вашата продуктивност, да тласнат вашата кариера и да ви направят по-добър програмист.


JAMstack и статичните уеб сайтове
Традиционните CMS системи като WordPress могат да бъдат истински препани камък за програмистите, особено когато се изгражда нещо по-персонализирано. Това е една от причините, поради които JAMStack (термин, въведен от Netlify) набира такава популярност - комбинира JavaScript, API и маркиране, предлагайки на уеб разработчиците възможност да изграждат сигурни и ефективни уеб сайтове и то много бързо.