3 ключови области, на които трябва да обърнат внимание програмистите на уеб сайтове и приложения

програмиране
  • 2959 преглеждания

Тенденциите в уеб девелопмънта се променят много бързо под влияние на потребителското поведение и желания. За да бъде вашият продукт актуален и релевантен на пазара, вие трябва да следвате и да се “подчинявате” на новите трендове. Това означава, че и уменията в областта на технологиите и програмирането трябва да се поддържат актуални. В следващите редове ще разгледаме 3-те ключови области, които трябва да вземе под внимание всеки един мобилен и уеб програмист.

Изкуствен интелект (AI)

Последно време масово се говори за изкуствен интелект и неговото приложение. Разбира се, ние също сме на мнение, че AI ще промени фундаментално много области и най-вече начина, по който използваме уеб сайтовете и мобилните приложения. Интересен е фактът, че много потребители даже не знаят, че взаимодействат с изкуствен интелект. Силата на AI се потвърждава и от ръста на използване на чатботове и добавена реалност. Всеки от нас е комуникирал поне един път с чатбот във Фейсбук. Много хора също така си задават въпроса:

Изкуственият интелект ще замени ли разработчиците на софтуер?

През 2015 г. Андрей Карпати, бивш докторант по компютърни науки в Станфорд, сега директор на AI в Tesla, използва повтарящи се невронни мрежи за генериране на код. Той взима хранилище на Linux, комбинира го в един огромен документ повече от 400 MB код) и обучава RNN с този код.Той го оставя да работи през нощта. На сутринта той получава следното:

Буквално за една нощ генерираният от изкуствен интелект код включва функции и функционални декорации. Изкуственият интелект е направил някои грешки, разбира се. В някои случаи не са използвани променливи. В други са използвани променливи, които не са били декларирани. Но Карпати бил доволен от резултата. Проектът е достъпен в GitHub. Ако искате да научите тънкостите в работата с GitHuB, можете да го направите на семинара GitHub.

Git е децентрализирана система за контрол на версиите на файловете. Разработена от Линус Торвалдс за управление на разработката на Linux, с времето се използва все повече в програмирането. Семинарът по GitHub ще ви даде поглед върху използването на Git за управление на контрола на версиите на вашия програмен код, както и ще ви въведе в работата с GitHub, един от най-използваните инструменти.

Нови програмни езици

През 2000-та година имаше застой в развитието на програмните езици. Повечето хора бяха на мнение, че няма нужда от нов език за програмиране, тъй като Java, C, C++, JavaScript и Python удовлетворява всички нужни. Това се промени, когато Google отвори вратата за нови езици, като създаде Go. През последното десетилетие се появиха много интересни езици за програмиране като Rust, Swift, Kotlin, TypeScript. Една от причините за това е, че съществуващите езици често не могат да се възползват от най-новите промени в хардуера (например клауд базиран). Друг фактор е, че съвременните езици се фокусират върху по-бързата и лесна разработка. В проучване на Stackoverflow повечето от съвременните езици заемат първото място (Rust заема първо място за 4 поредни години). Модерните програмни езици могат да подобрят вашата продуктивност, да тласнат вашата кариера и да ви направят по-добър програмист.

JAMstack и статичните уеб сайтове

Традиционните CMS системи като WordPress могат да бъдат истински препани камък за програмистите, особено когато се изгражда нещо по-персонализирано. Това е една от причините, поради които JAMStack (термин, въведен от Netlify) набира такава популярност - комбинира JavaScript, API и маркиране, предлагайки на уеб разработчиците възможност да изграждат сигурни и ефективни уеб сайтове и то много бързо.
В днешно време, във всяка един сектор, непрестанно се правят все повече иновации и ИТ сектора, със сигурност не е изключение. За да си ИТ специалист е нужно необходимо да следиш новите тенденции и да си в крак с постоянно променящите се и развиващи се технологии. Ако искате да подобрите или затвърдите знанията си като програмист, ние от Advance Academy, Ви предлагаме курсове по Java, JavaScript, HTML/CSS, или PHP.