5 книги, които всеки маркетолог трябва да прочете

5 книги, които всеки маркетолог трябва да прочете
  • 2224 преглеждания

Ако ти си маркетинг ентусиаст или вече професионален маркетолог, но искаш да достигнеш нови знания, да видиш изпробвани техники и практики или просто да се вдъхновиш от успешни маркетингови стратегии - тази статия е точно за теб.

Всеки има нужда да се докосне до съветите на някой по-опитен и знаещ, за да почерпи от уменията му. В сферата на маркетинга е нужно и още нещо - вдъхновение и креативност. Затова, днес ние от Advance Academy ти препоръчваме 5 книги, които са вдъхновили и продължават да вдъхновяват маркетинг обществото.

Маркетинг 4.0 - Филип Котлър

маркетинг 4.0 книга

Когато отидеш сред група хора, занимаващи се с дигитален маркетинг, със сигурност ще чуеш поне веднъж името на Котлър и книгата му “Маркетинг 4.0” в някоя от темите на разговор. Днес тя е като тотем за почитание в офиса на всяка агенция за дигитален маркетинг. Филип Котлър, утвърден експерт по маркетинг и мениджмънт, говори за прехода от традиционното към дигиталното и как се изменя идеалния клиент по време на този преход. Несъмнено, ако не сте хванали вече вълната на дигиталното, то рискувате да не останете дълго в това приключение. 
 

Богат татко, беден татко - Робърт Кийосаки

богат татко беден татко книга

Още едно заглавие, което ние лично твърдим, че ще остане евъргрийн в категориите икономика, личностно развитие, мениджмънт. Тази книга ще промени възприятието ви за парите, ще ви мотивира да излезете от омагьосаната въртележка на живота и ще ви направи финансово грамотни. Ако сега мислите, че е късно или неподходящо да инвестирате в мечтите си, вярваме, че ще разберете какви шансове стоят пред вас.

Започни със Защо - Саймън Синек

започни със защо книга

Саймън Синек, един от най-популярните лектори на TED talk, мотиватор и маркетингов консултант, разкрива къде се крие успеха на бизнеса. “Започни със Защо” не е книга, която ни учи толкова на финанси, а по-скоро как да управляваме бизнеса си, така че той да е устойчив. Говори се за много успешната концепция за лидерство и маркетинг стратегии - “Златния кръг”, създадена от Саймън Синек. Ако се интересувате от развитие на бизнес, ПР или брандинг, то тази книга е вдъхновяващо четиво точно за вас.

Креатiвен отбор - Кен Косиенда

креатiвен отбор

Тази книга разкрива процеса по създаване на един добре познат от нас продукт както и вътрешността на една империя - Apple. Това е мемоар на Кен Косиенда - програмист, който е бил пряко направляван от самия Стив Джобс по време на изработката на софтуера на iPhone, iPad и браузъра Safari. Освен за самото програмиране, авторът разказва за вдъхновението, сътрудничеството, усилията и целия процес по изграждането на тези толкова успешни днес продукти.

Twelve and a Half: Leveraging the Emotional Ingredients Necessary for Business Success - Gary Vaynerchuk 

Tweve and a half - Gary Vaynerchuk

Гари Вайнерчук е известен предприемач, инвеститор, мотиватор, изпълнителен директор на маркетинг агенция и един от най-продаваните автори за New York Times. В шестата си книга - Twelve and a Half: Leveraging the Emotional Ingredients Necessary for Business Success. Гари споделя от личния си опит кои са емоционалните качества, необходими за постигането на житейски и бизнес успех и инструментите, чрез които да ги развием.

(БОНУС) Креативността - Луис Басат 

креативността - луис басат, книга маркетинг

Тази книга е страхотно четиво за всички, желаещи да се занимават със създаване на маркетинг съдържание, брандинг, ПР и реклама. Луис Басат, най-добрият рекламист на Испания, разказва за своята история в рекламата, споделя различни техники в маркетинга и акцентира на творческото мислене и неговата важност. Креативността ще ви вдъхнови да се доверите на вашата креативна същност и ще ви поведе по нови по-иновативни пътища към постигането на вашите цели. 
С изменението в заобикалящия ни свят няма как да отречем, че и маркетинга се променя, но въпреки това основните принципи, подходи и стратегии запазват своята същност. За да умеем да приложим творческите и иновативните си идеи е необходимо първо да се запознаем с основите на маркетинга. Ако тези теми ви се струват интересни и искате да направите първата крачка, ние от Advance Academy ви предлагаме безплатно обучение по Дигитален Маркетинг - Digital Marketing Basics. А ако вече сте решили, че искате да се занимавате със създаването на рекламно съдържание през Януари 2023 ще стартираме програма от онлайн курсове за създаване на рекламен текст и копирайтинг - курс Copywriting и Content Marketing.