5 от най-странните езици за програмиране

5 от най-странните езици за програмиране
  • 268 преглеждания

Езиците за програмиране са градивните елементи на дигиталния свят. Те ни позволяват да създаваме софтуери, да разработваме уеб сайтове и да изграждаме приложения, които улесняват живота ни.

Въпреки че повечето програмисти са запознати с популярни езици като Python, Java и JavaScript, има и някои езици за програмиране, които са нетрадиционни… или направо странни. Те често служат за нишови цели, оспорват конвенционалните парадигми на програмиране или просто съществуват за забавление.

Това са така наречените езотерични програмни езици (esolang) -  езици, предназначени за изследване на уникални, необичайни или предизвикателни концепции в програмирането, а не за практическа употреба.

Тези езици обикновено се създават с цел експериментиране, изкуство или хумор и предизвикат програмистите с нетрадиционен синтаксис и парадигми.

Езотеричните езици често имат ограничено или никакво практическо приложение при разработването на софтуер в реалния свят, но предоставят интересни упражнения за решаване на проблеми и развиване на логическо мислене.

Днес ще разгледаме пет от най-странните езотерични езици за програмиране, които интригуват и объркват дори опитни ИТ специалисти.

1. Malbolge

Malbolge е широко смятан за един от най-трудните съществуващи езици за програмиране.

Създаден през 1998 г. от Бен Олмстед, името му произлиза от "Малеболге", осмия кръг на Ада в "Ад" на Данте, което е подходящо предвид неговата сложност и предизвикателен характер.

Защо Malbolge е странен?

  • Самоизменящ се код: Malbolge използва тризначна система (base-3) и уникална схема за криптиране, която кара кода да се променя по време на изпълнението му. Това означава, че инструкциите се променят, след като бъдат изпълнени, което прави изключително трудно предвиждането и разбирането на хода на програмата.
  • Сложност: Езикът е специално разработен така, че да бъде възможно най-труден за програмиране. Писането дори на най-прости програми може да се окаже трудна задача. Например, за написването на първата програма "Hello, World!" са били необходими две години след създаването на Malbolge и има слухове, че дори не е била написана от човешка ръка, а от Lisp алгоритъм!
  • Документация: За Malbolge има много малко изчерпателна документация или подкрепа от общността, което допълнително затруднява използването му.
(=<`#9]~6ZY327Uv4-QsqpMn&+Ij"'E%e{Ab~w=_:]Kw%o44Uqp0/Q?xNvL:`H%c#DD2^WV>gY;dts76qKJImZkj

Този код представлява стандартната програма "Hello, World!", написана на Malbolge. Бързо става ясно, че езикът определено не е приятен за усвояване.

2. LOLCODE

LOLCODE е езотеричен език за програмиране, вдъхновен от интернет мийма "LOLspeak", който пародира начина, по който котките биха могли да говорят на английски език.

Създаден от Адам Линдзи през 2007 г., LOLCODE е проектиран така, че да бъде хумористичен и забавен за писане.

Защо LOLCODE е странен?

  • Хумористичен синтаксис: LOLCODE използва синтаксис, подобен на английския, вдъхновен от игривия език на интернет миймовете за котки. Това води до код, който се чете по-скоро като шега, отколкото като традиционна програма.
  • Лексика, базирана на миймове: Командите в LOLCODE включват фрази като "I HAS A", "GTFO" и "KTHXBYE", което прави кода забавен, но и по-труден за възприемане на сериозно.

LOLCODE се използва предимно за забавление, а не за практически цели в програмирането.

HAI 1.2
CAN HAS STDIO?
IM IN YR LOOP UPPIN YR VAR TIL BOTH SAEM VAR AN 10
    VISIBLE SUM OF VAR AN 1
IM OUTTA YR LOOP
KTHXBYE

Тази програма LOLCODE отброява от 1 до 10, като в случая HAI 1.2 дава началото на кода, IM IN YR LOOP започва цикъл, UPPIN YR VAR увеличава променливата VAR с 1 на всяка итерация, TIL BOTH SAEM VAR AN 10 уточнява, че това се случва докато VAR не стане 10, M OUTTA YR LOOP приключва цикъла, а KTHXBYE спира програмата.

странни езици за програмиране lolcode
Миймове, съдържащи LOLSpeak / LOLcat

3. Whitespace

Whitespace, създаден от Едуин Брейди и Крис Морис през 2003 г., е език за програмиране, който игнорира всички символи, които не са интервал. Той счита за значими само интервалите, табулаторите и нов ред (Space, Tab, Enter).

Защо Whitespace е странен?

  • Невидим код: Кодът в Whitespace е невидим и се състои само от интервали, табулации и нови редове. Това прави изходния код да изглежда празен за програмистите и за конвенционалните текстови редактори.
  • За забавление: Езикът е създаден отчасти като шега, за да се провери дали е възможно да се напише език, в който изходният код е напълно невидим.
странни езици за програмиране WHITESPACE

4. Befunge

Befunge, разработен от Крис Преси през 1993 г., е езотеричен език, в който програмите се пишат върху двуизмерна мрежа. Потокът на управление може да се движи в няколко посоки, а не само линейно.

Защо Befunge е странен?

  • Двуизмерен код: За разлика от конвенционалните езици, които изпълняват кода ред по ред, Befunge позволява на кода да тече във всяка посока върху решетката (нагоре, надолу, наляво, надясно).
  • Самомодифициращ се код: Befunge поддържа самомодифициращ се код, който позволява на програмата да променя собствените си инструкции по време на изпълнение.
  • Ограничени инструменти за разработка: За Befunge има малко инструменти за разработка и дебъгъри, което прави програмирането и дебъгването особено трудни.
>              v
v  ,,,,,"Hello"<
>48*,          v
v,,,,,,"World!"<
>25*,@

Тази програма на Befunge изписва класическото Hello World! Кодът може да се движи и да променя посоките си, което прави логическия поток по-сложен, отколкото в традиционните езици за програмиране.

странни езици за програмиране befunge

5. INTERCAL

INTERCAL, съкращение от "Compiler Language With No Pronounceable Acronym" (Компилационен език без произносима абревиатура), е създаден от Дон Уудс и Джеймс Лион през 1972 г. като пародия на други езици за програмиране.

Защо INTERCAL е странен?

  • Синтаксисът е умишлено объркан: INTERCAL е проектиран така, че да се различава максимално от всеки друг език за програмиране. Той включва неясни команди и изисква специфично форматиране.
  • Странни команди: Команди като "PLEASE" и "FORGET" отразяват хумористичния му характер. Използването на "PLEASE" дори се изисква, за да работи написаната програма; в противен случай тя връща грешка.
DO ,1 <- #13
PLEASE DO ,1 SUB #1 <- #238
DO ,1 SUB #2 <- #108
DO ,1 SUB #3 <- #112
DO ,1 SUB #4 <- #0
DO ,1 SUB #5 <- #64
DO ,1 SUB #6 <- #194
DO ,1 SUB #7 <- #48
PLEASE DO ,1 SUB #8 <- #22
DO ,1 SUB #9 <- #248
DO ,1 SUB #10 <- #168
DO ,1 SUB #11 <- #24
DO ,1 SUB #12 <- #16
DO ,1 SUB #13 <- #162
PLEASE READ OUT ,1
PLEASE GIVE UP

Примерът по-горе е кодът, който е нужен за писане на Hello World! програма.

6. Бонус: Още няколко забавни програмни езици

Chef

Chef, разработен от Дейвид Морган-Мар през 2002 г., е език за програмиране, в който кодът се пишат така, че да прилича на готварски рецепти.

  • Програмите са структурирани като рецепти, със списъци на съставките и стъпки за приготвяне.
  • Chef служи като забавен начин за въвеждане на концепции за програмиране чрез познат и приятен формат.

Velato

Velato е език за програмиране, създаден от Даниел Темкин през 2009 г., в който кодът се представя като MIDI музика.

  • Програмите се записват като MIDI файлове, в които височините и последователността на нотите определят инструкциите.
  • Писането и отстраняването на грешки в програмите на Velato изисква познания както по програмиране, така и по теория на музиката, което го превръща в нишов и не особено лесен програмен език.

ArnoldC

ArnoldC, създаден от Лаури Хартика през 2013 г., е език за програмиране, в който командите са базирани на известни реплики от филми с Арнолд Шварценегер като TALK TO THE HAND, I'LL BE BACK, HASTA LA VISTA, BABY, GET TO THE CHOPPER и т.н.

  • Всички команди в ArnoldC са цитати от филми с Арнолд Шварценегер, което прави езика забавен за ползване.
  • Езикът не е подходящ за сериозно програмиране.

Както стана ясно, светът на програмирането може да бъде доста забавен.

Докато езици като Python, Java и JavaScript доминират в индустрията, езотеричните езици са тези, които предоставят уникални предизвикателства и перспективи в ИТ. Те често служат като интелектуални упражнения, артистични изражения или просто хумор, разширявайки границите на това, което може да бъде програмирането. 

Ако нямаш основните знания по програмиране обаче, трудно ще можеш да се забавляваш с езотерични езици. Advance Academy е насреща с курсове по програмиране за нащинаещи, с които да навлезеш категорично в света на ИТ и да започнеш да градиш кариерата си. Тогава, в свободното си време, ще можеш да се позабавляваш с Malbolge, LOLcode, ArnoldC, Befunge и множеството други езотерични езици онлайн.