5 съвета за писане на страхотна автобиография за уеб разработчици

5 съвета за писане на страхотна автобиография за уеб разработчици
  • 3462 преглеждания

Днес има много позиции за уеб програмисти. Въпреки това, за да си осигурите интервю и да бъдете наети за мечтаната работа, силното резюме е от решаващо значение. Много кандидати се чудят как трябва да изглежда тяхната автобиография и какво трябва да включва, a това може да варира, защото представлява различни неща за различните хора. За някои това е документ, който изброява вашия опит, за други - документ, който изброява всичко, което някога сте правили. В крайна сметка автобиографията на уеб програмиста е един от ключовете за успеха, въпреки вариациите ѝ в облика.

  1. Определете целта си

Преди да започнете да търсите работа като уеб програмист, първо трябва да определите какъв програмист искате да бъдете. Това ще ви помогне да определите целта си. Отделете време да си отговорите на този въпрос и след това определете областта, в която искате да работите - например, може да искате да покажете, че сте опитен в управлението на времето и имате опит с JavaScript или Python. След като успеете да идентифицирате целите си в кариерата, ще имате насока за вашата автобиография и търсене на работа.

  1. Избройте най-добрите си постижения

Не всички ваши постижения трябва да бъдат включени в автобиографията ви, но трябва да споменете тези, които са приложими за работата, за която кандидатствате. Ако сте работили в търговията на дребно като тийнейджър, това може да не е постижение, което да е от съществено значение, за да се включи в автобиографията ви. Възможно е обаче да имате умения като приоритизиране, комуникация и лидерство, които ще ви направят отличен кандидат за много позиции в IT сферата.

  1. Изберете добър формат и подредба

Какво ще носи най-голяма тежест за позицията, за която кандидатствате? Какво трябва да бъде най-видимо и в центъра на автобиографията ви? Какво ще убеди бъдещия ви работодател да ви избере пред другите кандидати? Това са критични въпроси, които трябва да си зададете, когато създавате автобиография. Винаги започвайте с кратък преглед на това кой сте, като същевременно убеждавате читателя, че сте най-добрият кандидат за ролята.

След това избройте качествата си. За работни места за уеб програмисти това включва езиците за програмиране, с които сте добре запознати, но не означава, че трябва да изброите всяко умение. Например, владеенето на Microsoft Office е умение, което повечето работодатели очакват да имате, така че може да бъде пропуснато. Вместо това се опитайте да се концентрирате върху първите си пет или шест технически силни страни. След това добавете своя опит, но както споменахме, само опитът, който е пряко свързан с работата, за която кандидатствате. След това ще искате да подчертаете проектите, които сте разработили или в които сте участвали, докато сте се учили да програмирате. И накрая, добавете образованието си, като започнете с най-настоящите си постижения.

  1. Създайте атрактивно начало на автобиографията си

Както всеки друг документ, който четете и автобиографията се чете отгоре надолу. Ето защо трябва да се наблегне на атрактивно начало, което ще остави добро впечатление в читателя. Там трябва да бъдат включени вашите силни страни. Сегментът „умения“ в автобиографията е, според повечето работодатели - най-важен. Защо? Защото на много кандидати може да им липсва опит, но техните умения и способности съвпадат с това, което търси работодателят. Ето защо раздел „умения“ трябва да бъде разположен в горната част на автобиографията.

  1. Променяйте автобиографията си всеки път

По време на търсенето си вероятно ще кандидатствате за стотици работни места за уеб програмисти. Важно е да прочетете всяка длъжностна характеристика и да приспособите резюмето си за позицията и нуждите на компанията, за която кандидатствате. Използвайте всичките си знания.

Освен това използвайте ключови думи, които са жизненоважни за вашата работа. Много рекруйтъри използват система за проследяване на кандидати (ATS), която филтрира ключови думи в автобиографии, като определя кои от тях са най-подходящи. Когато избирате кои ключови думи да използвате, вижте описанието на длъжността и бизнес уебсайта за всяка позиция. Може да се наложи да промените автобиографията си за всяка работа, за която кандидатствате.

След като овладеете изкуството да създавате силна автобиография за уеб девелъпър, ще преминете към следващото ниво, което е интервюто, което ви приближава една стъпка по-близо до мечтаната ви кариера. А ако искате да разберете, кои въпроси най-често задават по време на интервю за софтуерен инженер може да прочетете тази статия.