5 знака, че детето Ви има бъдеще в програмирането

5 знака, че детето Ви има бъдеще в програмирането, програмиране за деца, индивидуални уроци по програмиране
  • 1032 преглеждания

Всеки родител мечтае за успешно и сигурно бъдеще за своето дете. И макар да е лоша идея да налагаме на малчуганите да се развиват в посока, която ние сме определили за тях, то не пречи да опознаем силните им страни докато са малки и да ги оползотворим.

Можете да започнете още днес, като запишете детето си на Индивидуални уроци по програмиране за деца с Advance Academy! Индивидуалните занятия са чудесна възможност то да получи максимални знания и внимание, и да открие любовта към света на технологиите.

А сега, нека видим дали проявява ранни знаци на интерес! За ваше улеснение, заедно с петте качества, които могат да ви подскажат, че детето ви има афинитет към програмирането, сме оставили и по едно изказване, което може да ви се стори познато :)

1. Има голямо техническо въображение / “Ще построя ракета, ще има перки и ще ходи до слънцето и…”

Децата имат богато въображение и винаги намират начин да ни изненадат с креативността си. В случая е важно да оценим посоката на това въображение. Ако детето ви:

  • Има мечти и идеи, свързани с технологиите (изобретения, машини);
  • Обича да създава и да играе с конструктори;
  • Харесва футуристични филми за роботи и космически кораби.

Това може да е знак, че програмирането е подходящо за вашето дете. Макар фокусът на coding-а да е върху математиката и логическото мислене, креативността е от съществено значение за създаването на уеб сайтове и приложения. 

2. Иска да знае как са направени нещата / “Тате, това как работи?”

Любознателността е чудесно качество, присъщо на малчуганите, които тепърва опознават света около себе си. Но има разлика между това да задаваш въпроси, и това да разглобяваш всичките си играчки, за да видиш какво има в тях и как функционират.

Ако виждате силен интерес от страна на детето си в посока как работят различните предмети около него, това може да е индикация за потенциал в програмирането. Науката сама по себе си е базирана именно на този интерес, макар и в обратна посока.

3. Не оставя телефона и компютъра на мира / “Само още едно ниво ми остана, мамо!”

Стоенето пред екран става все по-присъщо за възрастните, а какво остава за децата. Те се раждат заобградени от модерните технологии и се справят осезаемо добре с тях, като нужното време за научаване е минимално. Намираме се във време, в което ограничаването от този тип занимания става по-скоро минус отколкото плюс. Далеч по-правилен подход е да осмислим времето им пред екрана.

Щом детето ви харесва да играе и да браузва онлайн, то ще му хареса и да разбере как се правят любимите му игри и приложения!

4. Харесва работата в екип / “Не ми се тръгва още, с приятелите тъкмо строим замък!”

Противно на очакванията, това да си програмист в днешно време далеч не е да си затворен сам в тъмна стая пред компютъра. Сегашните специалисти са изключително екипно ориентирани и имат отлични комуникационни умения.

Програмирането като професия изисква да работиш с хора, да можеш да обясняваш идеите си на достъпен език и да си партнираш при създаването на различни проекти. Ако твоето мъниче демонстира подобен тип социални качества, съвсем спокойно може да стане част от сплотената общност на информационните технологии.

5. Добро е в решаването на проблеми / “Ааа, не бях аз, нищо не е станало…”

Умението за решаване на проблеми е силно търсено в програмирането. Възможни изяви на това качество могат да бъдат решаването на пъзели, играене на бордови игри, дори и това успешно да се потули някоя беля.

Ако детето ви вижда възможност да опита нещо ново, когато попадне на проблем, а не се обезсърчава, то със сигурност притежава подходящо качество за развитие в сферата на кодинга.

Звучат ли ти познато тези качества? Ако да, твоето дете има потенциал да създаде следващата иновация в света на програмирането! Запиши го днес на Индивидуални Уроци по Програмиране на SCRATCH за Деца с Адванс Академи.