6 реални дизайн брифове за упражнение по графичен дизайн

6 реални дизайн брифове за упражнение по графичен дизайн
  • 369 преглеждания

Дизайн бриф е документ, който очертава изискванията и очакванията за даден дизайнерски проект. Без него процесът по създаване на дизайн, от който клиентът да е доволен, става доста по-труден.

В днешната статия ще разгледаме шест реални дизайн брифа, които ще ви помогнат да упражните и подобрите уменията си като графичен дизайнер. Освен това ще обсъдим често срещани клиентски фрази и тяхното значение в графичния дизайн.

Какво е дизайн бриф?

Дизайн брифът е важен инструмент за всеки графичен дизайнер. Той служи като план за целия процес на проектиране, като гарантира, че и дизайнерът, и клиентът имат ясно разбиране за целите и изискванията на проекта.

Основната цел на дизайн брифа е да предостави подробна информация за проекта, която включва целите, целевата аудитория, бюджета, графика и специфичните изисквания за дизайн.

За начинаещите графични дизайнери разбирането на начина на тълкуване и изпълнение на дизайн брифа е от съществено значение. То ви помага да се съсредоточите върху това, което е важно, и ви позволява да предоставите дизайн, който отговаря на очакванията на клиента.

Добре изработеният бриф очертава обхвата на проекта, който може да включва неща като историята на компанията, пазарната ѝ позиция, конкурентите и всички съществуващи насоки за марката, които трябва да бъдат спазени. Той също така подчертава желаните резултати, като дава ясна насока за творческия процес.

Дизайн брифът може да бъде формален или неформален, подробен или широк, в зависимост от сложността на проекта и предпочитанията на клиента.

6 реални дизайн брифа за упражнение

Ето шест дизайнерски задания, всяко от които е представено като комбинация от разказ и казус, с уникални цитати на клиентите, за да добиете представа за тяхната визия и нужди.

1. Дизайн на лого за ресторант

“Клас бургер” е нов ресторант за гурме бургери, който иска да установи идентичността на своя бранд.

Те се нуждаят от модерно лого с привкус на традиция. Ресторантът предлага гурме бургери с класически привкус, като се обръща към любителите на храната на възраст от 18 до 45 години. Собственикът, който е дългогодишен бизнесмен, обяснява:

"Искаме лого, което да е модерно, но все пак от него да се усеща и традиция. Есенцията на ресторанта е да даде нов поглед върху добре познати бургер рецепти и това трябва да става ясно от брандинга."

Препоръка: За да постигнете това, можете да използвате земни тонове с отличаващ се цвят. Логото може да включва елементи, които мисловно се свързват с идеята за бургер, както и името на ресторанта. Вариант е да се насочите към минималистичен стил с нотка на винтидж усещане.

2. Плакат за събитие с нестопанска цел

“Вечер на надеждата” е предстоящо събитие, организирано от местна организация с нестопанска цел. Те се нуждаят от плакат, който да подбужда идеята за надежда и общност, целящ да събере хората заедно, за да подкрепят добра кауза.

Целевата аудитория включва членове на местната общност на възраст от 25 до 60 години. Координаторът на събитието споделя:

"Искаме плакат, който да стимулира желанието за добро у хората. Искаме да предадем идеята, че със силата на общността могат да се правят големи промени за всякакви каузи"

Препоръка: Можете да използвате топли и уютни цветове. Плакатът трябва да включва името на събитието, датата, часа, мястото и призив за действие. Стилът трябва да е вдъхновяващ и насочен към общността.

Целта ви е да създадете дизайн, който да се хареса на максимално широка аудитория и да насърчи участието, като улови духа на събитието по привличащ вниманието начин.

3. Уебсайт на технологичен стартъп

“Innovatech Solutions”, технологичен стартъп, търси елегантен и удобен за ползване уеб сайт. Фирмата иска да демонстрира чрез него своите иновативни решения и опит.

Целевата им аудитория включва технологични ентусиасти, инвеститори и корпоративни клиенти. Основателят на стартъпа подчертава:

"Нашият уебсайт трябва да бъде елегантен и иновативен, но без да е неудобен за ползване. Искаме да покажем, че можем да изпреварваме тенденциите, но винаги го правим с мисъл за клиента и неговите нужди."

Препоръка: Цветова схема от хладни, вдъхновени от технологиите цветове като синьо и сиво, е подходяща за подобен проект. Уебсайтът трябва да включва страници като Начало, За нас, Услуги, Блог и Контакти. Стремете се към изчистен, модерен и професионален стил.

4. Идентичност на модна марка

“Luxe & Co.” е нова модна марка, която има за цел да създаде шикозна и висококачествена бранд идентичност. Те се нуждаят от визия, която да луксозна, но и достъпна. Магазинът има нужда от лого, визитни картички и опаковки за доставка.

Целевата аудитория включва лица на възраст от 25 до 45 години, които се интересуват от мода. Собственичката на марката споделя:

"Продуктите ни ще са висок клас, но на достъпни цени. Искаме луксозна идентичност, която да не плаши клиентите."

Препоръка: Цветове като черно, бяло и златни акценти са подходящи за изразяване на стил и високо качество. Дизайнът трябва да е елегантен, луксозен и модерен. Визията трябва да е съгласувана във всички точки на контакт - от визитките до опаковката.

5. Интерфейс на приложение за фитнес

FitLife е ново фитнес приложение, което търси енергичен и удобен за ползване интерфейс. Дизайнът трябва да включва лого и дизайн на потребителския интерфейс за ключови екрани, като начален екран, проследяване на тренировките и прогрес.

Приложението има за цел да мотивира потребителите да поддържат добра физическа форма и да се хареса на фитнес ентусиастите на възраст от 18 до 40 години. Ръководителят на проекта ентусиазирано заявява:

"Искаме семпъл интерфейс за приложение, което да мотивира хората да спортуват. То трябва да е максимално лесно за използване. Искаме визията да е свежа и да носи усещането за активност и движение"

Препоръка: Използвайте живи и енергични цветове, като например ярко зелено или синьо. Стилът трябва да бъде енергичен, мотивиращ и удобен за потребителя. Дизайнът трябва да бъде визуално привлекателен и интуитивен, като насърчава потребителите да работят редовно с приложението.

6. Илюстрация на детска книга

“Приключенията на Малкия Тим” е детска книга, която се нуждае от приказни, но и образователни илюстрации. Проектът включва създаване на илюстрации на героите, фонови сцени и дизайн на корицата.

Целевата аудитория са деца на възраст от 3 до 7 години. Авторът споделя визията си, като казва:

"Нашата книга обяснява реални образователни теми чрез фантастични елементи. Нуждаем се от илюстрации, които да завладеят въображението на децата и да разкажат завладяващата, но и полезна история."

Препоръка: Можете да използвате ярки, весели цветове. Целта ви е да създадете илюстрации, които да вдъхнат живот на историята за Малкия Тим. Творбите трябва да са ярки и завладяващи, да привличат въображението на младите читатели.

Често срещани фрази в графичния дизайн и тяхното значение

Когато работите с клиенти, често срещате фрази, които могат да са неясни или объркващи. Ето няколко от тях и какво обикновено означават в термините на графичния дизайн.

"Направи го по-голямо"

Когато клиентът казва: "Направете го по-голям", той обикновено иска конкретен елемент, като например лого или текст, да бъде по-изразен, защото смята, че не се откроява достатъчно в настоящия дизайн.

В отговор опитайте първо да направите промени по дизайна, с които да поставите фокус над конкретния елемент. Ако клиентът все още не е удовлетворен, увеличите размера на въпросния елемент, като същевременно се постарайте той поддържа баланс с цялостния дизайн.

"Трябва ми нещо повече"

Клиентите често искат "нещо повече", когато искат дизайнът да бъде по-впечатляващ и усещат, че му липсва въздействие или вълнение. За да се справите с това, помислете за използване на по-смели цветове, по-висок контраст или добавяне на визуални ефекти като сенки или светлосенки. Все пак се уверете, че дизайнът остава цялостен и не е прекалено претрупан.

"Ще го позная, когато го видя"

Тази фраза показва, че клиентът не е сигурен какво иска и разчита на вас да предоставите множество варианти, за да открие това, което резонира с него. Представянето на няколко варианта на дизайна може да помогне на клиента да изрази своите предпочитания и да ви даде по-точна насока.

"Случват се твърде много неща"

Ще чуете тази фраза, когато клиентът смята, че дизайнът е твърде претрупан или натоварен. За да се справите с този проблем, увеличете разстоянието около елементите, за да придадете на дизайна по-изчистено, по-отворено усещане, което подобрява четимостта и фокуса.

"Можем ли да опитаме нещо различно?"

В този случай клиентът не е доволен от текущата посока на дизайна и иска да проучи алтернативни идеи. Обсъдете конкретни аспекти, които не им харесват, и създайте нови концепции въз основа на тяхната обратна връзка, което може да включва промяна на цветове, оформления или стилове.

"Изглежда твърде просто"

Клиентът смята, че дизайнът е твърде семпъл или му липсват подробности. За да подобрите дизайна, добавете по-сложни детайли или елементи на дизайна, например текстури или допълнителни графики.

Разбирането и работата с дизайн брифове е от съществено значение за всеки графичен дизайнер. Тези шест реални задания за дизайн предоставят практически начин да упражните уменията си и да се подготвите за реални клиентски проекти.

Като работите редовно по разнообразни дизайнерски брифове и усъвършенствате способността си да разбирате нуждите на клиентите, ще станете по-уверен и квалифициран графичен дизайнер. А с проектите тук можете и да допълните своето портфолио, с което да кандидатствате за работа в графичния дизайн.

Още любопитни задачи за упражнение по графичен дизайн ще намерите в курсовете на Advance Academy - безплатният Graphic Design Basics и курс за напреднали Graphic Design Advanced. В тях опитният ни лектор ще ви разкрие тайни от практиката на един професионален графичен дизайнер и ще отговори на всеки ваш въпрос за индустрията. Очакваме ви!