Базови компютърни умения, които детето ви трябва да притежава през 2023

Базови компютърни умения, които детето трябва да притежава през 2023, Компютърна грамотност
  • 974 преглеждания

Процесът на дигитализация в днешния свят се случва със светкавична скорост и уменията за работа с компютър стават задължителна част от нужните компетенции на модерния човек. Тези знания е нужно да бъдат развити в предучилищна детска възраст, за да може да се гарантира спокойната и успешна адаптация на детето. Компютърната грамотност е важна за децата, защото им дава необходимите знания и умения, за да се развиват в съвременния свят:

  • Образование – голяма част от образователните методи, както и домашни работи, се оповават на използването на компютър;
  • Достъп до информация – Интернет е необятна мрежа от полезна информация, стига да знаеш как да я намериш ефективно и безопасно;
  • Професионално развитие – все по-малко стават професиите, които не разчитат на използването на компютър до някаква степен.

За да гарантирате успешното начало на детето си, запишете го на обучението на Адванс Академи “Компютърна грамотност за деца”. Там ще му помогнем да придобие нужните компетенции и ще му осигурим силен старт за бъдещето!

По време на курса, детето ви ще усвои най-важните умения за начално ниво на компютърна грамотност, а именно:

Знания за хардуера на компютъра и периферията

Разбирането как е структуриран компютърът и как се работи с мишка и клавиатура е фундаментално за компютърната грамотност на детето. Подобни знания изграждат основата, върху която всяко друго дигитално умение стъпва. 
Познавайки устройството на компютъра, детето може по-лесно да решава възникнали с него проблеми, да го почиства безопасно и да свързва периферни устройства.

С курсът на Адванс Академи по компютърна грамотност, детето ви ще има възможността не само да опознае градивните части на един компютър, но и да създаде собствен такъв! Използваме иновативните компютри KANO, които са създадени с цел чрез игра детето да опознае компютърните компоненти и да ги свърже в напълно функциониращо устройство.

Втората задължителна стъпка след тази детето ви да може да включи компютър, е да може да борави с операционната му система. Интерфейсът на Windows е изключително интуитивен и лесен за усвояване, а познанията относно памет, файлове и тяхното подреждане е важно както за уменията на детето, така и за здравето на компютъра.

В обучението ни, ще помогнем на децата да разберат какво е операционна система, ще усвоят менажирането на папки и файлове, подреждането на десктоп, важни вградени елементи в софтуера на компютъра.

Набиране и форматиране на текст

Набирането на текст вече е основно умение, което е необходимо за почти всеки аспект от съвременния живот. Независимо дали е за писане на доклад за училище, изпращане на имейл до приятел или колега или дори просто сърфиране в интернет, способността да се пише бързо и точно е от решаващо значение. То спестява време, подпомага фината моторика и дори повишава езиковите знания.

Взимайки участие в курса на Академията, децата ще преминат през задачи, свързани с набиране на текст. Така, те ще могат да свикнат с използването на клавиатура и ще развият скоростта си на писане.

Безопасно използване на Интернет

Информацията онлайн е необятна и може да бъде от огромна полза за вашето дете в неговия образователен, и в последствие професионален път. Знаейки как да я достъпи, как да използва търсачки ефективно и най-вече как да запази сигурността си, му се гарантира по-висок потенциал за успешна реализация. Полезно е детето да се запознае с важността на силните пароли, онлайн поверителността и това да идентифицира опасни линкове, имейли и реклами. 

По време на обучението с Адванс Академи, преподавателите ни запознават децата с това как да боравят ефикасно с търсещи машини, как да се защитават от компютърни вируси и как да използват различните опции на браузърите.

Компютърната грамотност е изключително важно умение, от което всяко дете се нуждае, за да успее в днешния свят. С нарастващата значимост на цифровите технологии в образованието, работата и ежедневието, от съществено значение е децата да имат знанията и способностите за безопасно и ефективно навигиране в дигиталния свят.