Да бъда или да не бъда

програмиране
  • 4142 преглеждания

Стои ли пред вас въпросът „Да стана ли програмист?“

Чудите се дали не е време да се преквалифицирате, дали можете да започнете нова кариера, въпреки че не сте на 20? Или просто се интересувате от интернет технологиите, как се създават уеб сайтове и приложения с писане на код, имате ваш приятел или познат, който все ви се хвали каква добра заплата получава, може би поне веднъж сте си задавали въпроси като „Защо и аз не стана програмист?“, „Толкова лесно ли се изкарват големи пари с програмиране?“, „Защо да не пробвам и аз?“ или други подобни.

В следващия текст ще изтъкнем няколко причини, защо да пристъпите към тази крачка и да направите писането на код ваше призвание.

Разбира се в началото няма да ви се стори толкова лесно и е възможно дори да сте пред крачката да се откажете, но недейте!

Както старите хора казват „всяко начало е трудно“. От вас зависи това „трудно“ да стане „лесно“ и можете да го постигнете с необходимите усилия. А и без съмнение, ако сега изпитвате приятно чувство и възхищение към работата на програмиста, то в последствие работата ще ви стане още по-любима, когато започнете и вие да боравите с компютърния език и да създавате!

И не се притеснявайте, че ученето на програмен език е трудно, гарантираме ви, че с желание и добри ментори всичко е възможно. Обучението за вас ще бъде приятно приключение.

Ето защо да обмислите сериозно работата като програмист:

  • Високо заплащане – картината, която ви изплува са купища пачки. Не е лъжа, че това може да се случи и на вас, но трябва да започнете от началното ниво. Стартирайки от позиция като Junior developer или стажант програмист в някоя голяма ИТ фирма със сигурност ще си мислите, че „пачките“ са мираж. Да, но трупайки опит и минавайки на нива като Middle или Senior Developer, разстоянието до желаната цел ще намалят. Най-важното е да не се отказвате и да се наслаждавате на пътуването към целта - вашето обучение по програмиране.
  • Работа от всяка точка на света – тук отрицателна черта няма, само плюсове. Хубавото на професията „програмист“ е, че може да работите, от където си поискате, стига да имате с вас компютър и добра интернет връзка. Дистанционната работа е една от модите на новото време и новите професии. Като програмист и вие ще имате възможността да имате такава свобода на работното си място. Конферентни разговори с клиенти или екипа, получаване на таскове, отстраняване на бъгове, всичко това може да правите докато пиете студен коктейл на някой живописен плаж или ви огрява топлината от камината в планинска хижа, или пък докато седите в уютния си дом. Изборът е само ваш! Размечтахте се нали :)
  • В програмирането има непрестанно развитие - Уеб пространството се обновява и подобрява с всеки изминал ден. Затова и работата на web developer-ите не спира да се обновява и да еволюира. Иновациите не престават, затова и работата в дигиталното пространство е наистина фантастична и динамична. Дори и днес да започнеш като програмист, създаващ сайтове и приложения, след 5 години може и да програмираш холограми и мета виртуални вселени…:)
  • Нови хора, нови преживявания, нови знания – ИТ сектора е един от най-бързо развиващите се в световен мащаб. Това предполага и вие непрекъснато да се развивате, затова важното е, отдавайки се на компютърния свят, да не се задоволявате със знанията, които имате до момента. Учете нови неща, техники, трикове, езици, а самата среда, в която се намирате ще ви среща и изправя пред различни предизвикателства. Ние ви гарантираме, че дори няма да ви е трудно, защото веднъж станете ли част от динамичното ИТ общество, то естествено ще развиете желание за нови знания и умения и иновативно мислене.
  • В личен план програмирането ще повиши вашето критично мислене, креативност, способността за решаване на проблеми и логическо мислене. Тази професия, не просто ви носи финансова стабилност и шанс за работа от плажа, но ще ви направи и още по-страхотни хора.

Има още редица причини, с които избора на ИТ сектора ще Ви се отблагодари.

Първата стъпка в необятния свят на компютрите е да изберете с коя технология искате да започнете и какво бихте искали да създавате – Java, JavaScript, PHP и QA, който и от тях да е вашият избор, това ще бъде началото за бъдещо развитие.