Да бъда или да не бъда

Да бъда или да не бъда
03 юли 2020
2272 преглеждания
© AdvanceAcademy

Стои ли пред вас въпросът „Да стана ли програмист?“
Ако се интересувате от интернет технологиите, как се създават уеб сайтове и приложения с писане на код, или имате ваш приятел или познат, който все ви се хвали каква добра заплата получава, може би поне веднъж сте си задавали въпроси като „Защо и аз не стана програмист?“, „Толкова лесно ли се изкарват големи пари?“, „Защо да не пробвам и аз?“ или други подобни.


В следващия текст ще изтъкнем няколко причини, защо да пристъпите към тази крачка и да направите писането на код ваше призвание.
Разбира се в началото няма да ви се стори толкова лесно и е възможно дори да сте пред крачката да се откажете, но недейте!
Както старите хора казват „всяко начало е трудно“. От вас зависи това „трудно“ да стане „лесно“ и можете да го постигнете с необходимите усилия.
Ето и причините:

  • Високо заплащане – картината, която ви изплува са купища пачки. Не е лъжа, че това може да се случи и на вас, но трябва да започнете от началното ниво. Стартирайки от позиция като Junior developer или стажант в някоя голяма ИТ фирма със сигурност ще си мислите, че „пачките“ са мираж. Да, но трупайки опит и минавайки на нива като Middle или Senior Developer, крачките до желаната цел ще намалят.
  • Работа от всяка точка на света – тук отрицателна черта няма, само плюсове. Хубавото на професията „програмист“ е, че може да работите, от където си поискате, стига да имате с вас компютър и добра интернет връзка. Конферентни разговори с клиенти или екипа, получаване на таскове, отстраняване на бъгове, всичко това може да правите докато пиете студен коктейл на някой живописен плаж или ви огрява топлината от камината в планинска хижа. Размечтахте се нали :)
  • Нови хора, нови преживявания, нови знания – ИТ сектора е един от най-бързо развиващите се в световен мащаб. Това предполага и вие непрекъснато да се развивате, затова важното е отдавайки се на компютърния свят да не се задоволявате със знанията, които имате до момента. Учете нови неща, техники, трикове, езици, а самата среда, в която се намирате ще ви среща и изправя пред различни предизвикателства.

Има още редица причини, с които избора на ИТ сектора ще Ви се отблагодари.
Първата стъпка в необятния свят на компютрите е да изберете с коя технология искате да започнете и какво бихте искали да създавате – C#, Java, Front End, JavaScript, QA, който и от тях да е вашият избор, това ще бъде началото за бъдещо развитие.