#DYK with AdvanceAcademy.bg - Статия 1

#DYK with AdvanceAcademy.bg - Статия 1
  • 2319 преглеждания

В първата статия от рубриката Do you know на Advance Academy, ще говорим за първите български персонални компютри.

Първият български персонален компютър е ИМКО-1. Разработен е през 1979-80 г. без операционна система, а само с програма за машинен код. Любопитното при този модел е, че успява да управлява роботизираната ръка Robko-01, нещо невероятно дори за инженерите от САЩ и Япония по това време.

През следващите години, български инженери разработват няколко компютърни модела – ИМКО-2, който по-късно е преименуван на Правец 82, ИЗОТ 1036C и 1037C. Тези модели стават много успешни, особено моделът Правец (на името на родния град на българския лидер на комунистическата партия), който поставя началото на масовото производство на персонални компютри в България. По това време се създават редица фабрики за производство на различни части от машината, превръщайки 80-те години на миналия век в златните векове на електронната индустрия в България. По това време страната произвежда над 40% от персоналните компютри в целия Източен блок.

Това направи България 3-та в света по производство на компютри на глава от населението. През този период са проведени обширни изследвания и са натрупани широки технически познания.

Въпреки десетките хиляди машини, които българските заводи са произвеждали, персоналните компютри са били твърде скъпи и малко хора можели да си позволят такъв у дома. За това, в началото на 80-те години на миналия век, държавата предприема широк спектър от дейности, за да представи компютърните науки и информатика на младите поколения чрез обучение в средните училища и университетите.

Министерството на образованието приема няколко целенасочени мерки за насърчаване придобиването на знания и умения, необходими за работа с компютърна техника. Като част от тази комплексна програма над 16 000, произведени в страната, микрокомпютри Правец 82 са раздадени на училища в цялата страна. Също така е въведен и задължителен курс по информатика за учениците в 10 и 11 клас. В резултат на това са написани и издадени два учебника по информатика и много допълнителни учебни материали. Организиран е ежегоден Национален тренировъчен лагер по информатика, както и редовни състезания по информатика като Национална олимпиада по информатика и Пролетен турнир по информатика. Горе-долу по същото време Софийският университет (Математическият факултет) и много други университети създават редовна учебна програма по информатика и компютърни науки.

В резултат на това в края на 80-те и началото на 90-те в България се появява цяло поколение млади хора с познания по компютърни технологии и практически умения за програмиране.

Ние, от Advance Academy, също имаме за цел да обучим, млади, умни амбициозни хора, които да с в крак с най-новите технологии. Академията е най-големият и модерен ИТ учебен център в Източна България, лицензиран от Националната агенция за професионално образование и обучение. Предлагаме обучения за начинаещи и напреднали в няколко направления – Информационни технологии и Дигитален маркетинг, както и една от най-развитите STEM програми за деца от 1-ви до 12-ти клас. Вече 5 години се провеждат професионални обучения по Front End, Quality Assurance, PHP, Java , Дигитален маркетинг, както и JavaScript, .NET, React.JS и други.

За всеки от Вас, който иска да започне своето професионално развитие в ИТ сектора, заповядайте на нашите професионални обучение по Java, JavaScript, HTML/CSS, PHP и QA . Очакваме Ви!