#DYK with AdvanceAcademy.bg - Статия 13

#DYK with AdvanceAcademy.bg - Статия 13
  • 2030 преглеждания

България е сред страните в Европа с най-голям брой жени в ИТ сектора. Нашата страна се нарежда на 19-то място сред общо 41 държави. 

Ha бaзaтa нa paзлични пpoyчвaния пo тeмaтa, Бългapия може да ce гopдee, чe e cpeд вoдeщитe cтpaни в Eвpoпa и cвeтa пo бpoй нa жeнитe в ИT сектора. Πo дaнни нa Eвpoпeйcĸия пapлaмeнт oт мapт 2018 г., eдвa 9% oт coфтyepнитe paзpaбoтчици и 19% oт мeниджъpитe в тaзи oблacт ca жeни. Cтpaнaтa ни изглeждa ce cпpaвя дocтa дoбpe – пpoyчвaнe нa Eвpocтaт зa 2017 г. пoĸaзвa, чe жeнитe ca 34% oт зaeтитe в ИT ceĸтopa. Въпреки че сме в първата половина на класацията, все още броя на нежния пол е недостатъчен в технологичния и ИТ сектора.

Как е разликата в заетостта?

Жените съставляват 47% от всички работещи в САЩ, но към 2015 г. те заемат само 25% от компютърните роли. Според данни от Националната научна фондация повече жени от всякога притежават STEM степени – и те настигат мъжете в получаването на бакалавърски степени по наука и инженерство (S&E). Но когато изолирате по области на обучение, жените са спечелили само 19% от дипломите по компютърни науки на бакалавърско ниво през 2016 г., в сравнение с 27% през 1997 г. 

И все пак, докато жените са по-малко представени в бакалавърските катедри по компютърни науки,процентът на магистърските степени по компютърни науки, притежавани от жени, се е повишил до 31% през 2016 г. спрямо 28% през 1997г.

Според IDC, процентът на жените на висши ръководни позиции е нараснал от 21% на 24% между 2018 г. и 2019 г. И това е добра новина, защото наличието на жени на висши ръководни позиции може да повлияе положително на ангажираността на жените служители. В организации, където 50% или повече висши ръководни длъжности се заемат от жени, е по-вероятно те да предложат равно заплащане, а жените служители са по-склонни да останат в компанията повече от една година, да отчитат по-висока удовлетвореност от работата и да се чувстват в компанията заслужава доверие.

Статистиките показва едно - със сигурност процента на жени в ИТ сектора, е по малък, но добрата новина е, че със всяка изминала година се покачва. Виждаме все повече дами на водещи позиции, все повече дами програмисти, QA специалисти и девелопъри. 

В екипа на Advance Academy, се радваме, че имаме дами, които не само красят нашия колектив, но и са от ключово значение за успеха на академията. В следващите статии ще Ви запознаем с тях, за да Ви споделят как са стигнали до тук? Защо са решии да се занимават с програмиране и със софтуерно тестване? Има ли предизвикателства за една жена на такава позиция? И дали харесват това, което правят. 

Advance Academy е най-големият и модерен ИТ учебен център в Източна България, лицензиран от Националната агенция за професионално образование и обучение. В портфолиото са включени обучения за начинаещи и напреднали в няколко направления – Информационни технологии и Дигитален маркетинг, както и една от най-развитите STEM програми за деца от 1-ви до 12-ти клас. 
Ако Вие също искате да дадете старт на своята кариера в ИТ сектора, може да го направите като се запишете за някое от нашите обучения. Advance Academy, предлагаме обучения по най-използваните програмни езици -  JavaJavaScriptHTML/CSS и PHP , както и по QA - софтуерно тестване.