#DYK with AdvanceAcademy.bg - Статия 2

#DYK with AdvanceAcademy.bg - Статия 2
  • 2154 преглеждания

Днес в рубриката Do You Know на Advance Academy, ще говорим за първия програмируем електронен цифров компютър - ENIAC.

С напредването на технологиите в началото и средата на 1900 г. необходимостта от подобрена изчислителна скорост нараства. В резултат на този дефицит американските военни инвестират половин милион долара, за да създадат идеалната изчислителна машина. Това се се случило по време на Втората световна война и именно войната е предизвикала нуждата от тази машина.

Създаването на ENIAC
Лабораторията за балистични изследвания (BRL), клона на военните, отговорен за изчисленията, се заинтересува, след като чува за изследванията на Джон Маучи. Преди това Джон Маучи е създал няколко изчислителни машини и през 1942 г. започва да проектира по-добра изчислителна машина, базирана на работата на Джон Атанасов, изобретател, който използва вакуумни тръби за ускоряване на изчисленията. Тук е важно да отбележим, че Джон Атанасов е с български произход и е признат в целия свят за създател на първия цифров компютър.

ENIAC (Електронен цифров интегратор и компютър), създаден между 1943 и 1945 г. - първият голям компютър, който работи с електронна скорост, без да бъде забавен от никакви механични части. Официално машината е завършена през февруари 1946 г., ENIAC е струвал на правителството 400 000 долара, а войната, за която е проектиран да помогне, е приключила. Първата му задача е била да направи изчисления за конструкцията на водородна бомба.

Патентът на ENIAC е подаден през 1947 г. Откъс от този патент (U.S. #3,120,606), подаден на 26 юни, гласи: „С навлизането на ежедневната употреба на сложни изчисления, скоростта стана първостепенна в толкова висока степен, че има няма машина на пазара днес, способна да задоволи пълното търсене на съвременни изчислителни методи." За едно десетилетие, до 1955 г., ENIAC може да е извършил повече изчисления, отколкото цялото човечество е направило до този момент.

ENIAC е тежал над 27 тона. Целта му била да служи на американската армия при изчисляването на сложни балистични таблици. Състоял се е от близо 18 000 вакуумни тръби, 70 000 резистори, 10 000 кондензатори, 6 000 превключватели, 7 200 кристални диода, 1500 релета и около 5 000 000 ръчно запоени връзки, това е била най-сложната електронна система, изградена до момента.

Краят на ENIAC
Въпреки значителния напредък в изчисленията през 40-те години, управлението на ENIAC е било за кратко. На 2 октомври 1955 г., в 23:45 часа, захранването е спряно и ENIAC е бил пенсиониран. През 1996 г., точно 50 години след публичното признаване от правителството, масивният компютър е получил своето място в историята. В крайна сметка, ENIAC, е бил демонтиран, а частите от масивната машина за били изложени както в Пен, така и в Смитсониън.

Историята на първия компютър е завършила бързо, но ни показва колко много път сме извървели от тогава в технологичното ни развитие. В днешно време, даже ни е трудно да си представим как е изглеждала тази масивна машина. А днес, всеки от нас има мини компютър в джоба си. 
Технологиите, непрестанно се подобряват и променят и ако и вие искате да сте част от този динамичен и вълнуващ сектор, ние от Advance Academy, предлагаме професионални обучения по едни от най-използваните програмни езици - Java, JavaScript, HTML/CSS, или PHP.