#DYK with AdvanceAcademy.bg - Статия 4

#DYK with AdvanceAcademy.bg - Статия 4
  • 2137 преглеждания

България е сред първите четири страни в света, в които програмистите демонстрират най-голямо разнообразие от познания и интереси към различни технологии, сочи последната класация на софтуерната компания DataArt.

Класацията е базирана на статистика на платформата Skillotron, където над 15 000 софтуерни специалисти от 74 страни по света са тествали своите умения и знания. България се нарежда на четвърто място след Украйна, Полша и Русия, напредвайки от петото си място в предишното издание на класацията на DataArt.

Най-популярният език за програмиране сред българските програмисти е JavaScript (17,91 на сто са решили тестове, свързани с JavaScript на Skillotron), следван от NET (17,47 на сто) и Java (9,43 на сто). Технологии като PHP, C++ и Python също се използват, но интересът и познаването им са по-слаби, показват данните, цитирани от DataArt.

За целите на проучването са използвани три критерия: оценяване на умения в различните технологии, спектър на познания (брой различни технологии, които участниците владеят най-добре) и време, прекарано в платформата Skillotron.
В статистиките са включени общо 57 страни, представители на които са участвали активно в игровата платформа.Държавите, в които програмистите демонстрират най-голямо разнообразие от познания и интерес към различни програмни езици, са Армения, Камбоджа, Иран, Узбекистан и България, показват обобщените резултати.

Skillotron e платформа, насочена към ИТ специалисти и базирана на геймификацията (технология, която заимства различни елементи от игрите). Чрез нея те могат да проверят своите умения, да задават въпроси, както и да съпоставят своите резултати с останалите участници.

Инициатор и разработчик на платформата Skillotron e технологичната компания DataArt, която обяви началото на проекта през юли 2017 г. За този период игровата платформа вече е използвана от над 7000 потребители от 57 различни държави.

В базата данни на Skillotron са налице над 2000 въпроса, изготвени от софтуерни специалисти и допълвани ежедневно от самите участници.DataArt е международна консултантска компания в областта на технологиите, която проектира, разработва и поддържа индивидуални софтуерни решения.

Цялата статия може да прочетете тук.

Имаме много причини, да се гордеем за развитието и приноса на нашата страна в ИТ сектора на международно ниво, ето и някои от тях:

  • 2014 – България е на 9-то място в Global Services Location Index.
  • 2015 – България печели наградата на Global Sourcing Association за офшоринг дестинация на годината.
  • 2016 – България заема 12-то място в HackerRank като страна, в която живеят най-добрите разработчици.
  • 2017 – България е на първо място сред всички дестинации в Югоизточна Европа според A. T. Kearney’s Global Services Location Index, 15-то място в света и второ място в Европа след Полша.
  • 2018 – България заема 50-то място в класацията на Световната банка за лесно правене на бизнес сред 190 икономики. Страната също така е на 47-мо място от 180 икономики по индекса на икономическата свобода в света.

Непрестанния прогрес в ИТ сектора, може само да ни радва. Има все по-повече успешни програмисти, софтуерни инженери и софтуерни тестъри, а търсено им не спира. Прогнозите сочат за още по-голямо разрастване на сектора и нужда от още специалности.

Ако и Вие искате да започнете своето професионално развитие в ИТ сектора, ние от Advance Academy предлагаме обучения по най-използваните програмни езици -  Java, JavaScript, HTML/CSS и PHP, както и по QA - софтуерно тестване