#DYK with AdvanceAcademy.bg - Статия 9

#DYK with AdvanceAcademy.bg - Статия 9
  • 2164 преглеждания

В рубриката Advance Academy - Do You Know, днес ще Ви разкажем за историята Apple. Историята на любимия на всички стартиращ бизнес е технологична приказка за един гараж, трима приятели и много скромно начало.

Apple, е една от най-известните и успешни компании в днешно време. Apple проектира, произвежда и продава смартфони, таблети, персонални компютри (PC), преносими и носими устройства. Компанията също така предлага софтуер и свързани услуги, аксесоари, мрежови решения и цифрово съдържание и приложения на трети страни.

Как е основана компанията Apple?

„Започнахме, за да предоставим компютър в ръцете на обикновените хора, и успяхме отвъд най-смелите ни мечти.“ – казва Стив Джобс

Стивън Пол Джобс и Стивън Возняк, са бивши колеги, които се запознават по време на работата си в Hewlett-Packard. Те, работили в гараж, който бил оборудван като малък офис.

Именно там се ражда първата съвместна идея на Джобс и Возняк - устройството Blue Box. Те са разработили прост, но много полезен хакерски трик. Устройството изпраща определени импулси през телефонната мрежа, което обърква оборудването на оператора. В резултат на това BlueBox е направил възможно осъществяването на безплатни разговори навсякъде по света. Разбира се, едно такова полезно изобретение веднага намерило своите купувачи и то в голям брой. Общо били продадени около 200 устройства, всяко от които е донесло на създателите си по $ 110. Кето за онова време, е била много добра печалба. Това е бил първият търговски триумф на двама предприемчиви колеги. Другарите обаче не спрат дотук.

Джобс и Возняк мечтаят да създадат, универсално изчислително устройство, което да революционизира пазара на високотехнологични технологии. Искат да направят компютри, който да са достъпни за закупуване от всяко средно домакинство. В онези години подобно нещо се е възприемало като фантазия. Веднага след като са събрали начален капитал, те създават собствена компания. Apple Computers е основана на 1 април 1976 г.Те внасят в новата компания визия за промяна на начина, по който хората гледат на компютрите.


Защо Apple? Kak Аpple получава името си?

Има много интересни теории за това откъде Apple е получила името си. Чували ли сте някои от тези?

  • Че е вдъхновена от Ева, която отхапва от забранения плод
  • Че идва от тъжната история за Алън Тюринг, бащата на съвременните компютри, който отнема живота си, като изяжда отровна ябълка
  • Че е от гръцката митология, където нимфите могат да получат безсмъртие, като ядат златна ябълка
  • Защото „една ябълка на ден държи доктора далеч“

Има още много други теории, но истината е далеч по-проста. Името на компанията идва от простия факт, че Стив Джобс харесва плода и решава да кръсти компанията си на него. Джобс дори публично изразява съжаление, че няма скрит смисъл или по-дълбока конотация в името. Дори популярният компютър Macintosh получава името си от ябълката McIntosh, запазвайки темата за ябълката докрай.

Каква е историята на логото на Apple?

Сигурно повечето от вас са запознати, че “ябълката” не е първото лого на Apple. За кратък период след основаването си през 1976 г., на емблемата на Apple е изобразен Исак Нютон, застанал под ябълковото дърво, и е дело лично на третия и най-малко познат съосновател на компанията (освен Стив Джобс и Стив Возняк) Рон Уейн. През 1977 г. Джобс и Возняк се обръщат към завършилия дизайн студент Роб Джаноф с молба да създаде лого за първите продукти на Apple. Това, което той предлага, се превръща в емблематичен символ, запазил се с някои малки промени и до днес.

Това е пример за една от най-успешните компании в света. Пример за това, какво можеш да постигнеш с ум, идеи и познания. Ако и Вие искате да имате нужните познания в областта на програмирането. Ние от Advance Academy, Ви предлагаме курсове по - Java, JavaScript, HTML/CSS, или PHP.