Една от най-красивите жени програмисти в света

Историята на Джейд Реймънд
  • 4719 преглеждания

Има ли нещо по-секси от жена, която е красива, умна и ти прави компания в електронните игри? А жена, която създава видео игри? Всичко това е Джейд Реймънд. Тя е канадкa, програмист на видео игри и изпълнителен директор в Stadia Games and Entertainment, както и основател на Ubisoft Toronto и Motive Studios.

По време на юношеските си години Джейн е като фанатик на тема видео игри и прекарва часове в това да ги играе. Веднага след като завършва университета, започва работа като програмист в Sony, където има главна роля в създаването на Sony Online. Опита на канадската програмистка с онлайн платформите за игри, я води до гиганта Electronic Arts, като ѝ е поверена отговорната задача по създаването на онлайн версията на The Sims.

Но това, което я прави толкова известна в ИТ бранша, освен зашеметяващата ѝ усмивка, е пътят който изминава в отдела на Ubisoft в Монреал. Реймънд работи повече от десет години не само като софтуерен разработчик и създател, а и като режисьор на успешни и емблематични игри като Assassin’s Creed, Splinter Cell и Watch Dogs. През 2015 г. тя се връща в Electronic Arts, за да сформира ново звено: Motive Studios.

След като стана първата жена, която взе участие в направлението - Electronic Entertainment на наградите BAFTA (British Academy of Film and Television Arts), Реймънд призна пред списание Forbes, че все още има още много неща, които да направи за да докаже равенството между половете в Софтуерния свят.

Тя казва: „Не бихте си помислили да работите в индустрията за разработване на видео игри, ако не ги харесвате. Все повече момичета и момчета играят видео игри, което е чудесно, защото има все по-голяма възможност да ги накарате да мислят за участие в разработването и програмирането им. Мисля, че това е голяма индустрия и вече има страхотни жени, които вършат чудесна работа. Просто трябва да подчертаем повече техните постижения“.

В свят, в който е прието, че програмирането е по-скоро дарба на мъжете и е по-масово те да се реализират в ИТ сектора, Джейд Реймънд не само че оспори тази теза с нейния успех, но и разби редица стереотипи. Тя превзе индустрията като буря.

Според глобално проучване към 2022 година сред ИТ специалистите се затвърди факта, че мъжете програмисти са много повече от жените. Едва 5% са жените спрямо всички респонденти на проучването. Друго световно проучване, показва че 16,5% от програмистите в България са жени. Което ни нарежда на 7-мо място по съотношение жени и мъже програмисти.

Знаехме, че дисбаланса между половете в ИТ-то е факт, но не предполагахме, че е толкова голям. Въпреки всичко жените смело навлизат в ИТ сектора и успяват дори да надминат мъжете :)

Адмирираме Джейд Реймънд, а ако се интересувате от това как да и Вие да се впуснете света на програмирането ви приветстваме в Advance Academy да започнете обучението си по JAVA , JavaScript , PHP или QA . И не забравяйте, че ако сте от женския пол няма стереотип, който може да ви спре. В екипа на Адванс Академи имаме пример за много млади дами, които седят рамо до рамо с мъжете програмисти и се справят невероятно с материята.