Как да направим лесно създаването на съдържание?

content marketing
  • 4402 преглеждания

Съдържанието под формата на различни блок статии или новини, трябва да следва различни правила, за да може тези, които четат текста да разберат какво искате да им кажете и да останат до последното изречение на вашето „писане“.
Ще ви дадем няколко съвета, които биха помогнали при творенето на следващата Ви завладяваща тема. Ето ги и тях:

  • Подбор на тема – В случай, че заглавието на следващата тема ви убягва, може да си помогнете с различни източници. Например различни уеб сайтове, които предлагат ключови думи в помощ на вашата основна идея. Интересен Уеб сайт е Answerthepublic.com. Изписвайки в търсачката му определена дума, получавате в отговор множество идеи. Все една от тях трябва да Ви вдъхнови.

  • Създайте си темплейт – Какво имаме предвид? След като изберете темата, задайте към нея няколко ключови думи, които да засегнете в своя текст. Така те ще ви служат като план, който да следване. 
  • Структура на съдържанието - обикновено писането на една статия си има някаква структура. Добре е да се придържате и вие към такава. Разделяйте абзаците смислово и не пропускайте от една идея към друга, за да не изправите читателя пред предизвикателството – „Какво четях?“
  • Писането – вече сте готови с темата и е ред да създадете съдържание. Още с писането на първото изречение трябва да се разгърнете, така че все едно вашата статия е единствената в интернет пространството. Вашата творба трябва да бъде уникална за потребителите и за търсачките.
  • Писане на един дъх или пък не – както се казва „като ти текне мисълта“ е възможно да напишете текста за 1-2 часа. Това е хубав сценарии, но понякога нещата се развиват не както сме планирали. Затова, ако не успявате да довършите докрая това което сте започнали и циклите на едно място (пишете едно изречение, триете, пак пишете и пак триете), то по-добрия вариант е да си починете малко, да се разсеете или дори да я отложите за друг ден. Резултата определено ще бъде положителен. 
  • Проверката – задължително след завършване на текста и преди да го предадете за публикуване си препрочетете всяко изречение, и отстранете правописните грешки. Никой не обича да чете неграмотни текстове. Знаем, че няма безгрешни хора и особено след като се вдъхновите бързате да напишете всичко, което Ви е наум. Това води до „изяждане“ на някоя буква, повтаряне на друга два пъти или някоя друга запетая. За щастие днес и технологиите са на по-високо ниво и може да си помогнете с различни редактори, които биха коригирали допуснати правописни грешки. Ако текста Ви е на английски може да изтеглите “Grammarly for Chrome”, а ако е на български може да се насочите към  slovored.com ,  pravopis.jabse.com и други.

/Забележка: Примерният текст е от интернет с умишлено премахнати букви за по-ясно представяне на приложението./

  • Подбор на изображения – Текста е важен, но още по-въздействащ би бил, когато има добавени картинки, снимки, диаграми или други подобни. Природата на хората е такава, че да възприемаме по-лесно с визуализиране на написано. Това ни помага да приемем предоставената ни информация. Има множество уеб сайтове, които предлагат безплатни изображения или платени такива. Няколко примера за такива сайтове са: Pixabay.com, Pexels.com, Freepik.com. Като има различни онлайн инструменти, които да ползвате, ако искате да направите подобрения по избраното от вас изображение или искате да направите собствено такова.  
  • Внимание към SEO – още с началото на вашия текст е добре да се придържате към ключовите думи, които ще помогнат на вашия уеб сайт да се покаже, щом потребителя зададе към търсачката, някоя от вашите ключови думи. И отново има редица източници, които да помогнат в подбора на вашите думи - Google Keyword Planner, Seoreviewtools и други.
  • Последна стъпка – След като сте се уверили, че сте „чекнали“ всички стъпки по писането на вашия текст, остава само едно да го публикувате.