Как да направим лесно създаването на съдържание?

content marketing
21 окт 2020
3276 преглеждания

Съдържанието под формата на различни блок статии или новини, трябва да следва различни правила, за да може тези, които четат текста да разберат какво искате да им кажете и да останат до последното изречение на вашето „писане“.
Ще ви дадем няколко съвета, които биха помогнали при творенето на следващата Ви завладяваща тема. Ето ги и тях:

  • Подбор на тема – В случай, че заглавието на следващата тема ви убягва, може да си помогнете с различни източници. Например различни уеб сайтове, които предлагат ключови думи в помощ на вашата основна идея. Интересен Уеб сайт е Answerthepublic.com. Изписвайки в търсачката му определена дума, получавате в отговор множество идеи. Все една от тях трябва да Ви вдъхнови.

  • Създайте си темплейт – Какво имаме предвид? След като изберете темата, задайте към нея няколко ключови думи, които да засегнете в своя текст. Така те ще ви служат като план, който да следване. 
  • Структура на съдържанието - обикновено писането на една статия си има някаква структура. Добре е да се придържате и вие към такава. Разделяйте абзаците смислово и не пропускайте от една идея към друга, за да не изправите читателя пред предизвикателството – „Какво четях?“
  • Писането – вече сте готови с темата и е ред да създадете съдържание. Още с писането на първото изречение трябва да се разгърнете, така че все едно вашата статия е единствената в интернет пространството. Вашата творба трябва да бъде уникална за потребителите и за търсачките.
  • Писане на един дъх или пък не – както се казва „като ти текне мисълта“ е възможно да напишете текста за 1-2 часа. Това е хубав сценарии, но понякога нещата се развиват не както сме планирали. Затова, ако не успявате да довършите докрая това което сте започнали и циклите на едно място (пишете едно изречение, триете, пак пишете и пак триете), то по-добрия вариант е да си починете малко, да се разсеете или дори да я отложите за друг ден. Резултата определено ще бъде положителен. 
  • Проверката – задължително след завършване на текста и преди да го предадете за публикуване си препрочетете всяко изречение, и отстранете правописните грешки. Никой не обича да чете неграмотни текстове. Знаем, че няма безгрешни хора и особено след като се вдъхновите бързате да напишете всичко, което Ви е наум. Това води до „изяждане“ на някоя буква, повтаряне на друга два пъти или някоя друга запетая. За щастие днес и технологиите са на по-високо ниво и може да си помогнете с различни редактори, които биха коригирали допуснати правописни грешки. Ако текста Ви е на английски може да изтеглите “Grammarly for Chrome”, а ако е на български може да се насочите към  slovored.com ,  pravopis.jabse.com и други.

/Забележка: Примерният текст е от интернет с умишлено премахнати букви за по-ясно представяне на приложението./

  • Подбор на изображения – Текста е важен, но още по-въздействащ би бил, когато има добавени картинки, снимки, диаграми или други подобни. Природата на хората е такава, че да възприемаме по-лесно с визуализиране на написано. Това ни помага да приемем предоставената ни информация. Има множество уеб сайтове, които предлагат безплатни изображения или платени такива. Няколко примера за такива сайтове са: Pixabay.com, Pexels.com, Freepik.com. Като има различни онлайн инструменти, които да ползвате, ако искате да направите подобрения по избраното от вас изображение или искате да направите собствено такова.  
  • Внимание към SEO – още с началото на вашия текст е добре да се придържате към ключовите думи, които ще помогнат на вашия уеб сайт да се покаже, щом потребителя зададе към търсачката, някоя от вашите ключови думи. И отново има редица източници, които да помогнат в подбора на вашите думи - Google Keyword Planner, Seoreviewtools и други.
  • Последна стъпка – След като сте се уверили, че сте „чекнали“ всички стъпки по писането на вашия текст, остава само едно да го публикувате.