Как да стана Графичен Дизайнер? 5 основни насоки

5 книги, които всеки маркетолог трябва да прочете
 • 2332 преглеждания

Когато чуете графичен дизайн, най-вероятно се сещате за готини рекламни банери, които ви излизат в социалните мрежи, грабващи окото плакати за концерти или уеб сайтове, нали? Но знаете ли в действителност колко широкообхватна е сферата на графичния дизайн… Накъдето и да се огледаме, навсякъде ще видим работа на графичен дизайнер - плакати, флаери, корици на книги, щампи върху тениски и дрехи, опаковки на напитки и храна, лога на марки, анимации на реклами по телевизията и още много други.

Графичният дизайн е тясно обвързан не само с изкуството, но и с психологията, инженерството, икономиката и бизнеса. Уменията, които са важни един дизайнер да притежава, усвоява и гради са креативност, логическо мислене, математическо мислене, психологическо мислене, аналитични умения.

Графичният дизайн в наши дни стана все по-популярна и търсена професия. Все повече хора, преоткриват тази професия като едновременно доходоносна и такава, която предоставя перспектива за себеизразяване и кариерно развитие. Ако ти си човек, който харесва естетиката, наслаждава се на красивите неща в обкръжението си, обича да се наслаждава на всеки един момент и има креативен ум, то може би е време да се замислиш за нова професия - Графичен дизайнер. Но как се става графичен дизайнер само в 5 стъпки и какво е необходимо, за да се превърнем от начинаещи в професионалисти, ще разберете в тази статия.

 1. Изгради основите

  Когато градим една къща, винаги започваме от основата. Така е във всяка една сфера от живота, така е и в графичния дизайн. Преди да започнеш да реализираш своите идеи, трябва да се научиш на основните правила, техники и концепции. В дизайна това са теоретичните знания относно композицията, цветознанието, йерархията, видовете дизайн, психология на дизайна и още много други. Всичко това можете да го научите в първите лекции от нашия курс Graphic Design Basics.

 2. Усвои инструментите За да започнеш да реализираш своите идеи е необходимо да владееш инструментите, чрез които да го направиш. Естественото начало в овладяването на инструментите, служещи на графичния дизайнер, е запознанството с Adobe Photoshop и Adobe Illustrator и всички техни функции и инструменти. Те са първите и най-често използвани софтуери в работата на всеки вид графичен дизайнер.
 3. Упражни наученото Не забравяй да практикуваш често това, което си научил. Няма как да отречем, че с времето доста от знанията ни избледняват, ако не ги прилагаме в ежедневието си. Както е например с ученето на език. Но освен, за да не забравяш наученото, ти препоръчваме често да упражняваш своите дизайн умения и поради друга причина - С практиката ще подобриш качеството и скоростта си на работа.
 4. Работи по свои проекти

  Започни да работиш по собствени проекти - задачи, които ти харесват. Черпи вдъхновение от своите интереси и развлечения. Например ако си почитател на книгите и литературата, създай дизайн за корица на любимата си книга, ако обичаш музиката - направи дизайн за обложка на албум, ако си фен на Инстаграм - създай дизайнерски постове и акценти за твоя профил. Така опознавайки своите силни и слаби страни и опознавайки любимия ти тип дизайн, ще успееш да се насочиш към най-подходящата дизайнерска професия за теб.

 5. Създай портфолио

  Натрупвайки опит като упражняваш наученото и работиш по свои проекти, ще събереш страхотен материал, за да изградиш своето първо портфолио. Когато кандидатстваш за работа като графичен дизайнер е необходимо винаги да прилагаш и портфолио към своята автобиография. Важно е портфолиото да отговаря на твоя личен стил и характер и да отразява най-доброто от твоята работа. Не забравяй да описваш процеса на всеки един от представените ти проекти, кога е създаден, откъде си почерпил вдъхновение и какви инструменти си използвал.


А ако все още не си направил първата крачка към началото на своята кариера като Графичен дизайнер, запиши се на курса  Graphic Design Basics на Адванс Академи.