Как да защитим детето си онлайн? Компютърна грамотност и киберсигурност за деца

Как да защитим детето си онлайн? Компютърна грамотност и киберсигурност за деца
  • 945 преглеждания

Интернет е необятен ресурс от информация и развлечение, но има и много начини, по които да бъде опасен. Тъй като дигиталните компетенции стават все по търсено умение, се очаква децата да имат поне основна компютърна грамотност. Това включва и да могат успешно да се грижат за сигурността си онлайн.

В статията по-долу ще разгледаме какви са основните заплахи в интернет пространството, защо детето ви има нужда от компютърна грамотност и съвети как да съдействате за киберсигурността на детето си. Ако желаете да подпомогнете дигиталното развитие на децата си възможно най-ефикасно, можете да разгледате и курсът на Адванс Академи “Компютърна грамотност за деца”.

От какво трябва да пазим детето си онлайн?

Интернет е полезен инструмент, който трябва да се използва с повишено внимание и критично мислене. Освен честите случаи на фалшива информация, има и типични опасни техники, използвани от злонамерени лица. Някои от тях са:

Phishing (кражба на лични данни)

Многобройни са измамните уебсайтове, които целят да откраднат личната информация на потребителя. Основно се искат данните на дебитната ви карта, ЕГН или пък пароли към ваши профили. Понякога изнудването е директно за пари. 
Във всеки случай, важното е да обясните на детето си да не въвежда никакви лични данни в Интернет без ваш надзор. Независимо дали става въпрос за измама, или то иска да се регистрира в легитимен уебсайт, за най-сигурно е този процес да се случва във ваше присъствие.

Съмнителни реклами

В интернет с пълна сила важи правилото “Ако нещо е твърде хубаво, за да е истина, значи не е истина”. Ако рекламираният продукт е нелогично евтин, или пък твърди, че има прекалено много ползи, вероятно нещо не е наред.
Важно е да научите детето си да използва критично мислене в подобни ситуации, или поне да се обръща към вас преди да кликва върху подобни предложения.

Опасни имейли

Всички сме получавали поне един зловреден имейл. Далечен роднина от Америка ви е оставил наследство, банката ви има да ви връща пари… или пък на детето ви се предлагат различни придобивки за любимата му игра! Точно така, злонамерените имейли вече не стигат само възрастни хора, а и до деца.

Важно е да обясните на детето си, че нищо онлайн не е безплатно и всеки потребител плаща ако не с пари, то с данните и сигурността си. Това е моментът да му обясните термина “спам” и да го запознаете с често срещани практики за измама.

Непознати контакти

Само по себе си, това детето ви да използва социални медии не е опасно. Важно е обаче подробно да го информирате за възможните рискове, които може да срещне. Първото задължително нещо е да му обясните да не установява и поддържа контакт с непознати лица. Обективно погледнато няма добронамерена причина, по която непознат възрастен човек да се свърже с детето ви и то трябва да е наясно с това.

Какво е компютърна грамотност за деца?

Компютърната грамотност включва познания и умения за ефективното използване на компютър. В началното си ниво, тя се състои от базови способности като стартиране на устройството, навигация в операционната система, менажиране на файлове и папки, и безопасно браузване онлайн. Подобни умения са особено подходящи за деца в предучилищна възраст и начални класове.
Именно в тази възраст децата започват да се социализират с връстниците си и да искат да имат контакти с тях. За да осигурите безопасността на детето си, без да ограничавате процеса му по създаване на приятелства, е добре да повишите компютърната му грамотност.

Най-добрата алтернатива за това е да го запишете на курс с добър преподавател и сигурна организация. Ние препоръчваме обучението на Адванс Академи “Компютърна грамотност за деца”.

Съвети за киберсигурност за деца – как да помогнете в позицията си на родител?

Най-доброто нещо, което можете да направите за киберсигурността на детето си, е да го запознаете с потенциалните рискове и да му обясните как да ги избягва. Да му забраните всякакъв достъп до дигиталния свят не само ще ограничи развитието му, но и ще стане предпоставка за рисковано онлайн поведение в последствие.
Отговаряме на трите основни въпроса, свързвани с това как да защитите детето си онлайн: 

На каква информация да наблегна?

Повечето заплахи в интернет споделят общи характеристики. Най-ефективно е да изградите няколко основни правила за детето си, които то да спазва онлайн, за да избегнете максимално много опасности:

  • Да използва силни пароли, които да не споделя с никого онлайн или на живо (поне десет знака; малки и големи букви; символи и цифри; без имена и рождени дни на близки хора)
  • Да не споделя личните си данни никъде и с никого онлайн – по никой канал и в никой уеб сайт, дори и със самите вас. Златно правило е подобно действие като цяло да се избегне. Подобна тема трябва да започне с обяснение какво са лични данни, какво включват и защо може да бъде опасно тяхното споделяне.
  • Да бъде нащрек за типични измами - седнете и разгледайте с детето си примери за най-често срещани измами (принцове, които предлагат пари; уебсайтове, които имитират други фирми; романтични предложения; съмнители домейни и пр.)
  • Да избягва публични Wi-Fi мрежи - независимо дали е на разходка в парка, в търговски център или в кварталния ресторант. Ако не е напълно наложително, добро правило е да не се свързва към непознати мрежи.

Редно ли е да следя детето си онлайн?

Отговорът на този въпрос е многопластов. Всеки родител решава кое е най-добре за детето му. Нашият съвет е да наблегнете основно на комуникацията с детето си, а не толкова на следенето на телефона и компютъра му.

Добро решение е да активирате опции като “Родителски контрол” или “Режим за деца” на браузърите и приложенията, които детето ви ползва. Така можете да сте спокойни за съдържанието, достъпно за семейството ви.

Разбира се, ако детето ви е съгласно, можете да проверявате профилите му онлайн и историята му на търсене. Важно е да намерите специалния баланс между това да не ограничавате дигиталното му развитие и личното му пространство, но и да се грижите за сигурността му. 

Как да подсигуря домашната ни мрежа?

Дори и да не сте спец в информационните технологии, има няколко лесни действия, които да предприемете, за да защитите мрежата си от атаки. Като за начало, можете да преместите рутера си на централно място в дома си, или поне далеч от прозорци. Така намалявате шанса от външни лица да имат лесен достъп до мрежата ви.

Добре е да смените името (SSID) и паролата по подразбиране. Заложете на по-дълги фрази и пароли с различни текстови елементи. Ограничете максимално това да давате достъп до Wi-Fi мрежата си на непознати хора. По-добре е да настроите мрежа за гости, която да им предоставя връзка към Интернет, но не и достъп до вашата лична мрежа.