Как ученик на 14 години стана милионер, създавайки игра за iPhone

Дигитален маркетинг
  • 4299 преглеждания

В поредица от няколко статии ще Ви запознаем с млади хора, които използваха уменията си да програмират, за да станат… милионери.

Това е още едно доказателство, че не са необходими дълги години опит, за да берете плодовете от положения труд и усилия.

Докато голяма част от 14-годишните излизат безцелно, играят мобилни игри и дори седят във facebook се срещат и други на тяхната възраст, които започват да инвестират времето си в техните интереси и поставят началото на своето кариерно пътешествие. 

През 2010г. Робърт Най е едно такова дете, което неусетно се превръща в успешен програмист. Как се случва това?... 

Роден през 1996 г., Робърт Нaй е на 14 години, когато приятелите му го предизвикват да се опита да направи приложение за iPhone. Идеята му се струва интересна, но вместо приложение се спира на игра. Но Робърт няма много натрупан предишен опит или знания в програмирането на игри. Научил се да програмира в 3-ти клас и създавал няколко уеб сайта. Но разработването на игра било малко по-голямо предизвикателство за Най. Започва проучване, свое проучване какво е необходимо, като решава да започне от наличната литература в местната библиотека. 

Един месец след като идеята се появява, ученикът успява да прочете няколко книги за програмиране и с наученото да произведе 4000 отделни реда код, завършвайки играта си Bubble Ball. Инвестицията за уеб приложението се състои в закупуване на нов Macbook и подходящи софтуерни лицензи, които достигат сума от общо 1200 долара, предоставени от родителите му. Звучи като чудо и сбъдната мечта, но той споделя пред медиите, че се е сблъскал с много моменти на съмнение и несигурност и въпреки тях е продължил да опитва и е постигнал успех.

Bubble Ball:

Bubble Ball е пъзел игра, базираща се на физическите закони. Тя включва 72 нива и е пусната през декември 2010 г., като е изтеглена 2 милиона пъти от Apple App Store още през първите две седмици. Пъзелите в игрите варират от прости до изключително предизвикателни, като след всяко завършено ниво ви предоставят инструменти, които да използвате на следващото. През 2011 г. Bubble Ball е избран за приложение на седмицата от Ansca Mobile и все още стои на под № 3 в „Залата на славата на Ansca Mobile“.

Играта е изтеглена над 16 милиона пъти, a текущата версия е достъпна както в Apple App Store, така и в Google Play Store безплатно. В един момент Bubble Ball бе успял да измести Angry Birds от първото място в списъка на безплатни игри в Apple App Store.

Нивата на играта са сортирани не само по трудност, но и по предоставените атрибути. Най-лесните нива са били решени от повече от 60% от потребителите, които са изтеглили приложението, по-трудните нива са били решени само от 10%, а най-трудното ниво е било решено само от 8% от играещите.

Неща, които трябва да знаете за Робърт Най:

  • Той проектира първата си игра, Bubble Game, на 14-годишна възраст. Тя е изтеглена 2 милиона пъти само две седмици след пускането ѝ. Това прави Робърт Най милионер.
  • Осмокласникът е създал собствена компания Nay Games за разработване на мобилни игри.
  • Ученикът разработва някои от нивата на играта с помощта на майка си.

Ако вашето дете обича да се забавлява с мобилни игри, но ви се иска да вкарате и малко стойност в неговото забавление, то може би обучението по програмиране за деца на Адванс Академи е правилния избор. Програмата  Computer Science за деца 1-7 клас се състои от четири курса, в които се учим на различни програми за програмиране. С всяка следваща децата надграждат ниво и усъвършенстват своите умения в коденето - създават анимации, игри, управляват роботи и дронове и още много забавления с образователна цел.