Каква е разликата между front end и back end програмиране?

front end програмиране и back end програмиране, фронтенд програмист, бекенд програмист, девелопър
  • 2123 преглеждания

Ако ти си нов в света на програмирането и софтуерното инженерство, то сигурно се смущаваш от термини като front end или back end. Но не се притеснявай, всеки е бил така в началото.

Всяко начинание е трудно, но ние от Advance Academy приемаме нашата мисия и нашите задачи да ти помогнем в научаването на всичко в програмирането. Затова и започваме с “А, Б”-то на софтуерното инженерство, като днес ще ти разкажем какво е front end и back end, каква е разликата между тях и с кои компютърни езици за програмиране се работи. Да започваме!

Какво е front end?

Front end е този вид програмиране, извършвано с мисъл за потребителя. Това е стил в програмирането, който е фокусиран върху разработката на интерфейса (UI), Главната цел тук е изграждането на добро потребителското изживяване (UX). UI/UX дизайнерите, или още наречени уеб дизайнерите, изграждат един прототип на интерфейс за приложение или сайт. Те определят как трябва да изглежда той и какви функционалности да има. След което задачите на front end програмиста са да реализира дизайна в истински програмен код.

Front end developer-ите правят всичко това, което ние виждаме и с което можем да взаимодействаме като потребители в един уеб сайт или приложение.

Компютърните езици за програмиране, които използва front end developer-a са:

  • HTML - маркиращият език, с който се изгражда структурата на един уеб сайт;
  • CSS - стилизиращият език, който задава основните стилове на структурата, като цвят, шрифт, форма и др;
  • JavaScript - скриптов език за интерактивни разработки.

Тези три компютърни езика са фундаменталните, които всеки front end програмист трябва да владее.

Поради тяхната важност, в професионалното обучение JavaScript Development на Advance Academy първият курс е за HTML и CSS - Курс Front-end програмиране с HTML и CSS, а вторият курс продължава с JavaScript програмиране | Ниво 1.

Какво е back end?

Back end програмирането е това, което ние като потребители на един уеб сайт не виждаме. Също се нарича и сървърно програмиране. Ай ти специалистите, занимаващи се с back end, са тези, които разработват и управляват сървъра и базите данни на една система. За да стане по-ясно, нека дадем пример:

Да си представим, че вие имате уеб сайт, в който хората могат да се регистрират и да създават свои профили. Вие имате нужда да съхранявате цялата информация на вашите потребители някъде, но къде? Мястото е бази данни. Пример за такава база от данни е MySQL. 
Базите данни се управляват от сървър, а процесите на сървъра се управляват от back end програмист. Изграждането на сървър и база от данни гарантира, че предната част от уеб сайта или приложението ще продължава да функционира правилно. Част от задачите на Ай ти специалиста, занимаващ се с back end, са:

  • Писане на изграждащ код;
  • Управляване на бази от данни;
  • Отстраняване на грешки и неизправности.

Компютърните езици за програмиране за Back end са Java, PHP, Python, а дори и универсалния език JavaScript до някъде.
Ако смяташ, че back end е твоето призвание, то в Advance Academy можеш да стартираш професионално обучение за Java Developer - Програма Java Development. Освен компютърният език за програмиране Java, вие ще научите и как да изграждате и работите с бази данни MySQL.

Какви са основните разлики?

Виждайки определенията за front end и back end програмирането, със сигурност сте започнали да разбирате какви са разликите между тези два вида програмиране. Но нека да отбележим най-значителните от тях:

1. Front end и Back end програмистите работят по различни части на един уеб сайт. 

Front end developer е програмиста, който работи с дизайнерите и се грижи за външната обвивка на един уеб сайт и неговата интерактивност, докато back end програмиста изгражда и работи по сървъра, за да може всяка интерактивност да извършва правилните действия.

2. И двата вида програмиране имат различни силни страни.

Няма как да се определи дали front end е по-важен от back end, или обратното. И двата вида програмиране са изключително различни, поради това не могат да бъдат сравнявани.

3. Front end и Back end програмистите използват различни езици за програмиране. 

Ключовата разлика са точно компютърните езици за програмиране, които се използват.
При Front end програмирането се използват HTML, CSS и JavaScript и JS библиотеките и рамките като React.js, Angular, jQuery, VueJS.
При Back end се използват Java, PHP, Ruby, Python, JS средата NodeJS.

След тази статия сме сигурни, че сте една идея по-близо до вземането на решение за вашето професионално обучение и кариера. Ние вярваме, че всеки има възможност да развие своята успешна кариера като IT специалист, ако е достатъчно отдаден и има желание да учи и практикува.

Ако сте се спрели на front end програмирането, то ние от Advance Academy сме ви подготвили пълно обучение по JavaScript Development. А ако сте избрали back end програмиране, то най-доброто обучение за вас е Java Development