Какви нива на компютърна грамотност има и кое ниво е вашето дете?

Какви нива на компютърна грамотност има и кое ниво е вашето дете?
 • 2154 преглеждания

В днешната дигитална ера компютърната грамотност става все по-важна. От съществено значение е децата да се научат как да използват компютрите ефективно, за да бъдат в крак с бързо развиващите се технологии. В статията ще разгледаме различните нива на компютърна грамотност и ще ви дадем насоки как да определите нивото на дигитални умения на вашето дете.

Какво е компютърна грамотност?

Компютърната грамотност е умение за ефективно използване и разбиране на компютърните технологии. Това включва да разбирате основно работата на компютрите, както и да изпълнявате основни задачи като използване на софтуерни приложения, достъп до интернет и комуникация по имейл по безопасен начин.

Компютърната грамотност включва и знания за хардуера, софтуера и операционните системи. Този тип умение ви позволява да използвате компютри за решаване на проблеми, вземане на решения и комуникация с други хора.

В днешно време, компютърната грамотност е основно умение за всеки човек, независимо дали е за лични или професионални цели. Особено важна е и за децата в предучилищна възраст и начални класове, тъй като тези умения са силно търсени и е по-добре да се придобият рано. Така позволявате на детето безопасно да има достъп до широк набор от информация и ресурси. Добър начин да подпомогнете дигиталното развитие на детето си е с 4-дневния курс на Адванс Академи “Компютърна грамотност за деца”.

Начално ниво на компютърна грамотност – за ежедневни нужди

Компютърната грамотност в начално ниво включва базовите познания, от които всеки има нужда:

 • Опериране с хардуер и периферия – включване и изключване на компютъра, работа с мишка и клавиатура;
 • Извършване на базови операции – отваряне и затваряне на програми, създаване на папки, подредба на файлове;
 • Използване на Интернет – работа с уеб браузъри и търсачки, безопасно уеб сърфиране.

Задача за оценка на компютърна грамотност

Можете да проверите уменията на детето си като му предложите задача да отиде до изключен компютър и да ви пусне видео от YouTube. Ако се справи с всички стъпки от стартирането на компютъра до навигирането на уебсайта, детето ви има начално ниво на компютърна грамотност.

Средно ниво на компютърна грамотност – за училище и работа

Компютърната грамотност в средно ниво е израз на масовите умения, които биха могли да потрябват на човек в образователния и професионалния живот:

 • Работа с Microsoft Office пакет или друга алтернатива – набиране и форматиране на текст, работа с таблици и формули, създаване на презентационни материали и др.;
 • Ефективно използване на имейл – писане и изпращане на писма, знания за имейл етикет, слагане на подпис, прикачване на файлове и др.;
 • Работа с принтер и скенер – разпечатване и сканиране на документи, използване на различни формати и опции за печат;
 • Отстраняване на често срещани неизправности – работа с вградени troubleshooting инструменти, проблеми със свързването и др.

В сферата на информационните технологии, средното ниво на компютърна грамотност включва и базови умения по програмиране. Адванс Академи предлага индивидуални курсове по Уеб Програмиране за ученици и Scratch за деца. Записвайки детето си на подобен курс, вие подпомагате потенциала му за развитие на трудовия пазар в бъдеще, както и личностните му качества.

Задача за оценка на компютърна грамотност

За да оцените дали детето ви има по-висока компютърна грамотност от начално ниво, можете да му дадете задача да направи презентация за семейството ви. Като инструменти може да пробвате с Microsoft PowerPoint или Google Slides. Нека след това се опита да ви я изпрати по имейл. Задачата е визуална, което ще я направи и по-забавна :)

Експертно ниво на компютърна грамотност – за технически професии

Високата компютърна грамотност обикновено е свързана с професионални умения в сферата на информационните технологии. Съответно, уменията които включва, зависят от конкретната сфера на работа. Например:

 • Широки познания за специфични софтуери – като CAD програми за инженери и архитекти, Adobe програми за графични дизайнери и др.;
 • Програмиране – създаване на уеб сайтове и приложения; широки познания по един или няколко езика за програмиране;
 • Отстраняване на неизправности – поправка на хардуерни и софтуерни проблеми, администриране на вътрешни и външни мрежи и др.

Има ли стандарт за компютърна грамотност?

Важно е да отбележим, че нивата на компютърна грамотност не са общопризнати и не следват установен стандарт. Различните организации, училища и работодатели могат да имат свои собствени определения и критерии за всяко ниво. Уменията, свързани с нивата, могат да се припокриват или да варират в зависимост от човека, заобикалящата го среда и др.

Как да повиша компютърната грамотност на детето си?

Сигурен начин детето ви да получи и усвои нужните дигитални знания, е като му бъдат представени в спокойна обстановка от професионалист с подход към децата. Препоръчваме ви курса Компютърна Грамотност за деца на Адванс Академи.