Какви реални случки, хора и събития създадоха най-популярните мемета в момента?

Какви реални случки, хора и събития създадоха най-популярните мемета в момента
  • 1239 преглеждания

Меметата са толкова популярни, че вече са част от ежедневието ни онлайн. Те са начин да отговорим на въпрос, да покажем отношение към тема, видео или просто да се смеем. От Раян Рейнолдс, който се хваща за главата от отчаяние, през Афроамериканеца, ядящ пуканки, до танцуващият Бил Хейдър на фона на песента Makeba на Jain - те са толкова част от онлайн живота ни, че използването им е като емотиконите или вдигнатия палец в чатовете.

Чудили ли сте се обаче откъде идват тези популярни изображения и клипове? Какъв е техният контекст и защо са добили популярност? Днес отговаряме именно на този въпрос.

Преди да се впуснем в предисториите на 5 от най-популярните мемета в последните месеци, е редно да открием какво стои и зад термина “меме”. Да, вероятно всички вече знаем какво е меме, но ние сме длъжни да разкажем за всеки случай. :)

Какво е меме?

Меметата (още миймове, мемове, миймчета и пр.) са изображения или видео откъси, които действат като шаблони за правене на шеги онлайн. Източниците могат да са оригинални или да са взети от известни филми, сериали и медийни моменти.

Тези шеги се разпространяват онлайн чрез социални мрежи, форуми и други интернет комуникационни източници. Препращането и споделянето им обикновено става изключително бързо, което е и основната причина за популярността на меме културата като цяло.

Меметата са един от най-често срещаните видове съдържание онлайн и това не е без причина. Тези онлайн шеги дават възможност на всеки да ги персонализира, което значи, че независимо от чувството за хумор, за всеки има подходящо меме.

Забавните картинки на този етап са неизменна част и от дигиталния маркетинг. Дори големи бизнеси като авиокомпании, софтуерни гиганти и хранителни вериги използват този тип съдържание, за да се сближат с аудиторията си.

След като уточнихме какво е меме, можем да се впуснем и към същинската част - какво се крие зад най-популярните мемета в момента!

Дженифър Лорънс в “Hot Ones”

jennifer lawrence meme меме

Вероятно вече сте виждали актрисата Дженифър Лорънс и погледа ѝ, изпълнен с паника, ако често използвате Тикток и Инстаграм. Тази нейна реакция се превърна едновременно в статично и във видео меме.

Откъсът, който виждаме онлайн, е част от интернет предаването “Hot Ones”. Форматът на шоуто е да бъдат поканени известни личности за интервю, като преди всеки въпрос те трябва да изядат по едно подлютено пилешко крилце. С всеки въпрос крилцата стават по-люти.

Водещият също хапва от пилешкото, но реакциите на гостите са това, което прави предаването толкова популярно. Интервюто с Дженифър Лорънс не е първото, което да стане източник на меме онлайн.

hot ones meme idris elba shaq меме

Интервюто с Лорънс има над 11 милиона гледания и над 410 хиляди харесвания в Ютуб. Откъсът от видеото, който се използва за меме, е реакцията ѝ, когато водещия разклаща бутилката с последния лют сос преди да си сипе от него.

Притеснена, тя няколко пъти задава въпроса “Какво имаш предвид?” с нарастваща паника, чудейки се колко точно е лют този сос, за да има нужда да бъде разклатен предварително.

Мемето може да бъде използвано в различен контекст, като основната идея е да се добави надпис с шокиращо или притеснително твърдение. 

Джереми Кларксън и Ричард Хамънд в “The Grand Tour”

top gun jeremy clarkson meme меме

Тези две смеещи се лица може да са ви по-познати от британското предаване за автомобили “Top Gear”, но в момента са популярни най-вече в Тикток.

Забавните кадри са част от епизод 11, сезон 2 на шоуто “The Grand Tour”. Предаването наследява основните концепции в “Top Gear” - автомобили, състезания, предизвикателства и известни гости. В ютуб видеото има над 1 милион гледания, а Capcut темплейтът е използван за над 450 хиляди клипчета.

В този конкретен епизод водещите трябва да пренесат аквариум, пълен с вода, на задната седалка на автомобил. За съжаление за шофьора, колата му е заседнала в пясъка, а опитите му да излезе водят до това водата от аквариума да го залее. Ситуацията е повече от забавна гледка за колегите му, които не могат да спрат да се смеят на случилото се. Именно тази тяхна реакция е известното меме, което познаваме днес.

Джеръми Кларксън, колегите му и предаванията им като цяло също са богат ресурс на интернет мемета от години насам.

top gun meme меме

Известното видео, в което двамата колеги се смеят неконтролируемо, се използва като меме с контекст “как аз и приятелите ми реагираме на дадена ситуация”. Случките варират от реалистични моменти до по-фантастични сценарии като отвличане от извънземни и др

Марго Роби и Райън Гослинг в “Barbie”

барби меме barbie meme

Едва ли остана жив човек, който да не разбра за филма “Барби”. Маркетинговата кампания на продукцията беше повече от засилена и шумът около филма беше максимален. А това няма как да не роди шаблони за мемета.

Сцената от трейлъра на филма, набрала популярност, показва главната героиня Барби, която весело шофира автомобила си и пее. Неочаквано се оказва, че на задната седалка се крие Кен, който също се включва към песента. Двамата се стряскат един друг и започват да крещят.

Шаблонът се използва за смешки в същия контекст, към който спада и самата сцена - всичко е наред и после нещо се обърква.

barbenhеimer meme меме

Покрай Барби имаше и друго популярно меме, породено от факта, че датата на световната премиера съвпадна с тази на Опенхаймер. Имаше разгорещени дискусии кой филм ще привлече повече интерес и кой си струва повече.

Така се роди мемето за Барбенхаймер. Потребителите правиха колажи, комбинирайки естетическите качества на двата филма, които очевидно си контрастират.

Тери Крюз в “White Chicks”

white chicks terry crews meme меме

Тери Крюз е популярен американски актьор, участва главно в комедийни продукции и реклами. Има изключително експресивно лице и движения на тялото, което го прави чудесен източник на мемета.

В случая известният откъс е от филма “Бели мадами”. Момичето в колата до него всъщност е полицай под прикритие, облечен като жена. По стечение на обстоятелствата двамата излизат на среща, като целта на полицая е максимално да отблъсне влюбения Тери Крюз с поведението си.

Когато се качва в колата му, пуска песен, която очаква да подразни Тери. Тя обаче се оказва една от любимите му и съответно започва да си я пее. Тази разлика между мачо персоната и неочаквано мекия характер поражда известното меме.

Интересното е, че популярността на тази сцена като меме, не е единичен случай. Често се случва видеото да се комбинира с други нашумели мемета, в които действието се развива в кола.

Пример за подобна комбинация е смесването на това видео с мемето на героя Ghost от играта Call of Duty: Modern Warfare II. Пример можете да видите в профила на Advance Academy в Тикток.

Бил Хейдър в “Saturday Night Live”

bill hader meme меме

Само докато видите лицето на Бил Хейдър и вече чувате нашумялата песен Makeba на Jain, нали? Този танц успява да стане известен вече два пъти след пускането на оригиналното видео.

Кадрите са част от скеч на “Saturday Night Live”, американско комедийно предаване. Бил Хейдър е в ролята на Алан - танцуващ робот в реални размери, затворен в стъклена кутия.

Популярността на това меме се дължи единствено на движенията на Хейдър, контекстът на сцената не е отразен. Първо добива известност в Туитър през 2019, където потребител посвещава цял профил на клипове с танците на актьора и различни песни.

Мемето преминава през втора вълна на популярност тази година, където е съчетано с известна песен в Тикток и различни надписи.

Меме маркетингът в социалните мрежи е силен инструмент за изграждане на общност и привличане на по-млада аудитория, стига да се използва разумно. Препоръчваме ти да разбереш повече като се запишеш на програма по дигитален маркетинг с Advance Academy. Там ще разгледаме мрежи като Фейсбук, Инстаграм и Тикток и ще наблегнем върху създаването на ангажиращо и полезно съдържание.