Какви са образователните ползи за децата от играта Roblox?

Какви са образователните ползи за децата от играта Roblox?
  • 753 преглеждания

В дигиталният свят ние открихме ново пространство да развихряме своето иновативно мислене и креативност. В този свят се появи и една завладяваща виртуална вселена - платформата за игри Roblox, в която нашите деца могат да творят и да създаван невероятни неща. Но как? А знаете ли, че те дори могат да учат и да надграждат своите качества в тази платформа за игри?

Ако сте забелязали, че детето ви играе Roblox, не го ограничавайте! Днес имате силата да превърнете времето за развлечение на вашето дете в полезно и образователно занимание! Ще ви разкажем повече за платформата за игри Роблокс, как тя се отразява положително на образованието на децата и какви са ползите от нея.

А ако търсите лятно образователно, но и забавно занимание за вашето дете, ние от Advance Academy имаме страхотно предложение! Летният курс по програмиране за деца с Roblox ще въведе малчуганите в ИТ света, а в същото време те ще се забавляват.

Какво е Roblox? 

Roblox е една от най-популярните платформи за игри и система за създаване на собствени игри (Roblox Studio). В тази платформа потребителите играят заедно, създават и споделят с приятели собствените си игри и комуникират. Създадена и пусната на пазара през 2006 година, днес Roblox има над 66 милиона активни потребители всеки ден. Тази платформа се превърна в глобален феномен, който се радва на процъфтяваща общност.

В основата си Роблокс предоставя виртуален пясъчник, в който играчите могат да развихрят своята креативност и въображение. Roblox виртуалният пясъчник е метафорична площадка, на която играчите имат свободата да проектират и оформят свои собствени цифрови светове и преживявания. Подобно на физическия пясъчник, който позволява на децата да оформят пясъка в различни структури, виртуалният пясъчник в Roblox предоставя на потребителите инструменти и ресурси за създаване на собствени 3D среди, герои и други елементи. 🙂

Едно от нещата, което отличава Roblox, е акцентът върху социалното взаимодействие и съдържанието, управлявано от общността. Играчите могат да се свързват с приятели, да се присъединяват към групи, да чатят и да си сътрудничат по проекти. Платформата осигурява безопасна и модерирана среда за потребителите, особено за децата, като са въведени строги насоки и мерки за осигуряване на положително и подходящо за възрастта преживяване.

Как децата програмират с Roblox?

Децата могат да научат програмиране с Roblox и по-точно с Roblox Studio, което е мощен инструмент за разработка на игри, предоставен от Roblox. Roblox Studio използва скриптовия език за програмиране Lua.

В началото децата могат да създават своите игри само с готовите интерактивни елементи и герои, без да се налагат да пишат програмен код. Но дори и тогава могат само с един клик да разгледат кода, който се крие зад тяхното гейминг геройче. Точно така, проявявайки любопитство, децата наблюдават и започват да разбират програмния код.

Така в Roblox studio децата могат да започнат с малки и лесни проекти и постепенно да увеличават сложността им, когато придобият повече опит. Те могат да се учат от грешките си, да търсят обратна връзка от Roblox обществото и непрекъснато да подобряват уменията си.
С летния курс на Advance Academy по програмиране за деца с Roblox, учениците от 3-7 клас ще се забавляват и ще бъдат въведени в разработването на игри с Roblox.

Топ 6 ползи от Роблокс за децата

1. С Роблокс децата развиват своята креативност и въображение.

Всеки човек има вродено творческо мислене и въображение, но често се случва да се чувстваме ограничени от външните фактори и да не успяваме да проявим нашата креативност. Roblox от друга страна се справя точно с тази бариера при децата като предоставя едно поле за изява без ограничения.

Влизайки в платформата за игри Роблокс, децата виждат една празен геймплей терен, който те трябва да декорират и подготвят. Децата са по-креативни от възрастните. Упражнявайки редовно своята творческа мисъл те ще я развиват непрестанно. Точно за това служи и платформата Roblox.

2. Овладявайки платформата за създаване на игри Roblox, децата развиват своята компютърна грамотност.

ИТ светът осигури хиляди нови професии и допълнителни удобства за всички нас. Технологиите продължават да се развиват, затова е важно винаги да сме в крак с новостите и да знаем как да ги използваме в нашето ежедневие.

За да подготвим децата за моментите, в които ще ползват компютър за конкретни задачи, ние трябва да подобрим тяхната компютърна грамотност. Roblox е добър начин това да се случи. Тази гейминг платформа може да е лесна и интуитивна за малките, но често предоставя различни предизвикателства. Сблъсквайки се с тях, децата надграждат своите ИТ умения и научават нови неща за компютрите.

3. Правейки игри с Roblox Studio, децатата развиват своите умения за справяне с проблеми.

Освен че програмирането за деца е забавно занимание, допринася много и за тяхното лично развитие. В програмирането често стават грешки дори и при програмистите с дългогодишен опит. Това, на което учи програмирането, е не да вършиш нещата безгрешно, а да можеш рационално и спокойно да откриваш и да се справяш с проблемите.

Практикувайки писането на програмен код, децата ще станат забележително пресметливи и подготвени за трудностите пред тях. Точно благодарение на програмирането за деца.

4. С Roblox Education децата биват въведени в логиката на програмирането.

Програмирането на много хора им звучи като доста трудна за усвояване материя. Истината е, че не е много лесно, но е възможно да се научи език за програмиране дори и от деца.

Днес съществуват много адаптирани платформи и езици за програмиране, които са предвиден специално за програмиране за деца. Програмирането с roblox обаче е още по-иновативно и привличащо вниманието на малчуганите.

Благодарение на това че платформата Роблокс е позната и любима на децата, те подхождат с огромно любопитство и когато чуят, че могат сами да програмиат своите игри.

С платформата Roblox Studio и езика за програмиране Lua, децата успяват лесно и бързо да разберат логиката на програмирането.

5. Правейки игри с Roblox Studio, децата подобряват своето логическо и рационално мислене.

Разработването на игри и програмирането с Roblox Studio са занимания, които изискват знания, мисъл и наблюдение. Правейки конкретно нещо, програмистите винаги могат да обяснят причината и логиката на своето действие. Точно на това ще се научат и децата, които започнат да разработват игри и да програмират.

Дори и в бъдеще да прилагат тези умения в друга професионална сфера или личен план, те вече ще бъдат оттренирани и усъвършенствани.

6. Ново умение за бъдещото професионално развитие - програмиране за деца и създаване на игри. 

Незсъмнено, ИТ професиите ще се увеличат и ще са от ключово значение в бъдещето. Затова въвеждането на децата от рано в света на технологиите и програмирането със сигурност ще се отрази положително на тяхното професионално развитие. Роблокс програмирането е подходящо начало за всяко дете, което обича игрите.

Натрупвайки опит и самочувствие чрез програмирането, децата ще могат смело да мечтаят и да се впускат в нови предизвикателства и занапред.

Роблокс може на пръв поглед да е само платформа за игри, но в действителност е един иновативен метод да въведем нашите деца в ИТ света. Ако искаш да осигуриш забавно, но ползотворно лято за своето дете, запиши го сега за летния курс по програмиране с Roblox за 3-7 клас на Advance Academy. Очакваме те!