Какви са ползите от програмирането при децата и учениците?

деца на компютър които програмират
  • 913 преглеждания

Всички сме забелязали как децата попиват лесно и бързо всякаква информация. Нашата задача като възрастни и родители е да ги насочваме в правилната посока.

Детството винаги трябва да е изпълнено с усмивки и веселие. А знаете ли, че докато се забавляват децата могат да учат и да усъвършенстват своите лични качества и да се подготвят за своето професионално бъдеще? Как се случва това? Има много начини, но един от най-ярките и достъпни е точно програмирането.

Програмирането е една от най-перспективните професии в наши дни. Освен че е добре платена, професията програмист ще съществува още дълги години. Но има и нещо повече…

Програмирането не е просто професия... Писането на код носи много лична стойност, развива на качества и умения както при възрастните, така и при децата. В днешната статия ще се фокусираме върху програмирането за деца и как то им помага да се развиват. Ето кои са 5-те най-забележителни ползи от програмирането за деца:

1. Концентрация и фокус
Способността да се концентрираме в необичайна среда затруднява дори и нас възрастните нали? Много вече работещи хора изпитват трудност да се фокусират в една дейност. И това не е част от характера на човек, а умение, което се гради и тренира. За да пишете програмен код, който да работи са нужни последователни и логически действия. Точно тази черта на програмирането учи малки и големи на дисциплина и концентрация.

2. Логическо мислене
Обученията по програмиране не се състоят само в научаване на правилата на  компютърния език за програмиране. А и в това да се развие логиката и рационалното мислене. Как да реагираме, когато имаме сложна задача, как да я раздробим на по-малки задачи, кое да приоритизираме, каква да е последователността. Това са нещата, които учим докато програмираме и които прилагаме и в други начинания в нашия живот занапред.

3. Аналитично мислене
Аналитичното мислене е способността да си поставяш реалистични цели, да умееш да анализираш ситуацията и своите възможности, да взимаш правилните решения. Тези умения се развиват благодарение на опит в различни ситуации. Една добра тренировка на аналитичното мислене е всеки един проект в програмирането. Учейки се да анализираме по време на писането на код, да раздробяваме, да анализираме допуснатите грешки, ние се учим и да анализираме и в живота.

4. Възможност за справяне с проблеми
По време на програмирането често се случва да се допускат грешки. И това е нормално дори при по-напредналите девелопъри. Точно заради това програмирането тренира както децата, така и възрастните как да приемат проблемите хладнокръвно и как да откриват рационални решения.

5. Отговорност
Програмирането не е сложно, но е отговорна задача. За да бъде създаден сайт, приложение или игра, са необходими не само умения в компютърния език, фокус и аналитично мислене, но и отговорност към поставените задачи. Благодарение на програмирането децата се научават, че за да получат така желаното, трябва да подходят с внимание и отговорност към процеса.

Не можем да отречем, че тези умения се търсят не само на професионално ниво, но и в живота. Да умееш да се справяш с проблеми, да си фокусиран и отговорен, да умееш да мислиш рационално… Всичко това ни е необходимо дори и в комуникацията ни с хора, приятели, семейство.

Ние от Advance Academy се постарахме да създадем подходяща среда, в която всяко дете да се забавлява, да учи и да се развива. Ние сме тук за да помогнем на всяко дете да развие своя пълен потенциал. Затова разработихме е две програми по програмиране за деца.

Към всяка една от програмите са включени и интересни и уникални събития като Code Challenge и Инженерни Лаборатории, в които децата имат възможност да се докоснат до най-новите технологии.