Какво е Flutter? Какви са ползите от използването на този framework?

Какво е Flutter? Какви са ползите от използването на този framework?
  • 846 преглеждания

Дигитализацията е водещата сила в нашия свят. Всеки не просто търси, но и вече се нуждае от удобството на технологиите. А за всички програмисти, това е една нова възможност за изява. Много бизнеси днес осъзнаха колко е важно да имат онлайн присъствие и да предоставят удобство за своите потребители. Поради тази причина работата на разработчиците не спира да расте.

И тук се появява въпросът как програмистите да оптимизират своята работа, за да правят по-бързо и лесно ефективни разработки. Един от инструментите, който реши точно този проблем на разработчиците, е framework-ът Flutter. Ако вие сте front end програмист и още не сте запознати с Flutter, то сега е момента!

Популярността на Flutter сред разработчиците рязко нарастна през последните няколко години, поради всички предимства, които той дава във фронт енд разработката. Statista определя Flutter като най-популярния крос-платформен framework. А според Stack Overflow Developer Survey 2022, Flutter заема шесто място сред най-популярните технологии.

Какво е Flutter?

Flutter е фреймуърк за създаване на мобилни приложения с отворен код, създадена от Google. Той позволява на разработчиците да създават визуално привлекателни, ефективни и лесни за компилация приложения, които се стартират на различни платформи. Това е една от най-значителните причини Flutter да е толкова предпочитан от front end програмистите.

Другата причина, поради която Flutter е страхотен фреймуърк за създаване на потребителски интерфейс, е това, че той предоставя колекция от различни инструменти и функции, а също и библиотека, в която можете да откриете готови за импортиране елементи (бутони, input полета, плъзгачи и още)

Flutter е базиран на езика за програмиране DART, също създаден от Google. Dart e мощен универсален език, с много функции, които го правят подходящ за всякакви разработки. Освен големите му възможности, той се възприема като език за програмиране, който е лесен за научаване и употреба.

В обучението на Advance Academy по програмиране на мобилни приложения с Flutter ще научите как да работите с езика за програмиране Dart. 

Какви са ползите от използването на този framework?

1. Flutter кара програмистите да се влюбят в неговия потребителски интерфейс.

Едно от най-революционните неща във фреймуърка е начинът, по който улеснява програмистите, за да изграждат бързо потребителски интерфейси. Ай Ти специалистите често срещат трудности, когато се опитват да създадат един и същ вид на приложение за Android и iOS, тъй като те са напълно различни като дизайн.

Flutter решава този проблем. Вие ще можете да създавате красив потребителски интерфейс, както за Android, така и за iOS с помощта на вградените във Flutter уиджети. Освен че можете да използвате готовите уиджети от Material дизайн системата (за изгледа на Android приложенията) и Купертино уиджетите (За изгледа на iOS), вие имате възможност да ги персонализирате и да създавате свои.

2. Бързо и динамично писане на програмен код.

Благодарение на известната функция hot reload (горещо презареждане) вие ще можете да виждате промените в приложението, веднага щом промените и програмния код. Това улеснява и откриването и отстраняването на грешки. Представете си, че сте открили грешка в разработката си на ново мобилно приложение. С Flutter няма да ви е необходимо да рестартирате всичко.

3. Flutter приложенията работят с ослепителна скорост.

Flutter приложенията не спират да изумяват с плавното си изживяване при скролване и интеракция. Това се случва поради директната компилация на код, която няма никакви мостове за спиране на производителността. В сравнение с други фреймуъркове като Native, React Native, Lottie, Flutter показва най-добри резултати и производителност.

Вече над 2 милиона IT специалисти използват Flutter и има защо! Ако ти си програмист и създаването на мобилни приложения привлича твоя интерес, то сега е момента да надградиш своите умения в програмирането. Най-модерната ИТ академия - Advance Academy стартира скоро курс по програмиране на мобилни приложения с Flutter. Запиши се сега и направи работата си още по-лесна, бърза и ефективна!