Какво е IP адрес и какви са неговите функции?

Какво е IP адрес и какви са неговите функции?
  • 3032 преглеждания

Представи си да влезеш в браузъра и да потърсиш конкретен уеб сайт, а след зареждане той да се отвори на лаптопа на съседа ти. Ето това би бил Интернет без IP адреси.

IP адресът е идентификационна характеристика на всяко устройство, което има достъп до мрежа - компютър, лаптоп, смартфон, таблет, електронен четец, смарт часовник, телевизор, принтер и каквото друго се сетиш. Представлява комбинация от цифри, букви и символи (в зависимост от вида), които са уникални за всяко устройство.

Ключово за разбирането на концепцията е именно “адрес”. Както всяка сграда се намира на конкретна улица и номер, така и компютрите си имат своето собствено място онлайн.

Каква информация съдържат тези комбинации от цифри, има ли различни видове айпи адреси и нужни ли са усилия за тяхната защита, ще разбереш от днешната статия.

Функции на IP адреса

Както споменахме по-горе, основната функция на един Ай Пи адрес е да служи за уникална идентификация за всяко устройство. Той е видим за сървърите, които изпълняват заявките онлайн, за да могат да върнат правилния резултат именно при теб.

Иначе казано, когато потърсиш някой уеб сайт, IP адресът е “мястото”, на което той ще се зареди и визуализира.

Уеб сайтовете също имат свои IP адреси. Чрез тях съхранението и намирането им в сървърите става по-бързо и ефективно. Повече по тази тема можеш да прочетеш в статията ни Какво е DNS и защо е важно за уеб сайтовете?

Освен за идентификация, Айпи адресите служат и за компас, когато рутерите придвижват пакети данни. Тези пакети съдържат както IP на устройството, така и на уеб сайта, за да може правилно да бъдат навигирани при прехвърляне.

IP адресите съдържат и информация за физическата локация на устройството. Тя не е напълно детайлна, но може да покаже града на връзката с 50% до 75% точност. Прецизността на информацията зависи от интернет доставчика и кога последно е обновявал информация за Айпи адресите си.

Видове IP адрес

Преди да продължим нататък е особено важно да уточним двата вида IP адреси - Публичен (Public) и Частен (Private).

Публичният Айпи адрес е този, с който устройството ти се представя онлайн. Той е достъпен за всяко едно устройство в Интернет мрежата и носи информация за локацията ти и други характеристики.

Частният IP се използва при частни мрежи - домашна, офисна или локална. Този тип адреси не са достъпни онлайн и могат да бъдат използвани за комуникация само от други устройства в мрежата.

Всяко устройство може да има публичен и частен ай пи адрес, само частен или само публичен. Всичко зависи от това дали и в каква мрежа участва.

Честo задавани въпроси за IP адресите

Как да намеря моя IP адрес?

Има множество начини да разбереш какъв е твоят IP адрес. Публичният се намира лесно, можеш дори да попиташ Гугъл “What is my IP address” и той ще ти го покаже. Има голям брой сайтове със същата функция.

Ако искаш да видиш и частния си IP адрес, можеш да влезеш в настройките на компютъра си и да провериш: Настройки > Мрежа и Интернет > Wi-Fi > Wi-Fi мрежата, към която си свързан > IPv4 адрес.

Можеш да видиш IP адреса на всеки уеб сайт през cmd.exe. Отваряш го, пишеш “ping website.com (домейна на уеб сайта)” и натискаш Enter.

какъв е моят ip адрес как да проверя

Как се избира какъв IP адрес има моето устройство?

Публичният IP адрес се избира от доставчика ти на Интернет услуги. В повечето случаи е динамичен, но някой доставчици предлагат и опцията за статичен адрес.

Частните IP адреси се обособяват от рутера на локалната мрежа чрез DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol). Техните комбинации от числа са част от предопределен диапазон, но за това ще поговорим по-нататък в статията.

Как се сменя IP адрес?

Човек може да има разнообразие от причини да смени IP адреса си. Това е възможно по няколко начина в зависимост от това дали адресът е публичен или частен.

Както казахме по-горе, публичните Айпи адреси са най-често динамични, което значи, че се променят всеки път, щом устройството се свърже към Интернет. За да смениш адреса си, е нужно просто да рестартираш рутера си. Можеш да се свържеш и с Интернет доставчика си за смяна на IP адрес, но не винаги ще получиш съгласие.

Частните IP адреси са тези, които използваш в локалната си мрежа (у дома или в офиса). Mогат да бъдат променени чрез настройките на рутера. Някои от тях позволяват въвеждането на статичен Айпи адрес, който остава същия до следваща промяна.

Ако имаш нужда от повече сигурност, можеш да използваш VPN услуги. Чрез тях не се променя IP адрес, а се замаскира. В такива случаи връзката преминава през няколко сървъра и Айпи адреси, докато достигне мрежата.

Как да защитя IP адреса си и трябва ли да го правя?

Основната причина за скриване на Айпи адреса онлайн е нуждата от анонимност в Интернет.

Когато нямат достъп до публичния адрес на устройството, уеб сайтове и компании на трети страни не могат да следят дигиталното ти присъствие. Подобна информация може да се използва за таргетиране на рекламни съобщения и съставяне на профил на потребителя и неговите онлайн навици.

Отделно, прикриването на IP адрес помага предпазването от кибератаки, понеже хакерите няма да може директно да се насочи към устройството ти.

Има няколко основни начина, по които да защитиш или прикриеш Айпи адреса си. Вече споменахме VPN, но можеш да използваш също и т.нар. Proxy. Това са сървъри, които са между устройството ти и мрежата и прикриват адреса ти онлайн.

Друго често срещано решение е Tor мрежата. Създадена от доброволци, тя цели максимална анонимност онлайн. Има собствен браузър, който може да бъде изтеглен онлайн.

Структура на IP адресите - IPv4 и IPv6

IPv4 (Internet Protocol version 4) е първият вид IP адрес. Съдържа в себе си четири числа до 255, разделени от точки. Води се 32-битов, защото когато тези числа се обърнат в бинарни нули и единици, техният общ брой е винаги 32, в групи по 8.

Това често звучи объркващо, така че сме ти подготвили следната визуализация:

IPv4 пример

Ако ти е любопитно, можеш да обърнеш и твоя IP адрес в двоичен код с помощта на този конвертор. Така още по-лесно ще разбереш за битовете и IPv4.

Проблемът на IPv4 е, че комбинациите от тези цифри са общо около 4,3 милиарда. Може да звучи повече от достатъчно, но когато започнем да броим всяко отделно устройство, свързано към Интернет, нещата не се очертават добре. Технологиите напредват все повече и сега дори смарт очила и фотоапарати заемат част от тези 4 милиарда IP адреси.

За да се избегне този проблем се създава IPv6 (Internet Protocol version 6). Вместо 36, той е 128-битов, което го предразполага за… много повече Айпи адреси. 340,282,366,920,938,463,463,374,607,431,768,211,456 ако трябва да сме точни.

IPv6 пример

Той е съставен от букви и цифри, разделни с двоеточие. Макар да набира все повече популярност, IPv4 все още е по-използваният вариант. По данни на Google, в България има 16,64% внедряване на новата технология IPv6.

Повече от полезно е за всеки бъдещ програмист да има познания в сферата на компютърните науки. Колкото повече знаеш за технологиите и дигиталния свят, толкова по-добре можеш да адаптираш работата си към тях.

Ако тепърва навлизаш в света на програмирането, ти препоръчваме да пробваш някой от нашите курсове по програмиране за начинаещи!