Какво е Майнкрафт? Насоки за родители и деца

kakvo e minecraft programirane za deca varna advance academy
 • 1373 преглеждания

Майнкрафт (Minecraft) е видеоигра, създадена през 2009 година в Швеция. Има над 140 милиона активни играчи за 2021 година и е едно от най-популярните заглавия сред младежите.

В Minecraft могат да бъдат създавани различни 3D светове от блокове, след което тези светове да се опознават. Играта има система от ресурси, които могат да се събират и комбинират.

В днешната статия ще отговорим на най-интересните въпроси, свързани с Minecraft:

 • Как се инсталира играта?
 • Как се играе Майнкрафт?
 • Има ли ползи за детето ми от Minecraft?
 • Безопасна ли е играта?
 • Какво е Minecraft Програмиране и Minecraft Education Edition

Как се инсталира Minecraft?

Инсталирането на Майнкрафт зависи от устройството, на което желаеш да играеш. Преди инсталацията обаче е редно да се отбележи, че играта не е безплатна и първо трябва да се закупи.

 • За телефон - играта се тегли от съответния магазин за приложения (Google Play, App Store…).  Към май 2023, Minecraft e 14,99 лв. за Android и iOS.
 • За компютър - можеш да закупиш видеоиграта от официалния сайт на Майнкрафт или от магазина за приложения на Microsoft. Към май 2023, базовата игра струва 29,99$.
 • За конзоли - в зависимост от устройството, играта се закупува от съответния магазин за приложения. Има варианти за дигитална инсталация, както и такава с диск.

Как се играе Майнкрафт?

Minecraft е от т.нар. sandbox игри. В буквален превод значи “пясъчник” и се ползва като термин за игри, които насърчават максимално креативността и нямат конкретни цели за постигане. Играчът сам решава какво желае да създаде и да получи от играта.

Основната концепция на играта е събирането и комбинирането на различни материали, чрез което играчът може да създава сгради, машини и др. Всеки от тези материали има специфичен тип блок - основната градивна частица на Minecraft.

Играта има два основни типа режим на игра:

 • Creative Mode (Креативен режим) - фокусът е върху създаването и развитие на въображението. Ресурсите, които играчът може да използва, са почти неограничени, и са достъпни директно в инвентара му. Няма врагове, нищо не влияе на здравето на героя и има опция за летене.
 • Survival Mode (Режим на оцеляване) - в играта са включени различни видове врагове, срещу които героят трябва да се защити. Това става чрез събиране на ресурси, строене на убежища и майсторене на оръжия. Звучи малко страшно на думи, но всъщност изглежда така:

Играчите могат също да създават различни сървъри и допълнителни режими на игра. Това е хубавото на Майнкрафт - лимитът на възможности зависи от креативността на общността играещи.

Minecraft може да се играе самостоятелно или в онлайн мрежа. Самостоятелната игра не изисква достъп до Интернет.

Безопасен ли е Майнкрафт за децата и има ли образователна стойност?

Minecraft е максимално безопасна като за онлайн игра. Важно е да изтеглите приложението само от лицензирани източници, като тези изброени по-горе. “Безплатния” Minecraft, изтеглен от пиратски сайтове, може да компрометира сигурността на устройствата ви.

Разбира се, остава и задължението на родителя да говори с детето си относно онлайн безопасност и киберсигурност. Детето не трябва да споделя лични данни като име и адрес с никого в играта.

Майнкрафт има вграден филтър за нецензурни думи, с който създателите се стремят да минимизират подобно вредно влияние.

На какво може да ни научи Minecraft?

Отговорност

Различните активности в Майнкрафт могат да стимулират чувството за отговорност на детето. Например, враговете в Survival Mode излизат основно вечер, което значи че играчът трябва да е близо до убежището си в нужните часове.

Управление на ресурси

Независимо от режима на игра, за каквото и да е действие в Minecraft са нужни ресурси. Те се събират от различни места в играта и трябва да се разпределят разумно, за да стигнат за нуждите на играча.

Това е полезен урок за младежите, който може да бъде пренесен и в реалния живот - бюджетиране на джобни пари и пр.

Екипна работа

Много често няколко играча в Майнкрафт сървър се стремят към обща цел (построяване на сграда, откриване на ресурс, предпазване от пришълци). В такива случаи, те трябва да работят заедно, за да постигнат заложения резултат.

Екипната работа е важно умение и в действителността - първо в училищната, а след това и в професионалната среда.

Програмиране

Изненада за повечето, но Minecraft има специализирана платформа, която подпомага първите стъпки на децата в програмирането. Обучението става по забавен и познат за детето начин и развива афинитета към кодинг индустрията.

Какво е Minecraft Програмиране и Minecraft Education Edition

Програмирането с Майнкрафт е блоково програмиране, т.е. няма нужда да се пише код. Функциите, с които се кодира, са блокови елементи, които се подреждат с мишката. Разделени са на категории по цветове - условия, действия, повторения и други.

С тези елементи, детето може да създаде анимация с любимите си герои от Майнкрафт, или дори напълно функционираща игра. Отзивите от деца са изключително добри, тъй като информацията е представена по достъпен начин, а и има игрови елемент.

Всичко това се случва в отделна платформа, разработена от Microsoft - Minecraft Education Edition. Именно тази програма използваме в новия си обучителен курс - ПРОГРАМИРАНЕ С MINECRAFT ЗА ДЕЦА.

Обучението е подходящо за деца, които имат интереси към гейминга и дигиталните технологии. По лесен начин ще ги запознаем с концепции от програмирането и ще им помогнем да поставят базата за успешно по-нататъшно развитие в дигиталните индустрии.