Какво е Scratch и защо вече почти всяко дете е запознато с него?

Advance Academy
  • 6732 преглеждания

Какво представлява платформата Scratch?

Скрач е безплатен визуален език за програмиране, при който децата трябва да подреждат блокчета код в правилен и последователен ред и така успяват да създават анимации и игри по забавен и лесен начин.

Scratch е, разработен от Масачузетския технологичен университет, за обучение на ученици от 8 до 16 годишна възраст. Платформата става популярна в цял свят през 2015 година, като е преведена на 40 езика и се използва в над 150 държави. Scratch се изучава от различни възрасти деца и предлага различни нива на трудност. Това е един подходящ старт за навлизане на учениците в света на програмирането.

Какви умения развива Scratch?

Платформата е разработена за ученици и следва да ги учи на основните концепции, използвани в програмирането. Тя помага за развиване на различни умения. В днешно време работата на компютър е необходимост, а способността за писане на код още от детска възраст отваря много врати пред младежите. Със Scratch курсистите се учат да разрешават различни проблеми, да създават проекти, да изпълняват зададени задачи, дори да спазват срокове.

Защо да учим детето си на Scratch?

1.Скрач е лесен за изучаване

Да програмираш със Скрач е лесно, тъй като единствените умения, които трябва да притежават децата е да могат да работят с мишка и да поставят блокчетата в правилния ред, за да може компютъра да изпълни кода, който е зададен. Формата на всяко блокче подсказва къде и кога може да се използва.

3.Развива креативност и логическо мислене

Програмирането развива креативността у децата, тъй като с платформата Скрач те създават анимации и игри, изцяло по тяхно въображение. Учейки се къде точно да поставят блокчетата код, за да се изпълни правилно зададения от тях код, развива и тяхното логическо мислене.

3.Програмирането на Скрач е забавно

Скрач прави програмирането не само лесно за изучаване, но и много забавно. В момента, в който децата поставят блокчетата код по правилните места, те могат да видят резултата и да проследят стъпките по създаването на техния проект.

Как Scratch помага на децата?

Платформата Scratch помага на децата да се научат да мислят креативно. С помощта на различните сцени, елементи, спрайтове, възможността за самостоятелно рисуване на различни фигури, герои и обекти, всяко дете се учи да създава нещо свое. Развива се систематичното и логическо мислене. За да бъде създадена една игра в Scratch и тя да функционира, е необходимо правилно задаване и подреждане на различните блок-кодове. Развиват се умения и за работа в екип.

Какво се прави на Scratch?

На платформата Scratch, се създават игри. В курса на Advance Academy - Програмиране на Scratch за деца, учим децата да създават игри и да ги управляват с помощта на клавиатура и мишка. Запознаваме се настъпването на събития, чрез които се развива действието на героите в игрите. Състезаваме се с въпроси и отговори под формата на игри и предизвикателства.

Scratch e един прекрасен начин да запознаете детето си с дигиталните технологии и основите на програмирането. По един лесен, забавен и приятел начин, те развиват своето аналитично мислене и разбират логиката, която седи зад програмирането. Scratch e първото стъпало за вашето дете до това да стане младши девелопър. Ние в Advance Academy, предлагаме цялостна програма - Computer Science за деца 1-7 клас, където ги учим на основите на програмирането със Scratch и завършват програмата със създаване на мобилни приложения и програмиране на езика Python.

Ако имате още въпроси не се колебайте да се свържете с нас. Очакваме Ви!