Какво е Scratch и защо вече почти всяко дете е запознато с него?

Advance Academy
30 окт 2020
2530 преглеждания

Какво представлява платформата Scratch?
Scratch е визуален език за програмиране, разработен от Масачузетския технологичен университет, за обучение на ученици от 8 до 16 годишна възраст. Платформата става популярна в цял свят през 2015 година, като е преведена на 40 езика и се използва в над 150 държави. Scratch се изучава от различни възрасти деца и предлага различни нива на трудност. Това е един подходящ старт за навлизане на учениците в света на програмирането.


Какви умения развива Scratch?
Платформата е разработена за ученици и следва да ги учи на основните концепции, използвани в програмирането. Тя помага за развиване на различни умения. В днешно време работата на компютър е необходимост, а способността за писане на код още от детска възраст отваря много врати пред младежите. Със Scratch курсистите се учат да разрешават различни проблеми, да създават проекти, да изпълняват зададени задачи, дори да спазват срокове.


Как Scratch помага на децата?
Платформата Scratch помага на децата да се научат да мислят креативно. С помощта на различните сцени, елементи, спрайтове, възможността за самостоятелно рисуване на различни фигури, герои и обекти, всяко дете се учи да създава нещо свое. Развива се систематичното и логическо мислене. За да бъде създадена една игра в Scratch и тя да функционира, е необходимо правилно задаване и подреждане на различните блок-кодове. Развиват се умения и за работа в екип. В програмата „Програмиране на Kano & Scratch“ една важна част, на която наблягаме в Академията, е съвместната работа на курсистите по различни проекти. 

На посочения линк може да научите повече как напредват нашите малчугани от целогодишната програма за ученици от 1 до 4 клас “Програмиране на Kano & Scratch”.