Какво е Скрач? Как се работи със Скрач?

Какво е Скрач? Как се работи със Скрач?
  • 5817 преглеждания

Ако сте родители или ученици, то със сигурност сте разбрали вече за езика за програмиране Скрач. Scratch е безплатен език за програмиране, който е предназначен за деца. Чрез него те правят своите първи крачки в света на програмирането. В тази статия ще ви разкажем малко по-подробно за Scratch, как децата програмират на Скрач, какво правят и как работи той.  

Какво е Скрач?

Scratch е най-популярният програмен език предназначен за деца и ученици. Той е специално адаптиран на разбираем визуален език, за да даде шанс на учениците да създават. Преведен е на 150 езика, включително и български. Всеки има достъп до Скрач онлайн или Скрач като десктоп приложение. С него децата не просто правят своите първи крачки в програмирането, но и се забавляват.

Но как децата наистина програмират с този компютърен език?

Scratch e визуален език за блоково програмиране. За да създадат анимации или игри, децата не се налага да пишат сложни символи в определен алгоритъм. Техните задачи са да подреждат различни цветни блокчета, представляващи код, в определен ред. Точно както Lego конструктор или парчета пъзел. На пръв поглед Scratch сам по себе си изглежда като игра за децата, но в действителност е програмен език, който развива тяхната логика и мислене.

За каква възраст е подходящо програмирането за деца на Скрач?

Скрач е един от най-интуитивните програмни езици за деца. Той е адаптиран и визуализиран така, че да бъде подходящ дори и за 5-6 годишните деца. Скрач е подходящото въведение на малчуганите в ИТ света. Точно поради тази причина в Advance Academy програмирането за деца на Скрач е на първо място в нашите обучения. 

Как се работи със Скрач?

Нека ви запознаем накратко с програмирането на Скрач, кои са основните елементи, които трябва да познавате и какво представляват те.

Основни елементи

1. Спрайт (Герой)

Спрайтовете са нашите герои, с които създаваме анимации и игри. Те са обектите, на които задаваме различни команди като движение, говорене, звуци и други. Героите могат да бъдат избрани от
компютъра, от Scratch библиотеката или да бъдат нарисувани.

2. Сцени и декори

Сцената е екранът, на който се развива самата игра или анимация. Там ние виждаме резултатът от нашето програмиране. Докато децата програмират със Скрач онлайн, могат веднага да виждат резултата на Сцената от всяко ново блокче код, което поставят. Това ги мотивира още повече да влагат креативност в нещата, които правят по време на часовете по програмиране за деца.
Декорите са фоновете на сцената. Дали онлайн анимациите, които правиш със Скрач ще се случват в гората, или в планината например, избираш ти. :) Те също могат да бъдат нарисувани или избрани от библиотеката с декори.

3. Код / Категории блокове с различни команди

В менюто “Код” са показани различните блокчета, представляващи команди. Това е и основната част, която трябва да познаваме, за  да програмираме със Скрач. Те са разделени по категории:

  • Движение - Променяме мястото и посоката на героя/спрайта;
  • Външност - Определяме и променяме размера и костюма на спрайта, добавяме говор, мисли и ефекти, сменяме декора;
  • Звук - Добавяме и контролираме на звуковите ефекти;
  • Събития - Определяме след какво действие да се стартира определена команда;
  • Контрол - Добавяме изчакване, повторения и определяме времеви периоди;
  • Сетива - Определяме как спрайта да взаимодейства с другите елементи в сцената;
  • Оператори - Добавяне на математически и логически оператори;
  • Променливи - Създаваме и редактираме променливи;
  • Моите блокове - Тук можем да създадем наши собствени блокчета с команди.

4. Поле за код

Тук сглобяваме блоковете с различни команди, за да създадем нашата анимация или игра. Това поле се намира точно до различните категории с блокчета. За да добавим едно блокче в него, е необходимо само да го привлачим от менюто “Код” до Полето за код.

Програмирането за деца на Скрач може да ви изглежда малко сложно в началото, но в действителност не е. :) Важно е само учениците да се запознаят с основните елементи и алгоритмите, по които те се използват. На всичко това се учим и в Индивидуалните уроци по програмиране на Scratch за деца. Чрез обученията по програмиране за деца ние от Advance Academy имаме за цел не само да научим учениците как да програмират, но и да ги мотивираме да развиват своето логическо мислене, креативност и любопитство.