Какво има на бюрото си един програмист?

Advance Academy програмист
 • 4504 преглеждания

Работното място независимо от професията винаги има щипка лично предпочитание. Всеки има различни методи за работа и се нуждае от различни външни стимули. И това е често срещано сред професиите, при които на хора им е нужно да освободят своята креативност, за да създават - дизайнери, копирайтъри, маркетинг специалисти и дори програмисти. Нашето работно бюро е мястото, където прекарваме голяма част от времето си. Работното място може да говори много за човека, на когото принадлежи.


Разбира се всяка една професия има специфични задължителни реквизити, които трябва да присъстват. Ще говорим по-специално за хората, които работят на бюра. Например за един счетоводител задължителният атрибут, който ще откриете на бюрото му е калкулатор (кажете, ако не е така), при един дизайнер ще присъстват цветови палитри или скицник за нахвърляне на внезапно изникнали идеи за визиите за новата landing страница. Но какво присъства на работното бюро при един програмист? Може би Ви хрумват различни идеи. Нека да надникнем в офиса на програмистите на Advance Academy и да разберем :)

Ето какво намерихме ние по бюрата на нашите ИТ специалисти:

 • Клавиатура/мишка – това е задължително да присъства. В случай на липса би била доста съмнителна работата на въпросния ИТ. Нещо по-необичайно за тези два атрибута може да се яви подложката за мишка. И защо ли? Можете да разберете много за интересите на програмиста, по неговата подложка за мишка. 
   
 • Един, два или повече монитора – да, това не бива да ви изненадва. Често на програмистите им се налага да използват повече монитори от обикновените потребители. Това е тясно свързано и с магията, която сътворяват с кода.
 • Слушалки – те са толкова ценни за програмистите, може би заемат едно и също място с мишката и клавиатурата. Един девелъпър не може без тях. Освен да им служат като вдъхновение, докато слушат любимата си музика, пишейки код, те са важни, защото част от работата им е свързана с конферентни разговори. А когато работиш в офис с 10, 20 или 50 колеги, и част от тях са също в “call”, резултат няма да има.
 • Чаша с кафе – изключително задължителен атрибут. Един шеговит израз е, че “programmers turn caffeine into code”. Със сигурност е минимален броя на програмистите, които не употребяват кафе. Те пият кафе не само сутрин, пият дори в 18 часа или 21 часа. И не защото ще купонясват цяла вечер. Известно е, че за някои програмисти музата им на писане идва в тъмните часове на денонощието.
 • Цвете – хмм, може да ви звучи невъзможно, но има представители от програмистите, чиито предпочитания от задължителни предмети на бюрото са именно цветята.
  Изненада може би за вас, но това не е срещано само на бюрата на жените програмисти, гарантираме ви.
 • Играчка – почти на всяко едно бюро на девелъпър може да откриете играчка. Те символизират различни предпочитания на ИТ-та. Или може би са им талисмани… не знаем. Това може да е малка фигурка от филм (обикновено анимационен), фигурка на известна личност или друга малка забавна играчка.

Това със сигурност не е целия списък с изненадващи неща, които ще срещнете на работното място на един програмист. А какво ще открием на бюрото на маркетинг специалиста и бюрото на дизайнера? Ще разберете скоро.