Кодиране при децата – Какво трябва да знаем?

Кодиране при децата – Какво трябва да знаем?
  • 4387 преглеждания

Кодирането (програмирането) за деца изглежда като невъзможно начинание, нали? Прилича много или дори буквално на изучаване на изцяло нов език!

И докато е трудно да си представим как едно дете на крехка възраст може да научи нещо на пръв поглед толкова сложно и комплексно, благодарение на най-различни уебсайтове, програми в училище, играчки, както и академии то може да бъде доста по смилаемо и лесно.

Кодирането за деца не само помага на децата да  подобрят своите математически умения и алгоритмично мислене, но и ги учи на ценни умения в живота. Има много причини, поради които кодирането е важно да се учи и да се преподава в училище. Колкото по-рано децата се научат да кодират толкова по-голям е шанса им за успех.

Какво е кодене? Кодирането е начинът, по който комуникираме с компютрите, и това, което използваме за изграждане и стартиране на уебсайтове, приложения, игри и др. Има различни видове езици, в зависимост от това, какво искате да разработите, всеки от който има свой собствен набор от правила.

Но защо е толкова важно да се научат децата да кодират? Има толкова много предимства, че дори е трудно да изберем само някой от тях – от уменията за решаване на проблеми, възможностите за работа, критичното мислене, креативността и още много.

Програмирането помага на децата да се научат да решават проблеми

Разбирането на компютрите и изучаването на основите на кодирането помага на децата да развият разбиране за това как работят нещата. Освен това ги учи как софтуерните инженери използват математиката, за да решават сложни проблеми по логичен и творчески начин. Това е една от причините кодирането да се преподава в училищата, за да може децата да усвоят тези умения, докато са малки. Способността за разрешаване на проблеми е черта, която е полезна в живота като цяло.

Писането на код дава на децата предизвикателство и им помага да развият устойчивост

Когато децата се научат да кодират, те развиват способността да се изправят след неуспех. Те научават, че провалът не е непременно нещо лошо и всъщност често може да бъде нещо положително, защото служи като възможност за учене. Това е една от най-важните причини децата да кодират, тъй като бързо ще научат, че „отстраняването на грешки“ на техния код е половината забавление.

Кодирането учи децата как да мислят

Програмиране не е само да научите как да пишете редове код. По-скоро става въпрос за обучение на децата как да мислят по различен начин. За да може да кодира ефективно, програмистът трябва да използва логическо мислене. Когато имат голям проблем пред себе си, трябва да могат да го разбият на по-малки парчета, за да го разрешат ефективно. Това се нарича декомпозиция и е една от ключовите характеристики на изчислителното мислене. Децата, които учат код, ще трябва да възприемат неясна идея и да използват творчеството си, за да го превърнат в нещо ефективно. Ако първото решение не работи, опитайте друго. Ако то не работи, опитайте отново, докато проблемът бъде решен. Кодирането помага да се развие този начин на мислене и тези видове мисловни умения са силно търсени.

Програмирането дава възможността на децата да бъдат креативни и уверени. Те имат шанс да проектират нещо, което е изцяло от тяхното въображение, а след това да се радват на обратната връзка, която получават. Когато децата се научат как да кодират, това им дава възможност да бъдат уверени и да създадат нещо по забавен и вълнуващ начин.

Ако искате вашето дете да навлезе във вълнуващия свят на програмирането, ние от Advance Academy сме разработили специални образователни програми за деца, в които започват своето обучение с основите на програмирането, а в края вече могат да създават сайтове, анимации и игри. Повече за програмите можете да прочетете тук - Програма Computer Science за деца 1-7 клас и тук Програма Web Development за ученици 5-12 клас. Очакваме Ви!