Кои са професиите на бъдещето?

Кои са професиите на бъдещето? ИТ професии
  • 1272 преглеждания

Преди само 15 години, 30% от актуалните професии не съществуваха - React Developer, Resource manager, Agile coach, Scrum Master, HR Partner, PPC Specialist, Performance marketing manager.. Нека сега си представим какви промени ще се случат след още няколко години…

Живеем в динамично време, където технологиите имат голямо присъствие в живота ни и улесняват много от ежедневните задачи. Автомобили, движещи се сами, прахосмукачки-роботи, които чистят сами, алгоритми, които отговарят на запитвания на клиенти, това са само малка част от промените. И все пак дори когато тези технологии помагат и подобряват живота ни, използването им ще замени някои от работните дейности, които хората извършват. Проучванията сочат, че на около 200 милиона души може да се наложи да сменят професиите си и да усвоят нови умения. 

В тази статия ще разгледаме някои от професиите, които ще продължат да бъдат актуални и в бъдеще. Тези професии стават все по-търсени и статистиките сочат, че това няма да се промени скоро. Нека да видим кои са те?

   1. Софтуерни инженери (софтуерни разработчици)  

Според статистиките се очаква търсенето на разработчици на софтуер да нарасне с 25% от 2021 до 2031 г. Тъй като технологиите стават все по-важни за бизнеса в много индустрии, необходимостта от иновативен софтуер и инженери, които да го разработват, също нараства. Това създава голямо търсене на хора, които имат умения в сферата на софтуерните разработки.

С развитието на технологията, тя става и по-сложна. Това допълнително увеличава стойността и търсенето на специалисти по софтуерно инженерство. По-сложната технология изисква служители с по-сложно обучение и умения. Именно поради тези причини заплатите в този сектор са едни от най-високите.

   2. QA специалисти (Quality Assurance)

Quality Assurance или Софтуерно тестване, е една от сравнително новите професии на нашето време, но въпреки това става все по-търсена в големите ИТ компании. Работата на QA специалиста се състои в наблюдение на процесите по създаване на един софтуерен продукт. Quality Assurance е начин да откриваме и поправяме грешки и дефекти в софтуерни продукти, преди да бъдат предадени на клиента. 
Да предположим например, че банкова система има грешка или бъг. Последствията от неизползваемата система ще струват много и ще забавят извършването на ежедневните процеси. Именно затова ролята на QA специалиста е толкова важна. Неговата работа е да гарантира качеството на продукта/системата и да подсигури най-доброто потребителско изживяване, което е жизнено важно за успеха на всеки бизнес.

Тази професия изисква само основни и общи познания в програмирането, което предоставя възможността на всички да станат част от ИТ сектора без да задълбочават своите познания в процесите по писане на код.

   3. Маркетинг специалисти

Независимо дали сте предприемач, собственик на малък бизнес или на компания за милиони, добрият маркетинг означава да разкажете историята си по такъв начин, че да убеди хората да купят това, което продавате. Това е константа. А това, което се променя е как, кога и къде да разкажете своята история.

В днешния свят историите се разказват онлайн. Всеки втори човек вече притежава поне един профил в социалните мрежи и използва търсачки като Google минимум веднъж на ден. Точно за това дигиталният маркетинг е една от сферите, които продължават да се развиват.

Дигиталният маркетинг е необятна материя, която включва в себе си много професии. В зависимост от това кое Ви влече и какви са вашите умения, можете да избирате от няколко различни направления. Ако сте добри в разказването на истории, писането и владеете думите, то тогава прфесия като копирайтър е идеална за Вас. Ако разбирате как работи алгоритъма на Google, то тогава работа като SEO специалист е добър избор. В този сектор възможностите са необятни, а търсенето на специалисти расте всеки ден.

Ако и Вие искате да дадете старт на своята нова кариера, ние от Advance Academy предлагаме професионални обучения и курсове в областта на софтуерното инженерство, QA и дигиталния маркетинг. Очакваме Ви!