Компютърна грамотност или как да подготвим децата за дигиталното бъдеще?

Компютърната грамотност за деца, компютърни умения, качества при децата, ИТ деца
  • 989 преглеждания

В днешния все по дигитално насочен свят компютърната грамотност се превърна в ключово умение както за възрастните, така и за децата. Технологиите преобразиха начина, по който живеем, работим и комуникираме в следствие, на което стана важно да научим и помогнем на децата да усвоят дигиталните умения.

Доказано е, че технологичните умения подбуждат рационалното и аналитично мислене, креативността, уменията за справяне с проблеми и още много качества в децата.

И за да помогнем за развитието и успешното бъдеще на нашите деца, е необходимо да ги научим отрано на основните компютърни умения. От основните познания за това как работи компютърът до киберсигурност и онлайн безопасност, всичко това ще бъде от полза за малки и големи.

Advance Academy стартира ново обучение по Компютърна грамотност за деца. В тази лятна академия децата от предучилищна възраст и първи клас ще придобият основна компютърна грамотност, която ще им е полезна в училищните задачи и ежедневие. А в тази статия ще ви разкажем повече за Компютърната грамотност, какво включва тя и защо е от съществено значение за доброто бъдеще на децата и учениците. 

Какво е компютърна грамотност?

Компютърната грамотност са всички умения да управляваме и работим с цифрови инструменти и технологии. Ако кандидатствате за работа, дори и да не е за ИТ сектора, то на вас отново ще ви се наложи да владеете различни компютърни умения. Тези умения включват разбирането как да използвате компютър или друго устройство и да владеете основните софтуерни приложения и платформи (като Google търсачка, Калкулатор или документ за писане).

В нашия Digital свят компютърната грамотност става все по-важна за децата. Например в училище често ще получават домашни задачи, които са свързани със създаване на презентации или търсене на информация в Google. Днес децата, които притежават компютърна грамотност, имат и преднина в своето развитие. Така те са по-добре подготвени да се ориентират в дигиталния пейзаж, да имат достъп до полезна информация и да комуникират.

Компютърната грамотност за децата включва и умения за безопасно присъствие в онлайн мрежата и киберсигурност. Както всички знаем, децата обичат да прекарват време онлайн, играейки на игри. Затова е от ключово значение да ги научим как да защитават своите данни и информация.

Защо е важна компютърната грамотност?

Технологията е в своя разцвет. Станахме свидетели на страхотни динамични промени само в рамките на 3-4 години, а това, което предстои със сигурност няма да ни разочарова. И точно заради това става още по решаващо да подготвим нашите деца за тяхното бъдеще, като ги въведем в света на компютрите и технологията. Ето кои са ключовите причини, поради които компютърните умения са толкова важни:

1. Достъп до информация. 

Опознавайки компютъра и интернет мрежата, децата ще се научат как да търсят и откриват необходимата информация и ресурси. Това ще им е полезно за предстоящите задачи в училище и живота.

2. Комуникация и съвместна работа.

Технологиите свързват. Благодарение на тях имаме възможност да комуникираме мобилно. А при децата комуникативните умения трябва да се мотивират и стимулират. С технологиите децата ще могат да работят по общи проекти и домашни работи заедно и да си споделят полезна информация.

3. Подготовка за бъдещето.

В днешния динамичен дигитален свят е жизнено важно всички, дори и децата и учениците, да имат стабилна основа в компютърната грамотност, за да успеят в своето професионално развитие. Почти всички работни места изискват владеенето на цифрови инструменти и технологии и със сигурност тази нужда ще расте. 

Как да отключим интереса на децата към ИТ света и технологиите?

Advance Academy е учебен център провеждащ различни IT курсове в направленията програмиране и дигитален маркетинг за възрастни и програмиране за деца. На 10 Април академията стартира нов курс за най-малките - Компютърна грамотност за деца. Той е подходящ за 5-8 годишните малчугани, които тъкмо са започнали или скоро стартират своето обучение в училище.

В този курс в рамките на пролетната ваканция децата:

  • Ще се запознаят с компютъра и неговата работа;
  • Ще разберат разликата между хардуер и софтуер;
  • Ще научат какво е операционна система;
  • Ще се запознаят с вградените програми на Windows операционната система; 
  • Ще научат повече за Интернет и търсачките и как да ги използват безопасно.

Курсът е разработен по един от най-иновативните методи на преподаване - STEM обучение. Всеки един урок застъпва 4 дисциплини - наука, технологии, инженерство и математика. При това обучение децата виждат на практика каква е връзката между тези дисциплини и ги разбират много по-добре.

Освен всичко това те ще имат възможност да видят отблизо модерните технологии в залите на Advance Academy като 3D принтер, 3D писалки, дронове и роботи и още. Подари успешно и безопасно бъдеще на своето дете с курса Компютърна грамотност за деца. Очакваме те!