Kotlin – Всичко, което трябва да знаем за най-новия език за разработване на Android

App Development
  • 4534 преглеждания

През 2017 г. Google обявява поддръжката на езика Kotlin в своята интегрирана среда за разработка Android Studio. Това затвърди Kotlin, като много важен език в разработването на приложения през 2018 г., но какво всъщност представлява езикът Kotlin и защо популярността му расте постоянно и дори по данни на Stack Overflow, езикът е на четвърто място по популярност в света сред всички езици за програмиране.

Какво е Kotlin?

Kotlin е един от по-новите езици за програмиране. Създаден е през 2016 година и е разработен от компанията JetBrains. Kotlin е безплатен статично типизиран език за програмиране с отворен код с общо предназначение. Езикът Kotlin има както обектно ориентирани, така и функционални характеристики за програмиране. Първоначално е проектиран за JVM (Java Virtual Machine) и Android. Той поставя фокус върху оперативната съвместимост, безопасността, яснотата и поддръжката на инструменти.

Kotlin може да се използва за всякакъв вид разработка - сървърна, front end или за Андроид, като най-често са приложения на Android, уеб приложения, десктоп приложения и сървърни приложения. Това е идеалният език за всеки, който се интересува от кариера в тази насока.

Какво прави Kotlin толкова добър?

Има три основни неща, които правят Kotlin толкова добър и биват споменавани почти навсякъде:

  1. Kotlin използва aggressive type inference, което означава, че може да разбере какъв тип данни използва дадена функция въз основа на останалата част от кода и как се използва. Това от своя страна означава, че разработчиците не трябва отделят време за деклариране на типа изрази или стойности в кода си. Това спестява много време, защото декларирането на тип данни може да бъде досадно и кодът трябва да е перфектен.
  2. Kotlin позволява на разработчиците да дефинират статични обекти и функции, без да е необходимо да използват излишни класове. Разработчикът може да дефинира обектите и техните функции на едно място, така че е много по-лесно да се чете и разбира кода, което улеснява отстраняването на грешки.
  3. Синтаксисът на Kotlin не е сложен. Той използва най-добрите идеи от езиците за програмиране, които са съществували преди него, а писането на код е по-улеснено. Това също означава, че четенето и разбирането на кода е по-лесно и отстраняването на грешки отнема по-малко време.

Трите неща преди всичко имат едно общо нещо, което разработчиците обичат и това е, че Kotlin е „по-приятелски настроен“. Писането е по-бързо, по-опростено и просто по-лесно. Kotlin е вдъхновен от вече съществуващите програмни езици - Java, JavaScript, C#, Scala и Groovy, което предполага че ще е по-лесен от тях. От всеки биват взаимствани най-функционалните черти и характеристики, за да се получи Kotlin, с цел да бъде научен за няколко дни. Повече за езика Kotlin можете да научите в официалния им сайт - kotlinlang.org.

Необятният свят на технологиите ни предлага все по-нови и по-добри възможности. Ако поемеш по този път ти със сигурност ти предстоят много приключения. Направи своята първа крачка в програмирането с Advance Academy ( Java, JavaScript, PHP и QA) и се превърни в успешен ИТ специалист. Започнала като START UP, Адванс Академи се превърна в най-голямата ИТ академия в Източна България. Жадни за нови знания и готови да даваме по много, ние продължаваме да се развиваме.