LinkedIn пуска нов инструмент за виртуално интервю за работа

Интервю
  • 4391 преглеждания

Пандемията COVID-19 създаде редица предпоставки за дигитална трансформация на много бизнеси. Тези трансформации вече бяха на път да се случат, но извънредната ситуация забърза много процеси по отношение на технологиите. За някои ситуацията се отрази негативно в бизнес и лични отношения, а за други бе предпоставка за иновации и успех. Да работиш, да учиш, да тренираш виртуално от вкъщи стана напълно нормално. С всички тези настъпили промени социалните мрежи започнаха да въвеждат много нови актуализации, които да привлекат потребителите да останат точно в тази мрежа. В отговор на новия виртуален живот, който водим от пределите на нашия дом, LinkedIn пуска нови инструменти с помощта, на които подготовката и интервю за работа могат да се провеждат виртуално.

Накратко за LinkedIn:

LinkedIn е социална мрежа, специално насочена към бизнес и кариерни комуникации и създаване на контакти. Хората търсят комуникация там не с цел създаване на приятелства, а за стратегически бизнес запознанства. Освен връзки с хора, с които можеш да работиш съвместно, LinkedIn предоставя и опции за търсене на работа или средство компания да те забележи. В твоя профил в социалната мрежа присъства информация за образованието ти, трудов стаж, интереси и качества, затова LinkedIn играе роля и на виртуална динамична автобиография.

В наши дни ако се занимавате с маркетинг, онлайн бизнес, програмиране или друга професия в ИТ сектора, дори и да не кандидатствате онлайн е препоръчително да имате профил в LinkedIn.

Тестовата версия включва видео представяне на кандидата за работа и инструмент за обратна връзка, базирана на AI (Artificial intelligence). Видео представянето има за цел да подобри способността на хората да направят добро първо впечатление при интервю за работа. За много хора е предизвикателство да покажат своите меки умения (soft skills) онлайн, именно поради тази причина LinkedIn разработва инструмента за обратна връзка. Целта му е чрез възможностите на изкуствения интелект да се помогне на кандидатите да отговарят на въпроси по-уверено, да анализира тяхната реч и да им дава насоки за подобрение и усъвършенстване на уменията за представяне и комуникация.

Инструментът за обратна връзка ще дава информация за това с какво темпо се говори, дали се използват определени думи и фрази за пълнеж, както и употребата на чувствителни думи, които трябва да бъдат избягвани.

Ето и няколко съвета от LinkedIn за видео интервю:
Избягвайте общите приказки - По време на видео интервюто е важно бързо да установите лична връзка с интервюиращия. За целта може да разгледате профила му в LinkedIn, като обърнете внимание на общата информация и общите ви контакти.

Пазете тишина - При работата от вкъщи винаги има риск да бъдете прекъснат от член на семейство, домашни любимци, съквартиранти и т.н. Предупредете ги, че имате важно интервю, за да не ви прекъсват или да създават шум.

Проверете своята техника - Много е важно да проверите своя компютър и периферия дали работят правилно преди интервюто и най-вече да сте сигурен, че вие може да работите с тях.

Бъдете в професионален вид - Въпреки че интервюто в действителност ще се провежда в дома ви е хубаво да бъдете в подходящо облекло и прилежен вид съответстващ на вашето професионално направление.

Advance Academy имаме и LinkedIn профил. Можеш да ни откриеш и създадеш връзка с нас и там.