Методи, които помагат в писането на код

Програмиране, Методи, които помагат в писането на код
  • 4453 преглеждания

Програмирането със сигурност не е лесно и са необходими множество редове изписан работещ код. Всеки един програмист би бил безкрайно щастлив, ако до изписването на последния таг успее да създаде код без бъгове и грешки.

Като начинаещ разработчик, подобряването на уменията ви за програмиране вероятно е един от основните ви приоритети. Но откъде да започнете? С толкова много информация може да е трудно да разберете кои техники си струва да научите и кои всъщност ще ви помогнат да напишете по-добър код.

В тази статия ще споделим няколко лесни за начинаещи методи и съвети, които ще ви помогнат да напишете по-добър код. Така че, ако сте готови да пренесете уменията си за кодиране на следващото ниво, продължете да четете!

  • Започнете с план

Един от най-добрите начини да напишете по-добър код е да започнете с план. Преди да започнете да кодирате, отделете няколко минути, за да помислите какво искате да прави кодът ви.

Не се впускайте просто в писането на код, защото смятате, че знаете какво трябва да се направи. Отделете малко време, за да разберете наистина проблема.

Какви са входовете и изходите?

Какви са очакваните резултати?

Какви структури от данни ще ви трябват?

Има ли крайни случаи, които трябва да се вземат предвид?

  • Rubber duck

Това е метод, при който програмиста дълго време се вглежда в своя код от горе до долу 5, 10 или 15 пъти и не успява да види онази липсваща запетая, която „чупи“ всичко, първата реакция би била да се обърне към колегата, който стои на съседното бюро, обяснявайки му ред по ред написаното. В един момент, четейки кода тя изплува на ред 589. Ура! Е отсрещната реакция може да е подсмихване, как е пропусната тази елементарна грешка, но е налице вече работещ код. Как гуменото пате би помогнало? Следващия път, когато достигнете до задънена улица, се обърнете към патето. То също няма да ви даде отговор, затова може да изчетете своя код пред него.

  • Pair programming

Това е метод, при който двама девелъпъри работят заедно. Какво имаме предвид? Единият програмист играе ролята на писател, а другия на наблюдател или навигатор, който следи всеки ред написан код. В случая, за да не губят концентрация девелъпърите разменят често ролята си. Наблюдателят обмисля и предлага идеи за насочване на работата, така водача съсредоточава цялото си внимание към текущото изпълнение на задачата.

  • Think aloud

При този метод програмистите мислят на глас, докато изпълняват определена задача. Работейки по даден проект те изговарят всичко на глас включително докато мислят, пишат или гледат нещо.

Съществуват още множество методи като Walk Through, Eureka Effect, Socratic Method, които подпомагат работата на програмистите. Въпреки това не е гарантирано, че прилагайки ги ще пише код без грешка, но със сигурност улесняват работата.

Търсенето на ИТ умения се увеличава постоянно, като професиите в софтуерното разработване и тестване стават все по-търсени, затова Advance Academy разработи професионални обучения насочени към тези направления. Учебният план на Advance Academy по софтуерно разработване и тестване обхваща четири основни образователни пътеки в ИТ сектора – JAVA, WEB, QA и PHP. Обученията имат за цел да ви дадат нужните теоретични знания и практически умения за работа с най-търсените софтуерни технологии и инструменти.