Новият тренд в дигиталния свят - Ai портрети

Ai portreti noviya trend v socialnite mrezhi
  • 1675 преглеждания

Чудите ли се какви са тези модерни илюстрации, които са изпълнили фийда ви в Инстаграм и стената ви във Фейсбук? Вашите приятели изглеждат като супер герои, войни, аниме герои, феи и какво ли още не… Новият тренд в социалните мрежи заля всички ни за броени дни! Нашият екип също се включи в нашумелия тренд и много им допадна! :) Но как се случва всичко това? Дали някой художник или илюстратор ги прави? - Е, и ние получихме такъв въпрос след като постнахме нашите портрети, но отговорът е “Не”. Всичко това, което виждате по стените на вашите приятели е Artificial Intelligence или преведено изкуствен интелект.

Дигиталният свят продължава да ражда все по-нови и зашеметяващи иновационни решения. Живеем във време, в което се говори за мета вселена, холограми, виртуална реалност и развитие на изкуствен интелект за наше улеснение…

Днес ще ви разкажем повече за тренда Ai портрети, как се случва всичко това и какво можем да очакваме…

Какво е Изкуствен интелект (Artificial Intelligence)?

Изкуствен интелект (Аi) е начин, по който се програмират определени машини или системи, които да симулират човешки интелект. Знаем, че звучи леко притеснително, но в действителност не е. Въпреки че когато се говори за Ai масово се показват изображения на мултифункционални роботи, които превземат света… това е много далеч от реалността. :)

Накратко изкуственият интелект представлява система, която събира данни, открива проблем и предлага рационални отговори и решения на проблема. Основава се на човешкия интелект най-вече за изграждането на реда за решаване на определен проблем. Целта му е не да замени хората, а да улесни тяхното ежедневие като оптимизира част от всекидневните дейности.

Какво са Ai портретите и как се правят?

Време е да ви разкажем и за тези модерни портрети, които ни заляха през последните два дни. Всички те са продукт на изкуствения интелект на Lensa Ai - свободен софтуер за генериране на изображения в различни стилове.

Приложението е достъпно както за Android, така и за iOS, но разбира се, не е безплатно. Срещу скромна сума имаш възможността да качиш 10-20 твои снимки, от които изкуствения интелект да генерира 50 или 100 портрета в различни стилове като фентъзи, аниме, приказки и още…

Изследвания показват колко бързо е нараснала популярността на приложението. - От 200 хил. тегления през октомври, то достига до 1,6млн. Потребители през ноември. Маркетинг трик, зашеметяващ продукт или просто добро изживяване на потребителите… не знаем как точно успяха, но със сигурност спечелиха доста!

Дали изкуствения интелект ще замени артистите в реалния свят?

Това е въпросът, който притесни мнозина артисти и дизайнери по целия свят след шума покрай Ai портретите и Lensa Ai. Дали изкуственият интелект ще улесни работата на дизайнерите или ще намали работните места… остава само да гадаем. Но покрай тренда на приложението се надигна и вълна от скандал. Оказва се, че за да генерира дадените магични портрети, Lensa използва снимки от интернет мрежата като база от данни. Ai апликацията се възползва от изображения на различни творци, артисти и творения със запазени марки без да плаща лиценз или авторско право, което нарушава редица права и политики и обяснява защо дизайнерите и илюстраторите са много против това приложение.

Колкото и иновативни методи и подходи да се появяват, ние сме сигурни, че работата на дизайнерите, маркетолозите и програмистите ще остане незаменима! Човешките мисли, умения и креативност са характеристики, които никога няма да бъдат уловени от машините. 
Ако искаш да навлезеш в дигиталния свят сега и да си част от промяната, то със сигурност курсовете на Advance Academy са една сигурна крачка към твоите цели!