Няколко добри причини да се замислите над кариера в ИТ сектора

програмиране
  • 4800 преглеждания

Живеем във времена, когато технологиите са неизменна част от ежедневието ни. Освен, че запълваме времето си с ровене в социалните мрежи, като източник на новини и информация, не си даваме сметка, зад колко голяма част от всичко което използваме седят професионалните умения на опитни програмисти.

Онлайн банкиране, модерни детски играчки, “умни’ електроуреди, охранителни системи и софтуерите на последните модели автомобили, са само малка част от заобикалящите ни програмни продукти.

Защо да се захванете с програмиране

Ето няколко добри причини за това, разказани с чувство за хумор:

  1. Всеки ден ще учите по нещо ново

Всеки ден ще ви поднася нови предизвикателства - от работни задачи до ултрамаратони, като “Пробягайте Доспадския проход с два компютъра под мишница, при - 15 градуса по джапанки”, трудности и изпитания, непосилни за никой друг. Все пак Вие сте програмист, работещ върху потенциално много сложни Световни проблеми.

Трябва да се научите как сами да се оправите в работните казуси. Но ако много сте го закъсали то се обърнете към някой Старейшина в Информационните науки.

От вас ще се очаква да се обучавате всеки ден минимум по 23-24 часа, затова най-добре оборудвайте работното си място с необходимите битови условия. 

  1. ИТ специалистите са силно търсени

Не познаваме нито един добър разработчик, който да е без работа или нещо за вършене. Добрите програмисти са с голямо търсене. По-търсени са от Плеймейтка за участие в клип, даже и от Джордж Клуни в добрите му години. Гаджетата ще започнат да валят, гарантирано! Може да не си намерите работа за топ работодател или в известна компания, но винаги може да разказвате на околните, които нищо не разбират, че работите по проект за милиони.

Един ден може да се преместите в Силициевата долина и да се присъедините към топ компания, да получавате много висока заплата и да прекарате дните си само с умни хора, разработващи следващия Фейсбук например.

Упорство си трябва! Междувременно, може да разработите сайт за продаване на пощенски марки и прежди, за да има с какво да се занимавате през свободното време, ако това с програмирането не потръгне.

  1. Може да работите и дистанционно

Ако си от богопомазаните, в чиито фирми е позволено да се ползва Home Office, знаеш за какво говорим.

Да, можеш да работиш дистанционно, далеч от колегите и  работното място, дори само за няколко дни в седмицата, прави добър баланс между работа и живот. А и жена ти ще спре да мрънка, че оставаш до късно в офиса.

Не е нужно да губите време в пътуване, да се чудите къде да паркирате и какво да обядвате.

Така си е! Няма значение дали сте в Дупница, Етрополе или Раднево - без работа няма да останете. Може да си седите по “адамови премени” в уютната панелка, нагъвайки любимия чипс придружен от двулитрова бутилка с бира и да си пишете код.

Това си е multitasking, както и да го погледнем.

Не е позволено във всички фирми и сфери на ИТ дейност, но ако може да се възползвате, то сте от късметлиите.

  1. Добро заплащане и социални придобивки

Ето, че и най-хубавото дойде. Имаше една песен Money, money, monеy, живота е пари, money, money, monеy, и хубави жени. Ей това Ви чака!

Хороскопа Ви вещае добри финансови времена. Звездите ще са благосклонни към запълването на банковата сметка, а мадамите ще си дойдат сами.

Истината е, че програмистите, както и всички професии в ИТ бранша са едни от най-добре платените професии през последните години не само в цял свят, но и в България.

Освен приличното заплащане, което предлагат по-големия процент от фирмите, има и куп социални дивиденти.

Сред тях са, карта за спорт, допълнителни дни отпуска, допълнително здравно осигуряване, храна, плодове, буркани с компоти и туршия, абонамент за Сканди кръстословици, по 6 пакетчета дъвки годишно, тайландски масажи, и тийм билдинг в Каменар.

Адванс Академи Ви пожелава да посрещате всяко професионално предизвикателство с усмивка!

А ако имате нужда от професионално обучение в програмирането, може да разгледате някои от практическите ни обучения.