Поставяне на началото

програмиране
30 юни 2020
2752 преглеждания

Всяко нещо си има начало, за да може то да се усъвършенства и става все по-добро, по-устойчиво и по-успешно. Днес ще ви разкажем за няколко личности и открития, свързани с технологиите и последващото им развитие, които са поставили началото и са били „Първите“.

  • Първата жена програмист

Нейното име е Ада Лъвлейс, родена през 1815 година в семейството на известна фамилия. Нейният баща е великият поет Джорд Байрон, известен със знаменитата поема „Дон Жуан“. Тя не проявявала влечение към професията на баща си и избрала математиката. Написаният от нея алгоритъм за намиране на числата на Бернули, така че да бъде четим от машина, я прави първия програмист в историята.

  • Първият програмен код

Първият програмен език създаден, така че да задава инструкции на компютър, е написан през 50те години на XX век от Конрад Цузе. Името на този език е Планкалкюл. Поради редица причини първоначалното му обявяване публично е било забавено. Едва към 1972 година езикът набира популярност.

  • Първият компютър

Алън Тюринг е човекът, който през 1936 година разработва принципи, на които се основава универсална изчислителна машина, наречена „Машината на Тюринг“. Машината се използва в областта на изчислимостта, сложността на алгоритмите и в математическата логика. Принципът на работа на машината се основава на телетипа (вид пишеща машина), като нейните компоненти са памет, глава, програма и регистър.

  • Първият електронен цифров компютър

Първият модел на електронен цифров компютър е създаден от Джон Атанасов. През 1939 година той започва разработването на основната концепция на машината. В осъществяването на проекта му помага негов студент – Клифърд Бери. Така по-късно машината се кръщава „Компютър на Атанасов-Бери“. Целта на разработката била да се справя с решаването на линейни уравнения с неизвестни. За съжаление завършването на проекта било прекъснато заради войната.

  • Първият Уеб сайт

Първият Уеб сайт е създаден през 1991г. от английският физик и компютърен специалист Тим Бърнърс-Лий, наричан още и „създателят на мрежата“. Сайтът изглежда доста простовато на вид. Първият Уеб сайт е посветен и разказва за мрежата, дава обяснение за нейните цели и  техническа информация. До своята публичност сайта достига година по-късно след първото си разработване.
 
Благодарение на тези и редица други първи открития, днес световната мрежа, технологиите и всичко заобикалящо ни се развива на коренно напреднало ниво.