Програмиране на Kano & Scratch с учениците от 1 до 4 клас

Scratch за деца
  • 4097 преглеждания

Измина месец от началото на целогодишната програма за ученици от 1 до 4 клас “Програмиране на Kano & Scratch”. С нетърпение очаквахме да ги посрещнем в залите и сега, месец по-късно, ще ви разкажем как се справят. 


Всичко започна на 03 октомври, събота, в 14:00 часа с преподавателките Кали и Диди. Те посрещнаха всяко дете с усмивка. Приветстваха с добре дошъл всеки в учебната зала.

 Какво е Scratch?
Скрач е безплатен визуален език за програмиране, при който децата трябва да подреждат блокчета код в правилен и последователен ред и така успяват да създават анимации и игри по забавен и лесен начин.

Защо да запишем детето си на целогодишния курс по програмиране на Scratch?
1.Скрач е лесен за изучаване
Да програмираш със Скрач е лесно, тъй като единствените умения, които трябва да притежават децата е да могат да работят с мишка и да поставят блокчетата в правилния ред, за да може компютъра да изпълни кода, който е зададен. Формата на всяко блокче подсказва къде и кога може да се използва.
2.Програмирането на Скрач е забавно
Скрач прави програмирането не само лесно за изучаване, но и много забавно. В момента, в който децата поставят блокчетата код по правилните места, те могат да видят резултата и да проследят стъпките по създаването на техния проект.
3.Развива креативност и логическо мислене
Програмирането развива креативността у децата, тъй като с платформата Скрач те създават анимации и игри, изцяло по тяхно въображение. Учейки се къде точно да поставят блокчетата код, за да се изпълни правилно зададения от тях код, развива и тяхното логическо мислене.

И такааа, приключението в Академията започна!
В първите лекции часовете минаха неусетно, защото изправихме курсистите пред предизвикателството да „ровят“ из частите на компютъра. Хард диск, дънна платка, звукова карта, процесор, RAM памет, това вече са изключително познати думи за тях. Освен че се докоснаха до всяка отделна част, те научиха и мястото на всеки компонент, защо не може един компютър да работи без него, каква е функцията му и как да го сглобят на същото място. Това беше само за старт. В следващия час отвориха разглобен компютърен сет Kano и следвайки стриктно инструкциите, поставиха всяка част на мястото ѝ. Час по-късно те имаха работеща машина. Тогава вече започна забавлението. 

Стигаме до последните седмици. Чудите се какви предизвикателства са имали тогава? Това беше първата им среща със Scratch. Като дума може да ви се струва непозната, но не и за нашите любознателни курсисти. Вярваме, че с интерес разказват на родителите си какви нови неща са научили – сцени, спрайтове, блок-код и други. 
Нашите преподавателки ни споделиха, че нямат търпение курсистите да им изпратят домашно, защото всеки път ги изненадват с уникални и креативни задания. 

Е, курсисти, гответе се, защото следващото приключение в учебните зали предстои!

Ползите от програмирането при децата са огромни. Разработването на игри, програмирането на хардуерни устройства и разработването на уеб сайтове помага на децата да развият своето алгоритмично мислене, логика, креативност и способност за решаване на проблеми. Освен това, програмирането им позволява да изразят своите идеи и творчество по уникални начини.

Ако искате да дадете успешен старт вашето дете, може да разгледате видите всички курсове за деца и ученици тук.