Програмиране на Kano & Scratch с учениците от 1 до 4 клас

Scratch за деца
28 окт 2020
2680 преглеждания

Измина месец от началото на целогодишната програма за ученици от 1 до 4 клас “Програмиране на Kano & Scratch”. С нетърпение очаквахме да ги посрещнем в залите и сега, месец по-късно, ще ви разкажем как се справят. 


Всичко започна на 03 октомври, събота, в 14:00 часа с преподавателките Кали и Диди. Те посрещнаха всяко дете с усмивка. Приветстваха с добре дошъл всеки в учебната зала.

 
И такааа, приключението в Академията започна!
В първите лекции часовете минаха неусетно, защото изправихме курсистите пред предизвикателството да „ровят“ из частите на компютъра. Хард диск, дънна платка, звукова карта, процесор, RAM памет, това вече са изключително познати думи за тях. Освен че се докоснаха до всяка отделна част, те научиха и мястото на всеки компонент, защо не може един компютър да работи без него, каква е функцията му и как да го сглобят на същото място. Това беше само за старт. В следващия час отвориха разглобен компютърен сет Kano и следвайки стриктно инструкциите, поставиха всяка част на мястото ѝ. Час по-късно те имаха работеща машина. Тогава вече започна забавлението. 


Стигаме до последните седмици. Чудите се какви предизвикателства са имали тогава? Това беше първата им среща със Scratch. Като дума може да ви се струва непозната, но не и за нашите любознателни курсисти. Вярваме, че с интерес разказват на родителите си какви нови неща са научили – сцени, спрайтове, блок-код и други. 


Нашите преподавателки ни споделиха, че нямат търпение курсистите да им изпратят домашно, защото всеки път ги изненадват с уникални и креативни задания. 


Е, курсисти, гответе се, защото следващото приключение в учебните зали предстои!