Програмиране на Scratch - Защо децата го харесват?

Програмиране на Scratch - защо децата го харесват
  • 840 преглеждания

Scratch е най-популярният език за програмиране за деца по света. От стартирането му преди около 16 години до днес той се използва от ученици в над 200 страни. Това е най-голямата общност в света за програмиране за деца с милиони активни потребители, създаващи безброй игри, анимации и проекти. Само за януари 2022 г. уебсайтът на Скрач има над 90 милиона уникални посетители.

Какво прави Scratch толкова популярен и харесван от децата?

Създаден е специално за деца 

Всеки език за програмиране е създаден с конкретна цел. Javascript, един от най-популярните езици за програмиране в света, се използва, за да направи уеб страниците интерактивни. По подобен начин HTML и CSS са популярни езици в програмирането, използвани за даване на структура и стил на уеб страниците. 

Scratch вероятно е първият език, създаден изцяло за деца с цел да ги въведе в света на програмирането. Поради тази причина фокуса на разработчиците е върху създаването на език, който да няма никакъв синтаксис, за да може малчуганите да се съсредоточат върху логиката, а не върху писането на код.

Опростен визуален интерфейс 

Scratch е език за програмиране, базиран на визуални блокове, който има изключително прост потребителски интерфейс. Опростеното оформление позволява на младите учащи да се съсредоточат само върху логиката на създаването на програми и образователни игри, без да се притесняват за синтаксиса. Scratch е може би първият език за програмиране с толкова лесен интерфейс, което го прави толкова популярен.

Фокусира се върху всички основни концепции на програмирането 

Scratch има различни категории блокове, с помощта на които децата могат да бъдат въведени във всички основни концепции на програмирането като последователност, променливи, събития, цикли, функции и т.н. Така чрез Scratch децата научават основите на програмирането, които са общи за всички езици. Тази здрава основа им помага лесно да преминат към изучаването на други езици за програмиране като JavaScript или Python.

Защо децата да се учат да програмират на Scratch?

Програмирането за деца на Scratch има много предимства и развива голям набор от качества и умения като:

Развива креативност и логическо мислене

Програмирането развива креативността у децата, тъй като с платформата Скрач 3, те създават анимации и игри, изцяло по тяхно въображение. Учейки се къде точно да поставят блокчетата, за да се изпълни правилно зададения от тях код, развива тяхната логика.

Бъдещето е в технологиите

С използването на технологии почти навсякъде около нас, можем само да си представим, какво ще е бъдещето. За да бъдат подготвени, децата трябва да получат правилните умения. Програмирането със сигурност е умение, което ще е много полезно за тяхното успешно развитие.

Професиите на бъдещето ще бъдат различни 

Появата на все повече нови професии вече е факт. Тенденцията сочи, че повечето традиционни работни места се променят и все повече ще се увеличи търсенето на хора с технически познания и умения.

Развива критично и аналитично мислене 

Обучението по програмиране на Scratch за деца се преподава по метода STEM. Този метод насърчава децата да експериментират, да правят грешки и да се учат от собствения си опит, за да постигнат резултати. Критичното и аналитично мислене, логическият анализ, проучването и базираното на проекти обучение са ключовите инструменти на STEM обучението. Това подхранва любопитството на децата, правейки учебния процес забавен и актуален, а знанията – трайни и наистина усвоени!

Специално за всички деца и ученици, Advance Academy разработи авторски STEM обучения по програмиране за деца, в които те могат да преминат през нивата в програмирането, да научат едно от най-полезните умения днес и в бъдеще и да надградят своите лични качества. Очакваме Ви!