Програмиране за деца: Защо учениците учат какво е HTML?

kakvo e html programirane za deca web development advance academy
  • 702 преглеждания

Няма спор, че програмирането е една от професиите на бъдещето. Технологиите се развиват бързо, а с тях и нуждите на бизнеса. Но преди да станеш програмист и да създаваш нови приложения и сайтове, трябва да започнеш от основата - HTML.

HTML е базовата технология, с която да се запознаеш, когато решиш да поемеш по пътя на програмирането. Тя е в основата на всеки уеб сайт, който посещаваш онлайн, и е задължително познание за уеб девелопъра.

Какво е HTML?

HTML е език за маркиране, използван за страници, които ще се показват в уеб браузъра. Изграден е от елементи, които имат конкретно обозначение, и са градивни блокове на езика. Чрез тях, браузъра разпознава заглавия, параграфи, снимки, таблици и други, и ги представя по нужния начин на крайния потребител.

По-просто казано, HTML е като указание или правило за това какво трябва да покаже компютъра, когато потребителя посещава определена страница.

Освен това, HTML е важна част от оптимизацията на търсещи машини. Чрез мета таговете, Google разбира по-добре за какво е твоята страница и за какви търсения да я предлага.   

Защо се учи HTML?

Освен, че HTML е в основата на уеб програмирането, той помага за изграждането на полезни умения в учениците.

Решаване на проблеми

Един от основните плюсове на програмирането за деца е, че ги учи на т.нар. problem solving. Това умение е все по-търсено и подпомага децата в училищна среда, както и в бъдещото им професионално развитие.

Ученето на HTML изисква критично мислене от децата. Налага им се да разделят сложните проблеми на съставни части и да измислят креативни решения за проектиране и кодиране на уеб страници.

Усъвършенстване на дигитални компетенции

В днешно време не е достатъчно само да навигираш операционната система на компютъра си и да знаеш как да пишеш текст в Word. Очакванията са все по-високи и дигиталната компетенция започва да разширява границите си.

HTML е изключително лесен за учене и ползване, а и познанията в сферата отварят врати за запознаване с всеки друг език за програмиране. 

Постоянство и целенасоченост

Създаването на една уеб страница може да е забавно, но със сигурност изисква да имаш ясна визия как искаш да изглежда и да функционира тя. В началото често се случва да искаш да наместиш някой елемент на определено място, а той да не отива там.

За да откриваш решения на предизвикателствата в кодирането, трябва да си постоянен и да имаш мотивация да учиш нови неща. Да се ядосаш и да се откажеш не е качество на истинския програмист.

Как да науча HTML (освен в училище)?

Има два начина, по които да подобриш знанията си за уеб програмиране и HTML извън училище.

Можеш да пробваш да се научиш сам чрез голямото разнообразие от онлайн материали. Има множество сайтове, Ютуб видеа и онлайн курсове, които са насочени към работата с HTML.

Ученето онлайн има своите позитиви - сам решаваш кога да седнеш пред компютъра и да отделиш време за HTML. Сам определяш и от какви знания имаш нужда, стига да знаеш откъде да започнеш. Всичко зависи от постоянството и мотивацията ти.

Можеш да пробваш и обучителни курсове. При програмирането за деца е важно те да имат ментор, който да насочва вниманието и да отговаря на въпроси. Записвайки се на курс по HTML например, си гарантираш индивидуално внимание, структуриран учебен план и общност, която да те подкрепя.

 

Учене онлайн

Записване на курс

Структурирана информация

 

Гъвкавост в графика

 

Помощ от специалисти

 

Сертификат 

 

Индивидуална програма

 

Общност от хора със сходни интереси

 

Препоръчваме ти курс по Уеб програмиране за деца с Адванс Академи! Ще се упражним върху използването на HTML и CSS и неусетно ще създадем първия си уебсайт :)