Програмиране за начинаещи - откъде да започнеш?

programirane-za-nachinaeshti-otkade-da-zapochnesh
  • 1936 преглеждания

Програмирането е една от най-успешните и харесвани професионални сфери към 2023. Този сектор отваря вратите си за всички начинаещи и напреднали програмисти. Ако ти искаш да направиш своите първи стъпки в програмирането, но се чудиш откъде да започнеш, то си на правилното място. Днес ще те въведем стъпка по стъпка в програмирането за начинаещи, как да започнеш своето ИТ обучение и как да продължиш след това.

Програмирането е широкообхватен ИТ сектор. Професията програмист не е само писане на програмен код, но и работа в екип, бизнес анализи, UX, избор на най-добрите технически решения.

Дори и да чуваш репликата “да станеш програмист не е лесна задача”, със следващите стъпки на развитие сме сигурни, че ще успееш да се превърнеш в успешен ИТ специалист:

Стъпка 1. Запознай се със същността на програмирането

Преди да започнеш курс по програмиране за начинаещи можеш да прочетеш повече за програмирането и какви умения и качества са необходими. Днес имаме възможността да научаваме много нови неща благодарение на Интернет. А блоговете по темата са безброй. В случая можеш да разбереш какво е програмирането, какво са програмните езици и какви умения ти трябват, за да бъдеш подготвен за новата си бъдеща професия. 

Стъпка 2. Избери в коя сфера на програмирането искаш да се развиваш.

Избери какво искаш да създаваш като програмист. Дефинирането на твоите цели и интереси ще ти помогне да определиш сферата си в програмирането. Искаш да разработваш уеб сайтове? Искаш да създаваш мобилни приложения или големи административни системи? Определяйки своята цел и сфера ще можеш да създадеш ясен план за своето развитие. Така ще можеш бързо да преминеш от етапа програмиране за начинаещи до момента, в който ще работиш в IT сектора.

Стъпка 3. Избери с кой език за програмиране искаш да работиш. 

В наши дни има стотици езика за програмиране, от които да избираш. Всеки програмен език намира приложение в конкретни видове разработки. Едни от тях са само за front end, други са само за back end, а има и такива, които се използват и в двете страни на програмирането. Ето кои са най-популярните езици за програмиране, които много начинаещи програмисти избират:

JavaScript

Ако си заинтересован от уеб програмирането и създаването на динамични и красиви уеб сайтове, то JavaScript е перфектният език за теб. Той е най-популярният и най-използван програмен език през последните години. Освен че намира приложения както във front end програмирането, така и в back end, JavaScript е един от най-често избираните езици при програмирането за начинаещи, защото е лесен за научаване. Можеш да разбереш повече за JavaScript и от нашия блог.

JAVA

JAVA също държи челните позиции в класациите за програмни езици през последните години. Известен със своята стабилност и сигурност, JAVA се използва най-вече в разработката на Android приложения, големи корпоративни системи и софтуери. Програмирането за начинаещи с Java е добро начало за всички, които искат да се занимават с back end програмиране. Можеш да разбереш повече за Java и от нашия блог.

PHP

PHP е също сред най-популярните езици, но е насочен към сървърното програмиране. Ако вие искате да създавате уеб базирани системи и да създавате сървърите на големи софтуери, то PHP е страхотен език за това. Можеш да разбереш повече за PHP и от нашия блог.

Стъпка 4. Стартирай своето ИТ обучение.

След като си определил своето направление в програмирането е време да запретнеш ръкави и да стартираш своето професионално обучение. Разбира се, Интернет предлага хиляди възможности как да се научим сами да правим различни неща, включително и програмиране. Но е от голямо значение да поставиш своите основи в програмирането и да придобиеш базовите умения с менторството на утвърдени ИТ специалисти.

В Advance Academy имаш възможност да се обучаваш в завършена програма от курсове, които ще те преведат през всички необходими етапи: от програмиране за начинаещи до превръщането ти в Junior девелопър.

Освен програмата от курсове по програмиране, в Advance Academy ще имаш възможност да натрупаш реален практически опит с нашият Bootcamp. В рамките на 4 месеца ще работиш по проекти в SCRUM екип и да затвърдиш новите знанията.

Стъпка 5. Практикувай новите си умения.

Практическите умения трябва да се упражняват и надграждат дори и след като завършиш определени курсове по програмиране. Дори и дългогодишните програмисти редовно усъвършенстват своите знания и умения като практикуват нови неща.

В Интернет можеш да откриеш разнообразни идеи за проекти, с които да упражняваш своите умения в програмирането. Това ще допринесе и за изграждането на увереност и самочувствие за работа с код.

Стъпка 6. Намери си среда с други начинаещи и напреднали програмисти.

Комуникацията с други хора, които са в етапа на програмирането за начинаещи или са вече утвърдени в сферата, ще ти бъде не само полезна, но и вдъхновяваща. Можеш да откриеш различни форуми и дори Фейсбук групи, в които:

  • Ще можеш да зададеш въпрос, ако нещо те затруднява;
  • Ще откриеш помощ за някой работен проект;
  • Ще научиш нови неща за програмирането;
  • Можеш да срещнеш нов партньор или нова възможност за работа.

Ако си решил, че искаш да стартираш своето обучение по програмиране, то си на правилното място. Можеш да разгледаш сега програмите от курсове по софтуерно инженерство на Advance Academy. Създадени да те преведат от програмирането за начинаещи до реалната работна среда и успешната кариера! Очакваме те!