Програмирането и митовете за него

програмиране
 • 4384 преглеждания

За писането на код и програмистите се говори много, съществуват различни легенди и митове. Ето няколко примера:

 • Програмистите са високо платени

Това е така, но не трябва да се заблуждавате, че стартирайки в тази сфера възнаграждението ви ще бъде като на Senior Developer с 10 годишен опит. За достигането до това ниво са нужни усилия, търпение и много редове програмен код.

 • Това е мъжка професия

Да, ама не. Все по разпространена професия сред нежния пол е професията програмист. Въпреки, че процентното съотношение на мъжете в тази сфера все още превъзхожда жените, все повече дами преминават към коденето. А както е известно и първия програмен код е написан от жена :)

 • Разработчиците са гении

Това условие е абсолютно незадължително. Всеки един програмист трябва да е готов да се учи от грешките, с които се сблъсква. Това от своя страна спомага за непрекъснатото развитие.

 • Специалист само в едно нещо

Светът на програмирането непрекъснато се развива. Разумно е да овладеете перфектно един език, но това не трябва да ви спира да учите нови неща.

 • Езикът „X“ е по-добър от езика “Y”

Всеки, който тепърва предстои да навлезе в разнообразния свят на програмирането, прави проучване, било то в интернет, познати или приятели. Такава съпоставка между два различни езика не трябва да се прави. Всеки един програмен език запълва определена ниша. Например, ако искате да сте Уеб разработчик, първият език, с който трябва да започнете е HTML.

 • Програмист за две седмици

Ясно е, че за две седмици няма да достигнете до ниво Senior Developer, след като изгледате няколко видеа. За кратък период от време може да се научат фундаменталните принципи на даден език. Истинското овладяване изисква търпение, усилия и постоянство. 

 • Коденето е просто писане на код

За хората процесът на писане на програмен код обикновено се свежда до това, че програмистът превръща своята идея в код и магията е готова. Истината е, че по пътя до финалния резултат, един програмист трябва да вземе важни решения докато стигне до завършения проект.

 • Програмистите скоро няма да имат работа

Истината е, че програмистите продължават да имат работа.Всъщност търсенето на разработчици на софтуер непрекъснато нараства.В наши дни почти всички фирми са и онлайн бизнеси. Това означава, че почти всяка компания има нужда от разработчик, който да се грижи за тяхната платформа за електронна търговия.

Въпреки това, поради бързото развитие на AI, наистина не е ясно какво крие бъдещето за нас програмистите. Въпреки това, ако AI замени програмистите, той вероятно вече ще е достатъчно напреднал, за да замени и всички други работни места. Така че не се притеснявайте. . .още.

 • Програмирането е скучен процес

Писането на код може да бъде увлекателно, тъй като съдържа в себе си архитектура, математика, логика.

 • IT специалистите са асоциални

За мнозинството, човекът стоящ зад думата „програмист“ е някой постоянно залепен за компютъра, пишещ код денонощно, труден за комуникация и с липса на социален живот. Но това далеч не е така, може би в началото, когато програмирането се е зараждало, хората са изглеждали и действали по този начин, но днес много от програмистите са хора с различни интереси и хобита. Един обикновен разговор с програмист би ви бил доста интересен, забавен и със сигурност ще научите нещо ново.

Ако и вие искате да станете програмист и да се впуснете в това приключение, ние от Advance Academy сме подготвили цялостни обучителни програми по JAVA Development, JavaScript Development, PHP Development
Очакваме Ви!