Първите курсисти, завършили Student IT Academy

Първите курсисти, завършили Student IT Academy
 • 3913 преглеждания

Първите курсисти завършили Student IT Academy с техните дипломи :) Ако искате и вие да станете малки Dev нинджи, не пропускайте нашата Summer IT academy.

Програмирането е забавна, мултидисциплинарна дейност, която активно ангажира ума и носи много големи ползи за децата. Например, знаете ли, че подпомага тяхната креативност, логическо мислене, както и способността им да се концентрират?

По целия свят училища, образователни организации и центрове за извънкласни дейности включват програмирането за деца в своите учебни програми и дейности. Защо? Те са наясно, че програмирането носи множество ползи за децата. Това е езикът на бъдещето и е безценно умения на бъдещия пазар на труда. С развитието на технологиите се увеличава и нашето взаимодействие с тях, следователно и търсенето на служители, разбиращи от технологии. Следователно програмирането се явява като нужно умения за съвременните деца и част от съвременното образование.

В тази статия ще разгледаме част ползите при програмирането за деца:

 • Развива логическо мислене при децата
  Логическото мислене не е лесна задача за едно дете. Определянето на връзката между причина и следствие, приписването на свойства на отделни събития е нещо, което учим с години и много хора се борят с него дори като възрасти.
  Ключовият момент на логическото мислене обаче е декомпозицията - разбиването на всичко на нак-малките части, което ни позволява да видим как те са свързани по много по-лесен начин. Всяко присвояване в програмирането, изисква разбиването на задачата на по-малки битове.
  По този начин децата осъзнават, че дори простите действия и команди включват по-малки стъпки, които първо трябва да бъдат постигнати. Това не важи само за кодирането, но по същество за всяка малко по-сложна задача в живота.
 • Програмирането развива креативността на децата
  Креативността може да се обобщи и като способност да се измислят нови решения на непознати задачи, а програмирането е перфектният начин за упражняването на това умения. Освен това кодирането позволява на децата да изследват собствените си творчески интереси – дизайн, визуално изкуство, слухово изкуство, музика и др. И не на последно място, удивителното усещане да си създал нещо изцяло ново и уникално е  доста пристрастяващо и децата помнят това чувство доста дълго след като децата са готови със задачите си по програмиране.  
 • Постоянство и търпение – ключът към успеха
  Тези две качества могат да бъдат развити много добре, благодарение на програмирането. Притежавайки тези качества в един ранен етап от своя живот, в бъдеще те са сигурен ключ за успех.
  Когато говорим за постоянство, имаме предвид това човек да не се отказва при първите признаци на провал и също така да не се плаши от него. Програмирането до известна степен изисква и насърчава провала като основна предпоставка някой ден най-накрая да получите правилния код. Това може да отнеме минути, но може да отнеме и дни. Процесът на проба-грешка не позволява бързо поражение, а вместо това мотивира децата да продължат и да преследват успешен резултат.
  Търпението (тясно свързано с постоянството) е качество, което подтиква човек да продължи да търси решение, дори ако изглежда, че няма такова, да запази спокойствие дори когато изглежда, че нищо не работи и кодът просто не прави това, което трябва. Програмирането учи децата, че не винаги има решение, просто се нуждаете от търпение и време за да го намерите.

Това са само малка част от ползите, които програмирането носи на децата. Ако и Вие искате да запознаете вашето дето с вълнуващия свят на програмирането, ние в Advance Academy, предлагаме - Програма Computer Science за деца 1-7 клас и Програма Web Development за ученици 5-12 клас.

Ако имате още въпроси не се колебайте да се свържете с нас. Очакваме Ви!