Първият програмен език за деца - Scratch

Първият програмен език за деца - Scratch
 • 4816 преглеждания

Какво е Scratch?

Scratch(Скрач) е безплатен визуален език за програмиране, при който децата трябва да подреждат блокчета код в правилен и последователен ред и така успяват да създават анимации и игри по забавен и лесен начин. Създавайки и споделяйки Scratch проектите си, младежите развиват математическите си способности, творческо мислене, учат се да разсъждават систематично и да работят съвместно

В платформата на Скрач, целта е да се подреждат блокове в определен ред и последователност, по този начин се създава интерактивни истории, игри и анимации. Езикът е доста лесен за усвояване от всеки, независимо от възрастта и е подходящ за малки деца, които все още не могат да пишат на клавиатура и не знаят английски език.

От създаването на езика досега, 3.6 милиона души са се регистрирали в платформата и над 6 милиона проекта са споделени с други членове на общността. Scratch включва и много активна общност от учители, както и подкрепа за родителите, които помагат на децата си да научат езика. Най-важното е, че Scratch е преведен и на български.
 

Scratch програмиране за деца

Какво прави Scratch специален?

Освен че езикът Scratch е доста лесен за използване, забавен и пристрастяващ, той е специален по две основни причини, неговата общност и как насърчава децата да учат. Въпреки че не всеки иска да бъде програмист, всеки може да извлече ползи от проекти, които насърчават креативното мислене, фантазията и решаване на проблеми. Това са способности, които всяко дете е хубаво да притежава и развива независимо от възрастта.

Scratch скрива трудните части на програмирането (например различните езици имат различен синтаксис), като същевременно показва подробности, които позволяват на хората да конфигурират различни действия. Много по-лесно е да кликнете върху блок, след което да въведете броя секунди, за да извършите действие, отколкото да въведете същото действие в Python или JavaScript. Плъзгането на блоковете в определен ред също е доста лесно за разбиране от всеки и наподобява подреждането на пъзел.

Какви за ползите от Scratch?

 1. Развива логическото мислене при децата
  Учейки се къде точно да поставят блокчетата код, за да се изпълни правилно зададения от тях код, развива логическото мислене на децата.
 2. Scratch помага за усвояването на основни принципи в програмирането
  Най-важното в програмирането е да се схване реда и логиката на нещата. Блоковото програмиране на Scratch е забавен и приятен начин, който учи децата именно на това.
 3. Развива креативността 
  Програмирането развива креативността у децата, тъй като с платформата Скрач те създават анимации и игри, изцяло по тяхно въображение.
 4. Децата се забавляват и се учат да работят в екип
  Скрач прави програмирането не само лесно за изучаване, но и много забавно. В момента, в който децата поставят блокчетата код по правилните места, те могат да видят резултата и да проследят стъпките по създаването на техния проект.
 5. Достъпно и бързо
  Блоковото програмиране на Scrtach e най-достъпния и бърз начин за децата да разберат логиката на програмирането и да се забавляват докато го правят. Това е така, тъй като всичко което трябва да направят те, е да свързват цветни блокчета в логическа последователност.

Това са само част от ползите при програмирането на Scratch. Ако Scratch, Ви се струва интересен и подходящ за вашето дете, ние от Advance Academy, предлагаме целогодишен курс по програмиране на Scratch. Курсът е част от цялостната ни програма по Computer Science за деца 1-7 клас.

Ако имате още въпроси, не се колебайте да се свържете с нас, ние от екипът на Advance Academy, ще се радваме да отговорим на всеки един от тях. Очакваме Ви!