Първият програмен език за деца - Scratch

Първият програмен език за деца - Scratch
02 апр 2021
2567 преглеждания

Какво е Scratch?

Най-просто казано, езикът Scratch е безплатен език за програмиране, подходящ за деца от 5 до 10 годишна възраст. В него, целта е да подреждате блокове в определен ред и последователност, конфигурирате таймери и цветове, и така създавате интерактивни истории, игри и анимации. Езикът е доста лесен за усвояване от всеки, независимо от възрастта и е подходящ за малки деца, които все още не могат да пишат на клавиатура и не знаят английски език.

От създаването на езика досега, 3.6 милиона души са се регистрирали в платформата и над 6 милиона проекта са споделени с други членове на общността. Scratch включва и много активна общност от учители, както и подкрепа за родителите, които помагат на децата си да научат езика. Най-важното е, че Scratch е преведен и на български.

Какво прави Scratch специален?

Освен че езикът Scratch е доста лесен за използване, забавен и пристрастяващ, той е специален по две основни причини, неговата общност и как насърчава децата да учат. Въпреки че не всеки иска да бъде програмист, всеки може да извлече ползи от проекти, които насърчават креативното мислене, фантазията и решаване на проблеми. Това са способности, които всяко дете е хубаво да притежава и развива независимо от възрастта. 

Scratch скрива трудните части на програмирането (например различните езици имат различен синтаксис), като същевременно показва подробности, които позволяват на хората да конфигурират различни действия. Много по-лесно е да кликнете върху блок, след което да въведете броя секунди, за да извършите действие, отколкото да въведете същото действие в Python или JavaScript. Плъзгането на блоковете в определен ред също е доста лесно за разбиране от всеки и наподобява подреждането на пъзел.

Използването на конфигурируеми блокове вместо традиционния код улеснява децата да мислят креативно, да разсъждават систематично и да работят съвместно, докато създават своите проекти.

Общността е другата половина на Scratch. Техният уебсайт улеснява споделянето на проекти, както и намирането на проекти, изпълнени от други хора. 

Ако Scratch ви се струва интересен и подходящ за вашето дете, ние от Advance Academy предлагаме 4 седмична програма по програмиране на Scratch през лятната ваканция за деца от 1 до 4 клас.