Python за деца и защо децата трябва да учат, да пишат код

Python за ученици
  • 5046 преглеждания

Основателя на Apple, Стив Джобс е казал „Всеки трябва да се научи да пише код, защото това те учи как да мислиш“.
Един от изпълнителните директори на Facebook дори прогнозира още през 2013г., че през следващите 20 години повечето професии ще включват някакъв вид програмиране. Но писането на код не е само умение за работа. Програмистите могат да създават игри, анимации и да решават проблеми. Умението да пишеш код и самото му учение е забавно, и може да подобри уменията свързани с решаване на проблеми. 

Защо е хубаво децата да учат програмиране на Python?

  • Python е подходящ за начинаещи.

Има десетки езици за програмиране и много от тях са подходящи за разнообразни проекти. Python е уникален, защото е лесен за разбиране, дори за деца без опит в програмирането. Python е перфектен за старт в програмирането, защото някои езици използват объркваща комбинация от символи и съкращения. Python не го прави. 

  • Python няма да бъде надраснат от децата.

Има езици за програмиране, предназначен за начинаещи, които са чисто графични. Те се наричат „блокови“ езици. Scratch е пример за такъв тип езици. Въпреки че, Scratch е добър език за деца в началното училище, той лесно бива надраснат. 
Това не е така при Python, който задвижва втората по големина търсачка в света – YouTube. Учени и програмисти използват Python за работа с големи масиви от данни. Софтуерни инженери изграждат невронни мрежи и други форми на изкуствен интелект с този универсален език. 

Какъв е най-добрия начин децата да се научат да програмират на Python?
Има много различни начини едно дете да се научи да програмира на Python или друг език за писане на код, правене на уеб сайтове, приложения и игри. С такъв голям набор от налични инструменти и начини на учене, може да е трудно да изберете най-ефективния начин. Но, ето и някои от начините за учене на Python:

  • Съперничеството насърчава децата на учат Python.

Мотивацията е ключов компонент на успешното обучение. Без подходяща мотивация децата могат да се отегчат и да изоставят даден предмет, преди да са придобили нужния опит. Ето защо, съперничеството е толкова популярен метод за обучение.
Отчитането на резултати, състезанието и наградите за чудесни идеи за задържане на вниманието на децата и преподаване на всичко – от алгебра до програмиране на Python. 

  • Въведението в Python е лесно и не позволява на децата да си мислят, че не могат да го научат.

Някои деца може да се чувстват така, сякаш нямат нужното, за да научат Python. Странните комбинации от думи и пунктуации може да изглеждат невъзможни за дешифриране. Лесно може да се почувствате, че не може да го разберете, но изучаването на основите на Python не е толкова трудно, колкото изглежда. 
Ключът е информацията да се разпокъса на малки части, като ако информацията е организирана във визуален формат, това е още по-добре. Най-добрите книги за писане на код за деца са разделени на кратки части с много снимки и малки параграфи текст. 

  • Обучение с поставен фокус върху проектите ангажира много повече децата да учат Python. 

Много от най-големите имена в дигиталните технологии са започнали да пишат код, за да създават простички програми за себе си, приятели или семейството. 
Марк Зукърбърг, Бил Гейтс и Стив Джобс са само някои от примерите. Те са се вълнували от писането на код, като са създавали малки, лични проекти. Може би най-ефективния начин за учене на Python е когато си наумите даден проект и се мъчите да разберете как да го изградите. Често е необходимо да научите основите, преди да започнете, но е възможно да изградите и впечатляващи програми само за няколко седмици.

  • Практиката е задължителна.

Програмирането на Python е като всяко друго ново умение, което искате да научите – изисква честа практика. Децата, които редовно практикуват своите умения по програмиране на Python, като изграждат проекти и решават проблеми, ще запазят и подобрят знанията си. Практиката е от решаващо значение, затова се уверете, че детето Ви редовно използва Python. 
С отдаденост и практика е възможно детето Ви да се научи да програмира на Python. Това е уникално умение, което не само е от полза за него сега, но и изгражда технически умения за в бъдеще. Така че, колкото по-отрано детето Ви започне да пише код, толкова по-добре!