Scratch - идеи за проекти в Скрач

Scratch - идеи за проекти в Скрач
  • 4238 преглеждания

Програмирането никога не е било толкова забавно така, както със Скрач. Платформата позволява децата да са напълно креативни, а междувременно успешно ги подготвя за ИТ сферата.

Именно защото възможностите са толкова много, понякога е трудно да решиш какво искаш да създадеш. В днешната статия сме събрали няколко идеи за проекти в Скрач, което да са вдъхновение в дни, когато идеите не идват лесно.

А заедно с идеи, в статията ще намериш и няколко примера за Скрач проекти, направени от наши курсисти :) 

Какво е Скрач

Скрач е специализирана платформа за блоково програмиране, създадена за деца. В нея вместо да се пише код на ръка, той стои зад цветни блокчета, които се подреждат с мишката.

Чрез Скрач се премахва нуждата от традиционното текстово кодиране, но се запазва ученето на полезни основи от света на програмирането.

Визуалното програмиране с езици като Скрач е изключително достъпно и адаптирано за деца, така че да поддържа интереса и вниманието им. Възможностите за Скрач проекти са необятни и всяка идея на детското въображение може да се реализира.

Скрач има и активна общност от деца програмисти, а в платформата може да се сподели всяка създадена игра и анимация. Така могат да се черпят идеи от деца по целия свят!

Какви Скрач проекти можем да правим

Със Скрач могат да се направят много неща, стига да си креативен и любознателен. А децата по принцип нямат проблеми с тези качества :) Основните варианти за Скрач проекти са:

Анимации

Можеш да създаваш собствени сценарии и случки с любимите си герои! Обстановката, музиката, диалозите и движенията - всичко може да се настрои според желанието ти. 

Игри

От най-семплите игри до такива за по-напреднали, всичко е възможно. Със Скрач можеш да се превърнеш в истински game developer и да създаваш интерактивни игри за теб и твоите приятели. 

Идеи за Скрач проекти

Събрали сме няколко идеи, с които да се вдъхновиш за следващия си Скрач проект:

Класически игри

Прескачане на препятствия, изкачване на стълби, състезания и лабиринти… Всички стандартни игри като Пакман и Марио могат да бъдат създадени със Скрач. Нужно е само възображение и постоянство!

Игрите могат да имат нива, точкуване и повече от един играч.

Няколко примера от наши курсисти:

https://scratch.mit.edu/projects/507011147/  
https://scratch.mit.edu/projects/458611587/ 
https://scratch.mit.edu/projects/839474065/ 

Анимации

Със Скрач можеш да направиш всякакъв вид 2D анимации. Могат да са визуализация на любима история или разказ, или пък харесвани герои от филм в нова ситуация.

Разбира се, героите и сценария могат и да са напълно оригинални. Така можеш да си истински създател на анимационно кино. Много деца правят уеб сериали чрез Скрач, където изграждат собствени персонажи и истории.

Дали ще пресъздаваш реални случки от вкъщи или училище, или ще развихриш въображението си на 100% зависи само от теб.

Интерактивни картички

Можеш да направиш поздравителна картичка за рождения ден на някой приятел, за празник на семейството и всякакви други поводи.

Дигиталната картичка ще е напълно персонализирана, като можеш дори да добавиш звукозапис на пожеланието си! В картичката можеш да включиш:

  • Анимация, с която да пресъздадеш любим момент с човека;
  • Интерактивна игра, в която рожденика трябва да премине през препятствия, за да получи подаръка си;
  • Музикален поздрав и др.

Стига да имаш желание, възможностите са безкрайни. Провери кой от познатите ти има празник скоро и се упражни да му направиш най-интересната компютърна картичка!

Образователни игри

Ученето чрез игра е модерен начин за придобиване на знания по интересен за децата начин. Игрите могат да са на всякаква тематика - български език и литература, математика, география и т.н.

Най-лесно е да се направят под формата на викторина (quiz), в който да е програмиран верният отговор на всеки въпрос. За да е още по-вълнуващо, може след всеки 10 отговорени въпроса да се отключва ниво със забавна игра за разтоварване.

Няколко примера за образователни Скрач проекти от наши курсисти:

https://scratch.mit.edu/projects/670159347/  
https://scratch.mit.edu/projects/669542397/  
https://scratch.mit.edu/projects/675984651/ 

Скрач предоставя възможност на децата да се забавляват и да развиват креативните си умения докато се запознават с основите на програмирането. Ако искате детето ви да прекара времето си по полезен начин сред връстници, можете да го запишете на Лятно обучение за деца със Скрач в Advance Academy.