STEM обучение: Какво представлява?

STEM обучение: Какво представлява? Курсове за деца, летни курсове, програмиране за деца
  • 1996 преглеждания

Децата днес не спират да ни изненадват с тяхната вродена креативност, иновативност и умения да учат бързо нови неща. Но всеки талант трябва да се подкрепя и усъвършенства непрестанно. Затова и са необходими нови по-иновативни методи на преподаване, които да разгърнат потенциала на учениците. И тук се появява STEM обучението.

Какво е STEM?

СТЕМ е един от най-ефективните методи на обучение днес. Абривиетурата произлиза от Science, Technology, Engineering, Mathematics или в превод - наука, технология, инженерство и математика.

STEM обучението е мултидисциплинарен подход, в който четири различни дисциплини се учат заедно, вместо поотделно. Важен елемент са и приложните методи за упражнение на новите знания. Така чрез СТЕМ обучението децата успяват да разберат взаимовръзката между различните науки и технологии и успяват да открият приложението им в реалния свят.

Например курсовете по програмиране за деца на Advance Academy са вид STEM обучение. В него децата имат:

  • теоретични уроци, обвързани с науката;
  • програмиране и изграждане на компютърна грамотност, свързано с технологията;
  • сглобяване и разглобяване на компютри, роботика и още инженерни дейности;
  • и разбира се, математиката без която технологиите нямаше да съществуват.

STEM обучението най-често се фокусира върху изграждане на собствени проекти. Учениците започват да преминават през различни теоретични уроци, като системно прилагат наученото и в практически упражнения. Така в процеса на цялото обучение те изпълняват малки задачи, които в последствие формират крайния проект. Провежданите уроци винаги включват модерни технологии, за да акцентират на иновациите и тяхната важност.

По време на самото stem обучение преподавателите работят по зададените задачи заедно с учениците, като се създава дискусия, която предразполага децата да мислят. 

Какво учат учениците по време на STEM обучението?

Мисията на този вид обучение е да създаде едно мислещо и креативно поколение за бъдещето. Освен дисциплините, които се изучават, учениците усъвършенстват и придобиват нови лични качества и умения.
Ето кои са най-ключовите качества, които се придобиват от стем обучението:

1. Умение за справяне с проблеми. 

При изграждането на проектите по време на СТЕМ децата се срещат с различни предизвикателства. В този момент те се учат как сами да откриват проблеми, да ги обсъждат с преподавател и да ги решават.

При програмирането за деца с най-малките - програмиране на Скрач, децата тепърва се учат на алгоритмите и логиката на програмирането. В този момент те срещат различни изпитания, но след това се научават как да се справят със своите проблеми сами.

2. Аналитично и логическо мислене. 

По време на всяко занимание с технологии, инженерство и математика е необходима логика и последователност. STEM обучението предразполага децата да мислят аналитично и да следват алгоритми, което стимулира тяхното логическо мислене.

3. Любопитство и желание да изследват новия свят. 

СТЕМ обучението има за цел да мотивира младите да учат нови неща. Новите технологии и иновации будят интереса на учениците към науката и технологиите. Точно поради тази причина във всяко от нашите STEM обучения по програмиране за деца са включени различни ИТ лаборатории, в които се работи с 3D писалки, 3D принтер, дронове, роботи и други.

4. Подготовка за бъдещето.

Безпорен факт е, че компютърната грамотност в наши дни става все по-ценно умение. Започвайки от рано децата постепенно ще усвоят много полезни технологични умения, които ще са им полезни и в живота като възрастни.

5. Амбиции и желание да поставят и постигат лични цели. 

STEM методите на преподаване целят не само да дават знания на децата, но и да ги стимулират да градят, да си поставят свои цели спрямо техните интереси и да ги постигат.

Например в нашата програма по Уеб програмиране с HTML и CSS за ученици финалният проект е уеб сайт, но всеки сам определя своята тема. Така децата приемат задачите си много по-лично и е обвързана с техните собствени цели.

СТЕМ обучението е един от иновативните методи на преподаване, в които децата не просто учат много по-лесно, но и изграждат своята психика, мислене и логика. Те започват да разбират повече какъв е смисълът на училището и уроците и разбират повече реалния свят.

Advance Academy е първата академия в България, която въведе този метод на преподаване. В нашите курсове по програмиране за деца се изучават науки, инженерство, технологии и математика, имат много приложни занимания и дейности с нови технологии. Едни от нещата, с които най-много се гордеем са нашите ИТ лаборатории и състезанието Code Challenge. Ако вашето дете е любопитно и креативно, обича да изследва нови неща и да създава, то летните курсове по програмиране за деца на Advance Academy ще му помогнат да усъвършенства своите качества и умения, да се подготви за бъдещето и да се забавлява по един неповторим начин през предстоящата лятна ваканция!