Какви ще са тенденциите в програмирането през 2023?

Какви ще са тенденциите в софтуерната разработка през 2023 година
  • 1007 преглеждания

Светът на разработването на софтуер достига нови висоти всеки ден, създавайки безкрайни възможности за нови предприятия, стартиращи фирми и предприемачи. В момента пазарът за разработка на софтуер е 260,38 милиарда долара и се очаква да нарасне над 700 милиарда долара до 2026 г.

Тази индустрия се развива с огромни темпове и промените рефлектират върху всички останали сектори. За това е важно да сте наясно с най-новите тенденции в разработката на софтуер, за да развиете бизнеса си в тази насока. Именно поради тази причина, сме подготвили списък от няколко важни тенденции в разработката на софтуер, които ще имат огромно влияние в близкото бъдеще. Да започваме!

1. Възходът на Web 3.0

Web3 е готов да революционизира света на разработката на софтуер с огромния си потенциал да предостави по-прецизно и интерактивно изживяване на потребителите. Web3 предлага нов контрол върху данните, което ще бъде голямо явление през следващите години.

Секторът на стрийминг услугите ще расте по-безопасно и сигурно с появата на Web3. Знаем, че Netflix и Spotify придобиха голяма популярност по време на web2. Но данните на хората, използвани от платформите за показване на реклами, не са от полза за потребителите. Web3 ще позволи на потребителите да получават заплащане за данните, които споделят с платформите.

2. Изкуствен интелект

Развитието на AI непрекъснато се ускорява, тъй като става все по-достъпен. В резултат на това, изкуственият интелект, ще може да изпълнява много задачи, които преди са били твърде сложни за хората. Независимо дали анализира най-новите данни или дава съвети как най-добре да се продължи с даден проблем, AI може да даде решение на всичко това.

Освен това напредъкът в машинното обучение ще продължи да подобрява способността на компютрите и роботите да изпълняват задачи, без да бъдат програмирани изрично. С тези разработки фирмите ще могат бързо и евтино да автоматизират задачи, така че да не зависят от скъпия човешки труд. Тази тенденция значително ще измени работата в сектора.

3. Фокус върху виртуалната реалност

Според Марк Зукърбърг „мегавселената“, където вместо просто да гледате съдържание - вие сте в него“ – ще промени коренно живота ни. Досега основният продукт на Meta е площадка за виртуална реалност, наречена Horizon Worlds. Когато през октомври 2021 г., Зукърбърг обяви своя нов проект, преобладаващото мнение беше, че това е нещо, което никой не е поискал, нито особено желае.

Но за кого е това? Какви са последиците от използването на тези нови технологии на работното място? И дали всичко ще бъде толкова розово, колкото Мета обещава? Едно е сигурно, и то е , че виртуалната реалност и по-конкретно мегавселената ще продължат да се развиват, което ще промени драстично начина, по който работи ИТ сектора.

4. Работата в дистанционна форма продължава да набира популярност

Дистанционната работа влезе в сила по време на пандемията и продължава с пълна сила. Все повече организации осъзнават предимствата на дистанционната форма на работа. От повишаване на тяхната конкурентоспособност чрез намаляване на разходите за труд до подобряване на качеството и иновациите – не е чудно, че се очаква тази тенденция да се разраства.
Компаниите продължават да търсят разработчици, с които да работят дистанционно, защото искат най-добрите таланти с най-актуалните знания, като същевременно избягват високите разходи, свързани с наемането на нови служители.

Не можем да предвидим точно какво ни очаква, но можем да кажем със сигурност, че разработката на софтуер и програмирането ще бъдат едни от най-търсените професии на бъдещето. Светът непрестанно се променя и важно да сме информирани и да сме в крак с новите тенденции. Ако и ти искаш да започнеш своята кариера като програмист, ние от Advance Academy, предлагаме цялостни обучения по JAVA, JavaScript и PHP.